NBA 30-in-30 | Atlanta Hawks: Het Trae Young tijdperk?

Het NBA-seizoen komt steeds dichterbij. De NBA redactie gaat jou als volger van SportAmerika optimaal voorbereiden op het nieuwe seizoen. We nemen in de 30-in-30 reeks elk team onder de loep! Van Free Agency, tot de draft en het vernieuwde depth chart. We beginnen bij het team met de minste overwinningen en eindigen bij de kampioenen. In de derde editie kijken we naar een team dat vorig jaar voor het eerst sinds 2007 de play-offs niet wist te halen: De Atlanta Hawks.


NBA DRAFT


Op de shirts na was vorig seizoen een kleurloos seizoen in Atlanta. Voor het eerst sinds 2007 deden de Atlanta Hawks niet mee aan de NBA play-offs. Als gevolg daarvan was de afgelopen zomer een hele belangrijke voor de Hawks. Het was namelijk de officiële start van de rebuild in Atlanta, en daarin kunnen verkeerde beslissingen fataal zijn.
Met de derde pick in de NBA draft kozen de Atlanta Hawks in eerste instantie voor Real Madrid-ster Luka Doncic. Amper tien minuten later, toen de Dallas Mavericks met de vijfde pick Trae Young kozen, bleek er een trade te zijn. Trae Young ging naar de Atlanta Hawks in ruil voor Luka Doncic, die de omgekeerde weg bewandelde. Het is een logische beslissing, zeker na de trade van Dennis Schröder naar de Thunder. Trae Young is de point-guard van de toekomst in Atlanta en zal gelijk de touwtjes van de Hawks-offense in handen krijgen.
Trae Young is een fantastische schutter met ongelimiteerde range en is moeilijk te stoppen als hij naar de basket gaat. Tevens is Trae Young met afstand de beste passer in de 2018 NBA Draft, een speler die bij wijze van spreken ogen in zijn achterhoofd heeft zitten. Het enige grote vraagteken zijn de verdedigende kwaliteiten van Trae Young en zijn lengte. In de NCAA kwam hij hier aardig mee weg, maar in de NBA zal dit door andere teams uitgebuit gaan worden.

Met de 19de pick in de 2018 NBA Draft kozen de Atlanta Hawks voor Kevin Huerter. De small-forward van Maryland maakte vorig seizoen indruk met zijn scorend vermogen (14.8 punten in NCAA) en zijn schitterende jumpshot. Vlak voor de draft moest hij een operatie aan zijn hand ondergaan, waardoor er twijfels waren over zijn fitheid en hij als gevolg een stukje terug leek te vallen in de draft. Huerter is geen spelmaker en is op zijn best als hij kan profiteren van de spelers om hem heen. Trae Young is wat dat betreft een ideale speler om mee samen te spelen in Atlanta.
Met de laatste pick in de eerste ronde van de draft kozen de Atlanta Hawks voor Omari Spellman, die een NCAA-kampioenschap won met de Villanova Wildcats vorig seizoen. Spellman is een uitstekende verdediger (1.5 blocks in NCAA) en rebounder (8.0 rebounds in NCAA) die ook nog eens een driepunter in zijn arsenaal heeft.


FREE AGENCY


Na het afronden van de draft begon, net zoals bij alle andere teams, het offseason voor de ploeg uit Atlanta. De Hawks begonnen met veel cap-space, ruim $30 miljoen, aan de zomer. Toch deden de Hawks het relatief rustig aan vergeleken met een paar andere teams in de NBA.
Het enige moment dat de ploeg uit Atlanta echt in het nieuws kwam deze zomer, was toen ze betrokken bleken te zijn bij de Carmelo Anthony trade. Aangezien de Hawks zoveel cap-space hadden, was de ploeg uit Atlanta zo’n beetje de enige die Anthony’s contract (1 jaar, $28 miljoen) kon afkopen.
Dus ging Anthony samen met Justin Anderson (1 jaar, $2.5 miljoen) en een beschermde 2022 first-round pick naar de Atlanta Hawks in ruil voor Dennis Schröder, die de Hawks na de draft graag kwijt wilden raken. Als onderdeel van de trade vertrok ook Mike Muscala (1 jaar, $5 miljoen). Schröder gaat naar de Thunder, terwijl Muscala komend seizoen voor de Sixers uit zal komen. Verder bleef de selectie van Atlanta bijna compleet intact.
Jeremy Lin (1 jaar, $14 miljoen) werd al binnen gehaald voordat Dennis Schröder überhaupt vertrokken was. Hij werd vanuit Brooklyn naar Atlanta gehaald in ruil voor een 2020 second-round pick en de rechten van Isaia Cordinier (2016 second-round pick). Lin zal Trae Young moeten mentoren en ondersteunen tijdens zijn rookie-seizoen voordat zijn contract volgende zomer afloopt.
Verder werd Alex Len (2 jaar, $4,5 miljoen) gehaald als opvolger van de vertrokken Mike Muscala. Muscala is een betere schutter dan Alex Len, maar een veel mindere rebounder en verdediger. Ook werd Vince Carter (1 jaar, $1,5 miljoen), die aan zijn 21ste seizoen gaat beginnen, opgepikt.
Al met al hebben de Hawks al hun doelstellingen gehaald deze zomer en staan ze er ook nog eens financieel uitstekend voor. Met $105 miljoen aan salaris dit jaar zitten ze net drie miljoen boven de salary-cap, maar ruim onder de luxury-tax ($123.7 miljoen). Voor 2019-2020 staan er maar vijf spelers definitief onder contract, wat zorgt voor veel flexibiliteit in de toekomst op zowel financieel als sportief gebied.


DEPTH CHART


Als we naar het backcourt kijken van de Hawks, lijkt het duo Trae Young en Kent Bazemore de meest ideale. Trae Young lijkt meteen de aanval te mogen gaan leiden, terwijl Bazemore naast zijn schietkwaliteiten ook belangrijk zal zijn als uitstekende verdediger. Zeker gezien de verdedigende kwaliteiten van Young zal dit erg belangrijk zijn.
Met Kevin Huerter, Jeremy Lin, Vince Carter en Tyler Dorsey hebben ze een paar goede schutters die vanaf de bank kunnen komen, terwijl Justin Anderson de Hawks van defensieve kwaliteiten en inzet kan voorzien vanaf de bank. Een goede mix van jong talent en ervaring aan de ene kant en verdedigende en aanvallende kwaliteiten aan de andere kant. Mocht Bazemore getrade worden, wat zeker mogelijk is, dan lijken Carter en Huerter de logische vervangers op shooting-guard te zijn.

In het frontcourt van Atlanta is de situatie niet veel anders. De getalenteerde en tevens jonge John Collins is zeker van zijn plek op power-forward. Op small-forward en center zal er gekozen worden voor wat meer ervaring met Taurean Prince en Dewayne Dedmon. Grote probleem met deze drie spelers is dat alleen van Taurean Prince echte gezegd kan worden dat hij een jumpshot heeft, terwijl Collins en Dedmon daar niet bekend om staan. Die zijn meer verdedigend ingesteld en vooral van Dedmon moet je aanvallend niet teveel willen verwachten. De kracht van Collins ligt in de pick & roll, ondanks dat hij afgelopen zomer wel bezig is geweest met het verbeteren van zijn jumpshot.
Met Daniel Hamilton, Omari Spellman, Miles Plumlee en Alex Len hebben de Hawks ook op deze posities opties te over met verschillende kwaliteiten. Feit is wel dat op Spellman na ook deze spelers niet de beschikking hebben tot een verrijkend jumpshot, waardoor spacing een probleem kan zijn.


CONCLUSIE


De Hawks hebben vorig jaar weten te doorstaan en hebben hun beloning afgelopen zomer gekregen. Dankzij de keuzes in de NBA draft en een effectieve offseason zijn de Hawks nu zowel op financieel als sportief vlak klaar om een stap in de juiste richting te zetten. Dit jaar zullen de play-offs in de Eastern Conference een lastig verhaal worden, daar het vooral in het teken gaat staan van ontwikkeling richting de toekomst.
VOORSPELLING: 28-54

(Cover Photo: Scott Cunningham | Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen