Kentucky, Auburn en Mast klaar na eerste ronde March Madness

De eerste twee dagen van March Madness, de dagen waarop de wedstrijden uit de eerste ronde werden afgewerkt, zitten erop en hebben al genoeg verrassingen en spannende wedstrijden opgeleverd. Een overzicht van de uitslagen uit de eerste ronde van March Madness 2024.

EAST REGION

We beginnen in de East region, waar er een paar upsets en spectaculaire duels waren. De eerste overtime-wedstrijd van March Madness 2024 ging naar het duel tussen #8 Florida Atlantic en #9 Northwestern. Na een eerste helft waarin beide teams even de leiding hadden, kreeg Northwestern deze voorsprong wat steviger in handen door aan het begin van de tweede helft een run te maken. Met negen punten voorsprong ging het team de laatste zes minuten van de wedstrijd in, maar dit bleek niet voldoende. Northwestern moest zelfs nog een lay-up scoren met nog een paar seconden te gaan om overtime af te dwingen, nadat het de voorsprong had weggegeven.

In overtime domineerde Northwestern echter, waardoor het met 77-65 won. Ryan Langborg en sterspeler Boo Buie waren met 27 PTS en 22 PTS de uitblinkers. Vooral Langborg ging los in overtime.

YALE EN DUQUESNE ZORGEN VOOR UPSET

Daarnaast waren er ook twee upsets, te beginnen met #11 Duquesne dat #6 BYU uit wist te schakelen. Vanaf het begin van het duel nam Duquesne met hun agressieve defense het heft in handen, waardoor het al snel een voorsprong van tien punten had gepakt. Dit deed het onder leiding van Dae Dae Grant (19 PTS). BYU kreeg het voor elkaar om aan het einde van het duel het nog spannend te maken en zelfs op gelijke hoogte te komen, maar uiteindelijk hield Duquesne het vol en won het met 67-71.

De grootste verrassing was echter toch wel #13 Yale dat #4 Auburn, voor veel mensen een dark horse voor dit toernooi, in de eerste ronde uitschakelde. Auburn had gedurende de wedstrijd een voorsprong van iets minder of meer dan tien punten, nadat het al twee runs van Yale had afgeslagen. De derde run, die begon met nog vijf minuten te gaan in de wedstrijd, bleek echter te veel van het goede te zijn voor Auburn. Yale won met 78-76 dankzij 28 punten van John Poulakidas. Auburn zou drie free throws en een driepunter missen en daarnaast ook nog twee schoten geblokt zien worden in de laatste negen seconden van het duel. Ja, dat lees je goed.

OVERIGE DUELS

Verder wonnen in de East Region Illinois (85-69 vs Morehead State), UCONN (91-52 vs Stetson), San Diego State (69-65 vs UAB), Iowa State (82-65 vs South Dakota State) en Washington State (66-61 vs Drake) hun duels. Dit levert de volgende duels op in de tweede ronde.

1 UCONN – #9 Northwestern

#5 Sani Diego State – #13 Yale

#3 Illinois – #11 Duquesne

#2 Iowa State – #7 Washington State

WEST REGION

In de West region zagen we tijdens de eerste ronde eigenlijk amper verrassingen en spannende duels. Daar waar er maar een enkel duel met een verschil van drie punten werd afgerond, was er wel een upset. #12 Grand Canyon verraste, na een eerste helft die gelijk op ging, in de tweede helft #5 St. Mary’s door een voorsprong van meer dan tien punten te pakken. Tyon Grant-Foster scoorde 22 punten. St. Mary’s zou aan het einde van de wedstrijd nog wel in de buurt komen, maar Grand Canyon sloeg de aanval af voor een 75-66 overwinning een duel met #4 Alabama.

DAYTON MAAKT BIZARRE COMEBACK AF

Het meest spannende duel ging tussen #7 Dayton en #10 Nevada. Dayton en Nevada gingen tijdens de eerste helft gelijk op, maar aan het einde van de eerste helft en begin tweede helft vond Nevada haar ritme en pakte het een voorsprong van zeventien punten. Het was een voorsprong die met nog zeven minuten te gaan ook op het bord stond, maar het bleek niet genoeg. Onder leiding van sterspeler DaRon Holmes II (18 PTS, 9 REB) en Koby Brea (15 PTS, 5 driepunters) kwam Daytona in de slotfase terug om met 63-60 te winnen en door te gaan naar de tweede ronde. De slotfase is zeker de moeite waard om terug te kijken.

Verder wonnen in de West Region North Carolina (90-62 vs Wagner), Michigan State (69-51 vs Michigan State), Arizona (85-65 vs Long Beach State), Baylor (92-67 vs Colgate), het Clemson van Bas Leyte – die geen minuut zou spelen – (92-67 vs New Mexico State) en Alabama (109-96 vs Charleston). Dit levert de volgende duels op in de volgende ronde:

#1 North Carolina – #9 Michigan State

#4 Alabama – #12 Grand Canyon

#3 Baylor – #6 Clemson

#2 Arizona – #7 Dayton

SOUTH REGION

Het meest spannende duel was die tussen #10 Colorado en #7 Florida. Florida schoot uit de startblokken in de eerste helft en had al snel een voorsprong van tien punten te pakken, maar richting het einde van de eerste helft was deze voorsprong verdwenen. In de tweede helft ws het Colorado dat een voorsprong van tien punten zou veroveren en in de slotfase weer weg zou geven mede door 33 PTS van Walter Clayton Jr. Het leverde een bizarre slotfase op, met een game-tying driepunter van Clayton voor Florida en daarna een game-winner van KJ Simpson (23 PTS) voor Colorado: 100-102.

JAMES MADISON EN OAKLAND ZORGEN VOOR VERRASSINGEN

In deze regio waren er ook twee upsets. Te beginnen met #12 James Madison, die door veel mensen wordt gezien als een team dat de Sweet Sixteen kan halen als verrassing of wellicht wel verder kan komen. #5 Wisconsin was het eerste slachtoffer. James Madison had vanaf het begin van het duel de touwtjes in handen en keek, ondanks een run richting het einde van de eerste helft door Wisconsin, niet meer om. Vier spelers scoorden meer dan tien punten, met Terrence Edwards Jr (14 PTS) als topscorer.

De grootste verrassing van de eerste ronde was echter de uitschakeling van #3 Kentucky door #14 Oakland. Kentucky had het de hele wedstrijd lastig met Oakland, dat gedurende de wedstrijd de voorsprong afwisselde met de Wildcats. In de tweede helft greep Oakland definitief de leiding en kwam Kentucky deze achterstand niet meer te boven: 76-80. Dit kwam vooral door Jack Gohlke, die 32 punten scoorde en 10-20 ging van achter de driepuntlijn. Voor Kentuckt scoorde Antonio Reeves nog wel 27 punten.

Verder won NC State (80-67 vs Texas Tech) en trok het de lijn van het ACC Tournament door, terwijl de Nederlander Rienk Mast (4 PTS) met Nebraska kansloos was tegen Texas A&M (98-83). Houston (86-46 vs Longwood), Duke (64-47 vs Vermont) en Marquette (87-69 vs Western Kentucky) wonnen verder ook. Dit levert de volgende duels op in de round of 32:

#1 Houston – #9 Texas A&M

#4 Duke – #12 James Madison

#11 NC State – #14 Oakland

#2 Marquette – Colorado

MIDWEST REGION

Tot slot de Midwest Region, waarin er eigenlijk maar een duel was waarbij het spannend was. #4 Kansas deed dit echter vooral zichzelf aan. Het duel tegen #13 Samford was van begin tot ongeveer drie minuten voor het einde onder controle, maar in de slotfase kwam Samford een paar keer op een punt van Kansas. Deze slotfase werd echter ontsierd door een call tegen Samford en in het voordeel van Kansas die de underdog wellicht een upset heeft gekost. Kansas won uiteindelijk met 89-93, mede door 20 punten van KJ Adams Jr.

In de Midwest region was het verder totaal niet spannend, spectaculair of verrassend. Tennessee (83-49 vs Saint Peter’s), Texas (56-44 vs Colorado State), Creighton (77-60 vs Akron), Utah State (88-72 vs TCU), Purdue (78-50 vs Grambling State), Oregon (87-73 vs South Carolina) en Gonzaga (86-65 vs McNeese) wonnen allemaal met gemak hun duels om door te gaan naar de tweede ronde.