NBA 30-in-30 Memphis Grizzlies: Strijden om de play-offs

Het NBA-seizoen komt steeds dichterbij. De NBA redactie gaat jou als volger van SportAmerika optimaal voorbereiden op het nieuwe seizoen. We nemen in de 30-in-30 reeks elk team onder de loep! Van Free Agency, tot de draft en het vernieuwde depth chart. We beginnen bij het team met de minste overwinningen en eindigen bij de kampioenen. In de tweede editie kijken we naar misschien wel dé teleurstelling van vorig seizoen: de Memphis Grizzlies.


NBA DRAFT

 


Met de vierde pick koos Memphis voor een jonge big in de persoon van Jaren Jackson Jr.. Als zoon van voormalig San Antonio Spurs-speler Jaren Jackson kon hij in zijn jeugd al wennen aan het leven in de NBA. Nog steeds maar 18 jaar oud (hij wordt in september 19) brengt hij enig toekomstperspectief mee bij de Memphis Grizzlies.
Vooral zijn defensieve statistieken springen in het oog. Tijdens zijn freshman campagne blockte hij 14% van de schoten van de tegenstander en pakte hij 20% van alle defensieve rebounds in de wedstrijd. Offensief gezien leek hij wellicht iets minder, maar zijn statistieken toonden aan dat hij eigenlijk heel efficiënt was in aanvallend opzicht. Dat bleek ook wel tijdens de Summer League. In Utah was hij misschien wel de beste rookie en liet hij ook zien dat hij veel in zijn mars heeft in offensief opzicht. Met Marc Gasol als center kan het een mooi duo worden waar men niet graag tegen speelt.

Met de 32ste pick werd point guard Jevon Carter gekozen. Op het eerste gezicht een typische Grizzlies-pick. Een defensieve guard die het zijn tegenstanders altijd moeilijk maakt en over het gehele veld najaagt. In offensief opzicht is hij niet zelfzuchtig en is hij altijd op zoek naar de beste oplossing op dat moment. Dat zorgt er wel voor dat hij niet in het oog springt met zijn schot en met zijn scoring. Defensief kun je echter op hem bouwen en ook hij is iemand waar je niet graag tegen speelt.


FREE AGENCY


Het was een drukke zomer in Memphis. Zoals verwacht vertrok dan eindelijk Tyreke Evans en gingen ze op zoek naar een nieuwe shooting guard. Deze kwam in de vorm van Garett Temple. Temple zag een goed seizoen bij de Sacramento Kings beloond worden met een trade naar Memphis. De Grizzlies gaven in deze trade wel Ben McLemore en Deyonta Davis op.
Daarnaast haalden ze Omri Casspi op nadat hij was gewaived door de Golden State Warriors. De verrassendste naam is misschien wel Kyle Anderson die ze zo’n goed voorstel deden waar de San Antonio Spurs niet in mee wilde gaan.

Shelvin Mack en Dakari Johnson zullen hun best moeten doen om het uiteindelijke roster te gaan maken en minuten te claimen in het team.


DEPTH CHART


Nu iedereen weer fit lijkt te zijn, lijkt de startopstelling redelijk vast te staan. Mike Conley en Marc Gasol zijn natuurlijk de absolute sterren en Anderson hebben ze zo’n goed contract aangeboden dat hij wel zal gaan starten. Interessanter wordt het op de overige twee posities.

We verwachten dat op de lange termijn Jackson Jr. wel de startende power forwards wordt, maar het blijft even afwachten of dit ook vanaf speelronde één zo is. Daarnaast zal hij ook minuten gaan maken op de center-positie achter Gasol.
De shooting guard positie kan echt alle kanten op. Temple, Wayne Selden jr. en Andrew Harrison kunnen daar allemaal spelen en brengen andere kwaliteiten met zich mee. We gokken dat Harrison de voorkeur krijgt op basis van zijn prestaties vorig jaar. Maar we kijken niet raar op wanneer Temple of Selden Jr. starten.
Op de bank zien we – naast het gigantisch dure contract van Chandler Parsons – voornamelijk role players die niet echt iets kunnen toevoegen, maar eerder specialisten zijn. De verwachting is dat deze uiteindelijk altijd samen met of Conley of Gasol samen gaan spelen.
 


CONCLUSIE


De grote winst voor de Memphis Grizzlies zit niet in de free agency of in de draft maar in de gezondheid van Mike Conley en Marc Gasol. Na een rumoerig seizoen ziet het er nu weer een stuk rooskleuriger uit. Jackson Jr. zal een toegevoegde waarde zijn voorin en hebben ze eindelijk naast Gasol een hele goede big.
Met Anderson hebben ze een nuttige speler die het vooral van zijn slimheid en vernuft moet hebben en niet zozeer van zijn atletisch vermogen. Na zeven jaar op rij de play-offs te hebben gehaald, haalden ze deze vorig jaar niet. Wanneer iedereen fit blijft, verwachten we dat de Grizzlies ‘gewoon’ weer mee gaan strijden om een play-off plek. In de Western Conference zal het, zoals ieder jaar, weer een waar festijn worden voor de plekken drie tot en met tien. Of ze de play-offs dan ook gaan halen, weten we niet zeker. Maar ze dingen zeker mee.
Voorspelling: 44-48
Lees hier de season preview van de Phoenix Suns

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen