Magic verrassen vriend en vijand, blessures nekken Nets

Het NBA-seizoen 2023-24 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


17 NOVEMBER – 23 NOVEMBER


EASTERN CONFERENCE STAND
 1. Boston Celtics: 12-3
 2. Milwaukee Bucks: 10-5
 3. Miami Heat: 10-5
 4. Orlando Magic: 10-5
 5. Philadelphia 76ers: 10-5
 6. New York Knicks: 8-6
 7. Indiana Pacers: 8-6
 8. Cleveland Cavaliers: 8-7
 9. Atlanta Hawks: 7-7
 10. Toronto Raptors: 7-86
 11. Brooklyn Nets: 6-8
 12. Charlotte Hornets: 5-9
 13. Chicago Bulls: 5-11
 14. Washington Wizards: 2-12
 15. Detroit Pistons: 2-13

IN DE SPOTLIGHTS


ORLANDO MAGIC WINNEN VIJFMAAL OP RIJ

Met vijf overwinningen op rij zitten de Orlando Magic in een bijzonder sterke reeks. De ploeg die de afgelopen jaren juist opviel door zwakkere prestaties, meet zich momenteel met de sterksten uit de NBA en doet daar echt niet altijd voor onder. Zeges tegen de Indiana Pacers, Toronto Raptors en regerend kampioen Denver Nuggets bewezen dat er momenteel veel kwaliteit rond loopt in Orlando.

Tijdens de win streak is het vooral de defensie van Orlando die indruk maakt. Zowel qua blocks als steals staan ze derde in de NBA en bezitten ze over de vierde defensive rating van de competitie. Statistisch gezien heeft head coach Jahmal Mosley zelfs de op één na beste defensie uit de geschiedenis van Orlando. In de 35-jarige geschiedenis kende enkel het seizoen 2008-2009 een betere defensie en in dat jaar haalde Orlando zelfs de NBA Finals.

Dit seizoen al mikken op de Finals is wat vroeg, mede omdat het aanvallend nog wel onder het gemiddelde in de NBA is. Echter was dat niet te merken in de wedstrijd tegen de Denver Nuggets. De belangrijkste spelers, Paolo Banchero en Franz Wagner, namen 23 en 27 punten voor hun rekening, terwijl Cole Anthony vanaf de bank opnieuw belangrijk was. Hij scoorde 20 punten en pakte 5 rebounds.


DE TEGENVALLERS


SIMMONS EN THOMAS LANGER AAN DE KANT VOOR BROOKLYN

Sinds de zomer van 2019 blijken de Brooklyn Nets en blessures ijzersterke combinatie. Na alle blessures die de ploeg de afgelopen jaren teisterden, is daar dit jaar nog geen verandering in gekomen. Ben Simmons is opnieuw geblesseerd, ditmaal aan heup en rug, terwijl ook de revelatie Cam Thomas al twee weken aan de kant zit en de komende week ook nog wel zal blijven.

Ondertussen is het voor coach Jacque Vaughn lastig om een goed draaiende ploeg op poten te krijgen. De laatste drie wedstrijden werden verloren door de Nets, bij afwezigheid van Simmons, Thomas en Dennis Smith Jr., waaronder een oorwassing tegen de Philadelphia 76ers: 99-121. Zonder Simmons en vooral Thomas, moet het scoren bij Brooklyn komen van Mikal Bridges, Cam Johnson en Spencer Dinwiddie.

Bridges scoort, mede dankzij een career-high van 45 tegen de Atlanta Hawks, gemiddeld 22 punten per wedstrijd. Echter stokt de motor nog bij de andere twee. Johnson scoort gemiddeld 15 punten per wedstrijd en Dinwiddie blijft steken op 13 punten. Voor beiden is dat lager dan de gemiddeld 17 punten van vorig seizoen en daarnaast doen ze dit een stuk inefficiënter.

Met zowel Simmons als Thomas aan de zijlijn voor zeker nog een week, is het zoeken voor de Nets naar stabiliteit, maar bovenal zeges.

WASHINGTON EN DETROIT LACHERTJES VAN NBA

De Washington Wizards en de Detroit Pistons zijn bezig aan een dramatisch seizoen. Vorige week schreven we al over de nederlagen bij de Detroit Pistons, maar sindsdien werd er nog steeds enkel verloren en staat de teller op 12 nederlagen op rij. Zo erg is het nog niet voor de Washington Wizards, maar met ook slechts twee zeges in veertien wedstrijden en zeven nederlagen op rij is er geen reden voor blijdschap.

Waar de nederlagen bij de Pistons vaak nipt waren, geldt dat zeker niet in Washington. Vier keer werd er verloren met minder dan tien punten, maar de andere drie nederlagen kwamen harder aan. Met name de 99-120 nederlaag bij de New York Knicks was pijnlijk en typerend voor het seizoen. Zo schoot beoogd leider Jordan Poole slechts twee van zijn elf schoten raak en miste hij al zijn zes driepuntspogingen, gecombineerd met vijf turnovers.

Het probleem van de Wizards ligt ook vooral op het gebied van rebounding. Washington pakt de minste rebounds uit de gehele NBA en staat 28e als het aankomt op opponent second chance points. Met name de wedstrijd tegen de Brooklyn Nets was daarin een duidelijk voorbeeld. Day’Ron Sharpe pakte vanaf de bank in 19 minuten speeltijd zeven(!) aanvallende rebounds. In totaal pakte Brooklyn 66 rebounds, leidend tot 21 second chance points. Brooklyn pakte in totaal 24 rebounds meer en scoorde daar 14 meer punten uit. Uiteindelijk wonnen de Nets met acht punten verschil. Snelle conclusie: zonder de vele aanvallende rebounds voor Brooklyn, had Washington niet verloren.


SPELER VAN DE WEEK


LaMelo Ball is deze week verkozen tot de Sport Amerika Eastern Conference Player of the Week. De point guard van de Charlotte Hornets begon traag aan het seizoen, maar speelt met de wedstrijd beter. De afgelopen week won hij tweemaal in vier wedstrijden met de Charlotte Hornets en overlegde daarin sterke statistieken. Ball was goed voor 35.3 punten, 6.8 rebounds en 8.8 assists per wedstrijd.

Met name in de wedstrijd tegen de Boston Celtics maakte Ball indruk. Hij scoorde daarin 36 punten, pakte 9 rebounds en gaf 8 assists. Daarnaast was hij voor zijn doen erg efficiënt met een schotpercentage van 55.6%. Bovenal scoorde hij elf punten in het vierde kwart en overtime en leidde hij Charlotte daarmee naar de zege.


VOORUITBLIK


Na Thanksgiving wordt er weer volop gebasketbald in de NBA. Het hoogtepunt is mogelijk al deze vrijdagavond om 20:30 uur, als de Boston Celtics op bezoek gaan bij de Orlando Magic. In de nacht van dinsdag op woensdag staat er om 1:30 uur een kraker tussen de Milwaukee Bucks en Miami Heat op de planning. Als afsluiter is het ook uitkijken naar het duel tussen de Indiana Pacers en Miami Heat in de nacht van donderdag op vrijdag.

Coverfoto: Quinn Harris/NBA.com

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen