14. Washington Wizards: 2-9
  15. Detroit Pistons: 2-8

IN DE SPOTLIGHTS

ZEVEN ZEGES OP RIJ VOOR MIAMI HEAT

Na regen komt zonneschijn. Ook dat geldt voor Miami, Florida, waar de zon momenteel wel heel hard schijnt. Na een matige seizoensstart voor de Miami Heat, draait de ploeg van coach Eric Spoelstra nu op volle toeren. De afgelopen zeven wedstrijden op rij werden gewonnen, waaronder tegen de Los Angeles Lakers en Brooklyn Nets.

De overwinningen komen in typische ‘Miami Heat-stijl’. Hardwerkend, niet opgevend en tot de allerlaatste seconden strijden. De maximale winmarge tijdens deze win streak was namelijk ook maar acht punten tegen de Atlanta Hawks, 117-109. Alle andere wedstrijden werden met minder punten verschil gewonnen, met de wedstrijd tegen de Los Angeles Lakers als hoogtepunt: 107-108.

Kijkend naar de statistieken, maakt Miami vooral defensief indruk. De Heat noteerde gemiddeld 9.4 steals tijdens hun zegereeks, iets dat alleen de Orlando Magic en Oklahoma City Thunder beter deden. Daarnaast staan ze ook derde als het gaat om points off turnovers. “Defense leads to offense”, is een uitspraak die dus zeker geldt in Miami. ‘Heat Culture’ is iets waar de franchise om bekend staat en dat hebben de spelers de afgelopen wedstrijden duidelijk laten zien.

MAXEY EN HALIBURTON STELEN SHOW IN DUELS

Tyrese Maxey en Tyrese Haiiburton hebben beiden indruk gemaakt in twee onderlinge duels. Beide guards dragen als enige spelers in de NBA dit jaar de voornaam ‘Tyrese’, waarmee de NBA de wedstrijd op sociale media al omdoopte to “Battle of the Tyreses”. In de eerste ontmoeting nam Maxey het heft in handen met maar liefst vijftig punten en de zege. In de tweede wedstrijd was het Haliburton die revanche nam en geschiedenis schreef met 33 punten en 15 assists.

Als eerste terug naar afgelopen zondag. Maxey begon rustig, terwijl Joel Embiid al 19 punten scoorde in het eerste kwart. In het tweede kwart was het aan Maxey die er 17 scoorde. Bij rust stond zijn teller 25, na acht punten in het eerste kwart. Na het derde kwart had de guard van de 76ers 36 punten en had de thuisploeg een 99-100 voorsprong. In het laatste kwart drukte Maxey opnieuw het gaspedaal in en scoorde 14 punten. Uiteindelijk leidde hij zijn ploeg naar een 126-137 overwinning.

Twee dagen later was het de beurt aan Haliburton. In de eerste wedstrijd had hij al 25 punten en 17 assists, zonder een turnover. Twee dagen later haalde hij uit met 33 punten, 7 rebounds en 15 assists, opnieuw zonder turnover. Daarmee scherpte hij een oud record aan van Jason Williams uit 2003. Nog nooit had iemand in de geschiedenis van de NBA in twee wedstrijden minimaal 32 assists gegeven, zonder één turnover.

De “Battle of the Tyreses” bleek dus tweemaal zeer spectaculair te zijn, waarbij de buit eerlijk werd verdeeld. Beide guards zijn überhaupt sterk aan het seizoen begonnen en op veel momenten een lust voor het oog.

DE TEGENVALLERS

DETROIT PISTONS OPNIEUW IN MOEILIJKHEDEN

Met twee overwinningen in de eerste drie wedstrijden leek er misschien licht aan het einde van de tunnel voor de Detroit Pistons. Na vier rampzalige seizoenen, begon de ploeg van de nieuwe head coach Monty Williams positief aan het jaar, maar daar lijkt niet veel van over. Na negen nederlagen op rij staan ze namelijk weer onderaan in de Eastern Conference en lijkt Detroit terug bij af.

Gelukkig voor Pistons-fans, is dat niet helemaal het geval. Kijkend naar de statistieken, is er zeker wel wat houvast in Detroit. Zo was de grootste nederlaag dit seizoen ‘maar’ veertien punten, tegen de Phoenix Suns. Qua offensive en defensive rating heeft Monty Williams zijn ploeg voorlopig geleid naar de 21e en 23e plaats. De afgelopen jaren behoorde Detroit veelal tot de laatste drie teams per categorie. Zo zit er zeker een stijgende lijn in, alleen is dat nog niet direct te zijn in het aantal overwinningen. Wel in andere statistieken, zoals assists en rebounds.

Zo staan ze vierde in de gehele NBA wat betreft assists, geleid door de 7.3 assists van Cade Cunningham per wedstrijd. Ook qua rebounds behoren de Pistons dus tot een van de betere teams. Jalen Duren en Isaiah Stewart stonden al bekend om sterke rebounders, maar de grootste verrassing is rookie Ausar Thompson. Thompson pakt gemiddeld 10.3 rebounds per wedstrijd, het meeste van alle guards na Ben Simmons. Ook pakt geen enkele rookie meer rebounds dan de ‘slechts’ 1 meter 98 lange Thompson.

De overwinningen blijven voorlopig dus nog uit voor de Detroit Pistons, maar de onderliggende cijfers en enorm jonge geven toch nog wel positief perspectief in Motor City.

SPELER VAN DE WEEK

Tyrese Haiiburton is deze week verkozen tot de Sport Amerika Eastern Conference Player of the Week. Eerder in dit artikel werd al aangegeven hoe sterk hij speelde in de duels tegen de Philadelphia 76ers. Deze prestaties leverde hem bizarre gemiddeldes op, met bovenal ongekende efficiëntie. Haliburton noteerde namelijk gemiddeld 29 punten, 4 rebounds, 16 assists en 2 steals zonder turnover. Daarnaast schoot hij 62.5% van zijn schoten raak en 55.6% van achter de driepuntslijn.

Ook in de nederlaag tegen de 76ers, was Haliburton erg goed. Zo was hij de enige starter van Indiana met een positieve plus-minus. In de twaalf minuten die Haliburton niet speelde, verloren de Pacers met vijftien punten verschil. Individueel noteerde hij met 25 punten en 17 assists al goede statistieken, maar de impact die hij daarmee heeft op zijn ploeggenoten, blijft enorm groot.

VOORUITBLIK

Komende week staan er weer genoeg mooie wedstrijden op de planning. Zondagavond ontvangen de Brooklyn Nets de Philadelphia 76ers om 21 uur al, en als iets uit de historie is gebleken, is dat beide teams allesbehalve bevriend zijn met elkaar. Verder is het uitkijken naar de nacht van dinsdag op woensdag met een heerlijke ‘point guard-battle’. De Indiana Pacers van Tyrese Haliburton nemen het op tegen de Atlanta Hawks van Trae Young. Een goede afsluiter vind een nacht later plaats, als de Milwaukee Bucks het om 1:30 uur opnemen tegen de Boston Celtics.

Coverfoto: Megan Briggs / Getty Images Sport

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.