ALCS Game 4: Springer en Correa slaan Houston naar matchpoint

Pluvius besloot een woordje mee te spreken in deze serie dus begon Game 4 24 uur later dan eigenlijk de bedoeling was. Met Masahiro Tanaka op de heuvel wilden de Yankees de stand in deze serie weer in evenwicht brengen. De 30-jarige Japanner was geweldig in Game 1 (6.0 IP, 0 ER, 4 K, 1 BB) en zo’n optreden had Aaron Boone opnieuw nodig. Zack Greinke (6.0 IP, 3 ER, 6 K, 0 BB) wilde zich juist revancheren voor zijn performance in Game 1. Dat lukte niet helemaal. Greinke kwam opnieuw niet heel sterk voor de dag, maar dankzij homeruns van George Springer en Carlos Correa boekten de Astros hun derde overwinning in deze ALCS.

PROBLEMEN VOOR GREINKE

Nadat Tanaka zich probleemloos een weg door de eerste inning baande, kreeg Zack Greinke het al vroeg voor zijn kiezen. Z’n eerste vier pitches waren wijd en zetten DJ LeMahieu op het eerst honk. Bij die ene walk bleef het niet voor Greinke. De starter zette ook Edwin Encarnacion en Brett Gardner met vier wijd op de honken en met name die laatste was een pijnlijke. LeMahieu was onderweg de eerste out geworden en Aaron Judge stond, met de honken bezet, op het derde honk. De walk voor Gardner betekende dus de eerste run van de wedstrijd. Judge kon z’n Yankees eenvoudig op 1-0 zetten.
In de tweede inning wist Greinke zich enigszins te herpakken. Met z’n tweede hit in deze ALCS bereikte Didi Gregorius met een single het eerste honk. De Amsterdammer kon nog opschuiven naar het tweede, maar daar lieten z’n teamgenoten hem achter. Aaron Judge ging, met twee uit, de strijd nog aan met Greinke, maar moest na zeven pitches buigen. De outfielder kreeg drie slag en was de derde uit. De Astros konden zich ook geen grotere achterstand veroorloven, want Tanaka zag er sterk uit in de eerste innings.

BIG GAME GEORGE

In de derde inning bleek ook de Japanner maar een mens. Robinson Chirinos was de eerste honkloper namens de Astros en kreeg vier wijd. Josh Reddick was vervolgens de eerste die de bal het infield uit wist te krijgen. Met twee honken bezet verscheen George Springer voor de tweede keer in het slagperk. De tweede bal die hij kreeg ramde hij hard de tribunes in en legde daarmee Yankee Stadium het zwijgen op. Lang leek er niets aan de hand, maar opeens keek New York tegen een 3-1 achterstand aan. Het had voor de Yankees nog veel erger kunnen zijn. Met slechts één uit liepen de honken vol, maar Tanaka redde zich uit deze situatie met twee fly outs.
Na zijn moeizame start had Greinke zijn ritme inmiddels te pakken. De starter werd gesteund door de 3-1 voorsprong, maar kreeg het in de vijfde inning toch weer lastig. Na 83 pitches en met Judge en LeMahieu op de honken besloot AJ Hinch zijn starter (4.1 IP, 1 ER, 5 K, 4 BB) van de heuvel te halen. Ryan Pressly moest nog even wennen en gaf Aaron Hicks vier wijd. De reliever schudde daarna alle schroom van zich af en trakteerde achtereenvolgens Gleyber Torres en Edwin Encarnacion op vier wijd.

WEER CORREA!

In de zesde inning kwam er ook een einde aan het optreden van Masahiro Tanaka (5.0 IP, 3 ER, 1 K, 2 BB). Vervanger Chad Green kwam voor het eerst in deze ALCS in de problemen. Yordan Alvarez en Alex Bregman bevolkten de honken toen Carlos Correa voor de tweede keer in vier wedstrijden een homerun sloeg. Daarmee werd de opdracht voor de Yankees nog moeilijker. Zij moesten nu vijf runs goed zien te maken, maar werden in de gelijkmakende zesde inning geholpen door Gary Sanchez. Van de catcher was in het postseason nog niet veel vernomen, maar zijn homerun, met Gardner aan boord, kwam op het goede moment. Zijn tik blies de wedstrijd nieuw leven in en gaf de fans weer hoop.

FOUTEN EN EEN PIJNLIJKE AFTOCHT

Reliever Tommy Kahnle hield de Yankees in de wedstrijd, maar stond zijn plek in de achtste inning af aan Adam Ottavino. De reliever was in Game 3 verantwoordelijk voor 2 earned runs en werd door zijn eigen fans met gejoel begroet. Dat werd niet beter na de double van Bregman. Op hulp van de defensie kon Ottavino ook al niet rekenden, want die stapelde opeens fout op fout. Alex Bregman kon daardoor de 7-3 over de thuisplaat lopen, maar Ottavino maakte dat al niet meer mee. CC Sabathia was hem komen vervangen. De 39-jarige lefty moest na 31 pitches echter alweer worden vervangen. Sabathia kampte met een blessure en nam met een van pijn vertrokken gezicht afscheid van Yankee Stadium.


Hinch besloot in de achtste inning, met twee uit, closer Roberto Osuna maar alvast aan het werk te zetten. Die zet pakte goed uit. Osuna had vier pitches nodig om van Gregorius de derde out te maken en zag z’n slagploeg in de negende inning nog een achtste run scoren. Ook hier ging weer een fout aan vooraf, de vierde van de Yankees in dit duel. Altuve kon er, na een single van Michael Brantley, nog 8-3 van maken. Het geloof was wel verdwenen bij de Yankees en hun fans. Hicks kreeg weliswaar nog vier wijd in de negende, maar Osuna en de Astros kwamen geen moment echt in de problemen.

UP NEXT:

Het gaat nu snel in deze ALCS. Mits het weer ‘t toelaat natuurlijk. Vrijdagnacht (01.08 CET) gaat het in New York verder met Game 5. Net als in Game 2 kruisen Justin Verlander (6.2 IP, 2 ER, 7 K, 2 BB) en James Paxton (2.1 IP, 1 ER, 3 K, 2 BB) de degens en Verlander kwam toen als winnaar uit de bus. De Yankees moeten ten koste van alles voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Bij winst van de Astros mogen zij in New York de champagne ontkurken. Mochten de Yankees een Game 6 afdwingen, dan wordt deze zaterdagnacht al gespeeld in Houston.

Cover Photo: Cooper Neill/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen