NBA 30-in-30 | Houston Rockets: Harden en Westbrook herenigd


Het NBA-seizoen komt weer dichterbij en dus is het tijd voor een 30-in-30. In deze editie kijken we naar de Houston Rockets, die nu niet over één maar twee MVP’s beschikken.


OFFSEASON


De Houston Rockets werden vierde in de Western Conference. In de eerste ronde versloegen ze de Utah Jazz met 4-1, maar de Rockets kwamen weer niet langs de Golden State Warriors. Tijd voor verandering dus. Chris Paul en wat toekomstige draft picks (2024 en 2026) werden getrade voor Russell Westbrook. Ook zijn er pick swaps in 2021 en 2025 betrokken bij de deal. De CP3 voor Westbrook-trade was een van de meest opvallende offseason moves van de hele NBA.
James Harden en Westbrook speelden eerder samen bij de Oklahoma City Thunder. Na een mislukte contractverlenging in 2012 werd Harden getrade naar de Houston Rockets. Daar zijn de twee nu weer herenigd.

FREE AGENCY

Naast Westbrook zijn er nog een paar andere spelers bijgekomen. Dit zijn:

  • Thabo Sefolosha
  • Tyson Chandler
  • Ben McLemore
  • Jaron Blossomgame
  • Shamorie Ponds (two-way)
  • Chris Clemons (exhibit 10)

Sefolosha kwam er laat bij. De 35-jarige veteraan tekende een minimum contract van een jaar. Chandler moet als invaller voor rebounds gaan zorgen. Hij is al 37 en gaat beginnen aan zijn 19de seizoen in de NBA. Chandler gaat ook nummer 19 dragen op zijn rug: ”That’s why I’m wearing 19 this year. I came in at 19. This is my 19th season,” zij hij. “I couldn’t imagine being here. I wear it on my chest because I feel blessed and fortunate to be here.” (via spokesman.com)
Ben McLemore werd op 7 februari gereleased door de Sacramento Kings. De Rockets geven hem weer een kans en voorlopig zit hij nog bij de selectie. De nummer één draft pick van 2013, Anthony Bennett, kreeg ook een kans van de Rockets, maar hij zit er al niet meer bij. Iman Shumpert en Kenneth Faried zijn verder de enige vertrokken spelers die vorig jaar bij de selectie zaten.
Wat de NBA Draft betreft kunnen we het kort houden. De Rockets hadden geen enkele pick en ze hebben er ook niet voor getrade. Shamorie Ponds en Chris Clemons waren allebei beschikbaar in de draft, maar ze zijn niet gekozen. Uiteindelijk zijn ze bij de Rockets terechtgekomen.


DE SELECTIE


De depth chart voor komende seizoen ziet er na al deze moves zo uit:

Coach Mike D’Antoni zei zelf dat hij Westbrook niet wil veranderen: ”He’s an MVP.” (via clutchpoints.com). Russell blijft dus Russell. Het zal echter nog even afwachten zijn hoe dat in de praktijk zal gaan werken. James Harden had namelijk ontzettend vaak de bal in zijn handen. Bij OKC had Westbrook juist de bal het meest.
Op de point guard positie na is de basis bijna hetzelfde. Bij SportAmerika denken we dat, wanneer hij fit is, Gerald Green gepromoveerd wordt naar de starting line-up. De bank heeft nog steeds dezelfde 6th man: Eric Gordon.


CONCLUSIE


Met een iets andere bank en Russell Westbrook in plaats van Chris Paul gaan de Rockets voor een championship. Aangezien er geen superteam meer is wat boven de rest uitsteekt, kan dit het jaar zijn van de Rockets. Houston won voor het laatst een NBA Championship in 1995. Zowel Harden als Westbrook snakken naar een ring. Allebei hebben ze de MVP prijs al gewonnen en het team heeft dus maar één doel. De grootste zorg voor dit team is team chemistry. Het moet beter klikken tussen Harden en Westbrook dan met Harden en Paul. Als dat goed gaat, dan zou dit weer het jaar van Houston kunnen zijn. Tot dusver stellen alleen beide sterspelers zo goed als elk jaar teleur in de playoffs.
Voorspelling: 55-27.

(Coverfoto: Michael Wyke / Associated Press)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen