Monty Williams wordt nieuwe head coach Pistons

Monty Williams leek een jaar rust te nemen na zijn ontslag bij de Phoenix Suns, maar heeft zich toch door een NBA-team weten te overtuigen. De Detroit Pistons, samen met de Toronto Raptors en Phoenix Suns nog op zoek naar een head coach, hebben Williams voor een flink geldbedrag aangesteld als nieuwe head coach.

Het zal even wennen zijn voor Williams, die van een kampioenschapsteam naar een team gaat dat aan het rebuilden is en beschikt over enorm veel jong talent om te ontwikkelen. Williams begon natuurlijk bij de New Orleans Pelicans, waar hij vanaf het seizoen 2010-11 tot en met 2014-15 de head coach was. Erg succesvol was deze periode niet, want na een redelijk eerste seizoen (uitgeschakeld in de eerste ronde van de playoffs) werden zijn teams in de vier seizoenen daarna vier keer vijfde in de Southwest division. Alleen in 2014-15 haalde hij de playoffs met de Pelicans, maar was het wederom in de eerste ronde al klaar.

Vervolgens was Williams een paar jaar assistent, totdat hij in 2019-20 bij de Phoenix Suns de kans kreeg. De vier seizoenen die zouden volgen waren voor het merendeel een groot succes. Alleen in 2019-20 werden de playoffs niet gehaald. In het seizoen daarna, 2020-21, haalde de Suns de NBA Finals en verloren ze van de Milwaukee Bucks. In de twee seizoenen daarna bleek de conference semifinals het eindstation te zijn. Het afgelopen seizoen was het doel een NBA-kampioenschap, zeker na het halen van Kevin Durant. De Denver Nuggets, nu in de NBA Finals tegen de Miami Heat, bleken te sterk te zijn.

WILLIAMS BIJ DE PISTONS

De Pistons, het nieuwe team van Monty Williams, zit dus in een compleet andere situatie. Het team is al jaren aan het rebuilden en zal met Williams eindelijk een stap willen maken richting het play-in toernooi of meer. Van het huidige team vertrekken alleen Hamidou Diallo, Cory Joseph en Rodney McGruder, niet echt sterkhouders van het team. Met talenten als Jaden Ivey, James Wiseman, Cade Cunningham, Killian Hayes, Isaiah Stewart, Jalen Duren, RJ Hampton en Marvin Bagley III al in de selectie heeft Williams veel om mee te werken.

Daarnaast heeft het team ervaren spelers als Bojan Bogdanovic en Alec Burks (cluboptie van 10 miljoen dollar) en beschikt het over de vijfde pick in de 2023 NBA Draft. Voor Eugene Omoruyi en Isaiah Livers geldt dat zij moeten afwachten op de Pistons hun cluboptie nemen of dat ze free agents worden. Genoeg om mee verder te bouwen dus voor Williams.

Foto: Quinn Harris/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen