Indiana verrast Boston, Lakers verslaan Suns

Het NBA-seizoen 2023-24 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u wekelijkse overzichten: ditmaal over de kwartfinales van het In-Season Tournament.

BOSTON CELTICS – INDIANA PACERS: 112-122

De Indiana Pacers hebben zich maandagavond als eerste weten te plaatsen voor de halve finales van het In-Season Tournament. Aan de hand van een ijzersterk derde kwart en uitblinker Tyrese Haliburton werden de Boston Celtics verrast. De point guard noteerde de eerste triple-double uit zijn carrière, met 26 punten, 10 rebounds en 13 assists.

Lang trokken beide teams gelijk met elkaar op. Een 12-2 vlak voor rust gaf Boston een 55-48 voorsprong. Echter reageerde de thuis aan de hand van Haliburton sterk en kwamen zij halverwege het derde kwart weer aan de leiding. Zo bleef het spannend, tot aan de laatste vier minuten van de wedstrijd.

Met nog vier minuten te gaan leidde Boston met 99-98. Opnieuw was het Haliburton die het tij keerde. Met twee driepunters, een vrije worp en drie assists in slechts vier minuten leidde hij de Pacers naar de halve finale van het In-Season Tournament.

NEW YORK KNICKS – MILWAUKEE BUCKS: 122-146

Voor de Milwaukee Bucks bleek de kwartfinale tegen de New York Knicks slechts een formaliteit. Na een toch nog spannende eerste helft, had de thuisploeg geen kind aan de Knicks in de tweede helft. New York werd uiteindelijk ruim verslagen, ondanks Julius Randle die 41 punten wist te scoren. Uitblinker bij Milwaukee was logischerwijs Giannis Antetokounmpo, die goed was voor 35 punten, 8 rebounds en 10 assists.

Al in de eerste helft werd er lustig op los gescoord. Met een driepunter bracht Damian Lillard vier seconden voor de rust de stand al op 72-75 in het voordeel van Milwaukee. De teller stond toen al op 25 bij Julius Randle, terwijl Antetokounmpo vooral opviel met vier turnover en drie persoonlijke fouten. Desondanks leidde Milwaukee dus wel bij de rust, mede door 19 punten van Lillard.

Na de rust was het serious business voor Antetokounmpo en zijn Bucks. Hij had geen enkele turnover of persoonlijke fout meer. Wel scoorde hij 19 punten en gaf hij zeven assists na de rust. Het was de aanzet voor een tweede helft dat Milwaukee ruim wist te winnen met 50-71. Het bracht ze dus plaatsing voor de halve finale in Las Vegas, waar ze het opnemen tegen de Indiana Pacers.

NEW ORLEANS PELICANS – SACRAMENTO KINGS: 127-117

De grootste verrassing kwam misschien wel in het Golden1 Center. De New Orleans Pelicans, die toch wel een wisselvallig jaar kennen, wonnen namelijk op bezoek bij de Sacramento Kings. Aan de hand van Brandon Ingram die 30 punten scoorde, won New Orleans.

Sacramento vloog uit de startblokken met een voorsprong van 11 punten na vier minuten. Echter vochten de Pelicans zich goed terug en was de stand na twaalf minuten 35-36 in het voordeel van de Kings. In het tweede kwart werd het verschil gemaakt de bezoekers. De achterstand werd omgebogen in een voorsprong van acht acht punten. Zes rake driepunters waren hier een belangrijke factor in.

Na de rust werd het niet heel spannend meer. Iedere keer als de Kings dachten de aansluiting weer te kunnen maken, reageerde New Orleans. Met zeventien punten in de tweede helft, was Brandon Ingram vaak verantwoordelijk voor de mentale tikken die de thuisploeg moest incasseren. Ook de 30 punten van De’Aaron Fox en de 26-13-10 triple-double van Domantas Sabonis maakten niet het verschil.

PHOENIX SUNS – LOS ANGELES LAKERS: 103-106

In de vierde kwartfinale waren het de Los Angeles Lakers die aan het langste eind trokken. De laatste wedstrijd van deze ronde bleek uiteindelijk ook de spannendste. Een driepunter van Austin Reaves en een discutabele keuze zorgden uiteindelijk voor de beslissing. Desondanks plaatste ook Los Angeles zich voor de halve finale.

In het eerste kwart nam Los Angeles als snel een ruime voorsprong van tien punten. Deze was zelfs even vijftien punten, dankzij vijf turnovers van Devin Booker in de eerste 16 minuten. Desondanks knokten de bezoekers zich terug. Een 16-2 run bracht Phoenix terug op 61-61, halverwege het derde kwart.

Fast forward naar het vierde kwart, waarin beide teams nog altijd aan elkaar gewaagd waren. Scores van LeBron James bracht de Lakers met 2:20 te gaan op een 97-102 voorsprong. Kevin Durant en Devin Booker scoorden om de stand terug te brengen tot 101-102. Daarna was het de beurt aan Austin Reaves. Met 15 seconden te gaan schoot hij een driepunter raak om de Lakers een ruimere voorsprong te geven.

Na een snelle score van Durant namen de Lakers de bal in, op dezelfde Reaves. De guard leek de bal te verliezen en had deze niet meer onder controle, toen de bank van de Lakers een time-out aan wilde vragen. Normaal gezien tevergeefs, maar een door fout van de arbitrage werd deze wel toegekend, hielden de Lakers alsnog balbezit en konden ze de wedstrijd winnend afsluiten.

PROGRAMMA

De halve finales worden donderdagavond gespeeld in Las Vegas. Als eerste de ontmoeting tussen de Indiana Pacers en Milwaukee Bucks, donderdagavond om 23 uur Nederlandse tijd. Daarop volgt de clash tussen de New Orleans Pelicans en Los Angeles Lakers, in de nacht van donderdag op vrijdag om 3 uur Nederlandse tijd

Coverfoto: Eurosport

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.