Minnesota Timberwolves grootste winnaar NBA-draft


De NBA draft leverde weinig grote verrassingen op. Het was al bijna een jaar duidelijk dat Markelle Fultz de nummer 1 pick zou worden in deze draft en na de trade tussen de Celtics en Sixers van maandag was ook bekend naar welke ploeg hij zou gaan. Toch leverde draft day een aantal opvallende winnaars en verliezers op, onder meer omdat de Bulls Jimmy Butler naar Minnesota stuurden. SportAmerika zet de belangrijkste winnaars en verliezers op een rij.
Winnaars
Timberwolves
Het is niet de keuze voor Justin Patton die de Wolves de grote winnaar van de draft maakte, maar de trade die de ploeg eerder op de dag maakte. Tom Thibodeau slaagde er in de Bulls er van te overtuigen Jimmy Butler naar Minnesota te sturen in ruil voor Zach LaVine en Kris Dunn. Daarnaast ruilden beide teams hun draftkeuze.


De Wolves hadden het niet beter kunnen doen. LaVine en Dunn hebben nog geen moment laten zien potentiële sterspelers te zijn. Butler is dit wel en zijn contract loopt nog twee jaar door, waardoor Minnesota met Rubio, Wiggins, Butler en Towns ineens een basis heeft die voor weinig ploegen onder hoeft te doen. Het toch al sterke westen heeft er een play-off team bij.
LaVar Ball
Hij riep het al maanden: Zijn zoon Lonzo Ball zou voor de Lakers gaan spelen en na gisteren is het officieel. De Lakers kozen met hun tweede draftpick voor de local hero van UCLA. Het is een uitstekende fit, want showtime komt terug naar de City of Angels. Ball is de beste passer van de draft en zal zijn ploeggenoten om hem heen beter gaan maken. En lukt het Lonzo niet op het veld om de krant te halen, dan zorgt LaVar daar wel voor met zijn uitspraken. De eerste deed hij gisteravond al: De Lakers halen de play-offs in 2018.
Twitter
Met LaVar Ball is het nooit saai. Hier schuilt misschien wel het grote gevaar in voor Lonzo in zijn loopbaan. Zelfs coach Luke Walton waarschuwde hier al voor. De eerste reacties kwamen uit Phillie, waar eerst Ben Simmons en later Joel Embiid, de beste twitteraar van de NBA, reageerden op de voorspelling van vader Ball dat de Lakers komend jaar de play-offs gaan halen.


Sixers
Het was niet alleen door de uitspraken van Embiid en Simmons dat het een mooie avond was in Philadelphia, want door de trade eerder deze week met de Celtics hadden de Sixers de eerste keuze in de draft en kozen zij voor Markelle Fultz. De point guard wordt gezien als de beste speler in de draft en past ook nog eens perfect in het team. Met Fultz, Embiid en Simmons staat hier ineens de basis van een team wat jaren kan domineren in het oosten. En al deze spelers hebben nog een rookie contract, waardoor Phillie straks geld zal hebben om free agents te halen. En met deze basis zullen spelers graag naar Philadelphia komen.


Verliezers
Bulls
Wat is er in Chicago gebeurt afgelopen maanden? Rond de trade deadline wilden de Bulls nog minimaal de eerste ronde pick van de Celtics hebben voor Butler. Vorige week waren er geruchten dat de Bulls Butler naar Cleveland zouden sturen in ruil voor Irving of Love. En nu nemen ze genoegen met LaVine en Dunn. En kregen ze de zevende pick in plaats van de zestiende. Lauri Markkanen is een uitstekende schutter en zal ongetwijfeld een mooie carrière in de NBA hebben, maar hij is geen Butler. Dat de Bulls gaan rebuilden is logisch, maar er moet meer ingezeten hebben voor Butler na een trade die in NBA 2K17 niet toegestaan wordt.


Magic
Ik ben geen fan van de keuzes die de Orlando Magic hebben gemaakt in de draft. Met Jonathan Isaac en Wesley Iwundur koos de ploeg voor twee atletische spelers, niet de positie waar de grootste behoefte van de Magic ligt. De ploeg heeft nog steeds geen betrouwbare point guard. Daarnaast ruilde het de 25e pick voor een pick in de toekomst, dat terwijl de Magic nu al alle hulp kunnen gebruiken om een respectabel team op de been te krijgen.
Nets-fans
De Nets zagen alle top prospects in hun Barclays-center, maar de enige keren dat ze een lottery pick zien spelen komend jaar is als ze op bezoek komen. De Nets zijn al jaren het lachertje van de NBA en winnen ze een keer de lottery, gaat hun pick naar Boston door een stompzinnige trade uit het verleden. En om het er nog even in wrijven organiseert de NBA de draft ook nog eens bij de Nets. Arme fans.
Celtics
Het is goed mogelijk dat Boston in de toekomst de juiste keuze gemaakt heeft, maar op dit moment is niet duidelijk wat de Celtics willen. Afgelopen seizoen wonnen ze de nummer 1 seed in het oosten, maar de ploeg lijkt zich neergelegd te hebben bij het feit dat de Warriors de komende jaren zullen domineren. In plaats van de assets te gebruiken om door te pakken worden deze gebruikt voor de langere termijn. Hierdoor komt niet Fultz met de eerste pick naar Boston, maar namen ze genoegen met Jayson Tatum, een echte scorer, die verdedigend nog te kort komt voor een titelkandidaat. De Celtics kregen wel een extra draftkeuze voor de trade, maar dat is er een voor de toekomst en dat helpt de ploeg nu niet.
De toekomst van de Celtics is rooskleurig en ze hebben de picks in de komende jaren om iets moois te bouwen, maar de ploeg zal ook een keer haar kaarten op tafel moeten leggen en een deal durven maken, al zegt GM Danny Ainge dat zijn ploeg dichtbij een deal was gisteren.


Boston kan niet niet te lang blijven wachten, want straks wordt het ingehaald door de Sixers. Als iedereen daar fit blijft (een groot vraagteken) ziet de toekomst er in Phillie nog beter uit dan in Boston. De trade van afgelopen maandag kan doorslaggevend zijn voor het kampioenschap in het oosten in drie jaar. Het is voor Ainge niet te hopen dat hij een kampioensteam in Philadelphia heeft gemaakt.

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen