Hoe blessures en zijn karakter DeMarcus Cousins altijd in de weg zaten

Nu DeMarcus ”Boogie” Cousins zijn tweede 10-day contract bij de Clippers heeft gekregen, was dat voor ons aanleiding om zijn bijzondere carrière eens uit te lichten. Want van het binnenkomen van de NBA, zijn gedrag tegen coaches tot zijn 10-day contracts bij de Clippers ging het allemaal niet vanzelf.


SACRAMENTO KINGS


Enfant Terrible

DeMarcus Cousins werd in 2010 als vijfde gedraft door de Sacramento Kings. De Kings, die het jaar daarvoor een 15-67 record, hadden dringend behoefte aan een speler die scorend vermogen bracht. Cousins deed dat. Hij was bij Kentucky bijna goed voor een double-double met 15,1 punten en 9,8 rebounds. Hij tekende een vierjarige rookie deal, waarmee hij tijdens zijn eerste twee seizoenen $7 miljoen verdiende. De andere twee jaar waren team options. Als rookie was hij bezig met een sterk seizoen, waarin hij 14 punten en 8 rebounds per wedstrijd noteerde. Hij werd beloond met een All-Rookie first team in hetzelfde jaar.

Toch was het niet allemaal goed nieuws bij het enfant terrible van de Kings. Hij werd meerdere keren door de Kings geschorst omdat hij niet op dezelfde lijn als het team zou zitten. De eerste keer was in zijn tweede jaar in de NBA. Na zijn eerste schorsing kwamen er meteen verhalen dat hij getraded wilde worden, wat Cousins tegen sprak. In zijn derde jaar werd het nog erger. Hij werd door de NBA geschorst zonder betaling en werd ook nog door de Kings geschorst omdat hij zich niet professioneel gedroeg. Dat was ook het jaar waarin hij de NBA leidde in technical fouls (16) en meerdere keren van het veld werd gestuurd.

Ongestoord verder

Toch waren die schorsingen voor de Kings geen reden om niet verder te willen met Cousins. Hij was namelijk goed voor 17 punten en bijna 10 rebounds per wedstrijd. De Kings boden hem in 2013 een vierjarig contract aan ter waarde van $62 miljoen. Om welwillend over te komen zei hij bij het tekenen dat hij $1 miljoen zou doneren aan families in Sacramento. Toch was het nog niet voorbij met het gedrag van ”Boogie” Cousins.

In stukken die journalisten schreven over het gedrag van Cousins ging hij er altijd hard tegenin. Ook op de trainingen van coach Mike Malone ging het er hard aan toe. Een bekend verhaal is tijdens het 2014-15 seizoen. Malone wilde een flinke training geven waarin de spelers fysiek erg belast zouden worden, onder andere door sprints. Cousins was het daar niet mee eens en deed niks. Malone was daar niet blij mee, liep naar Cousins toe en riep dat hij mee moest doen. Cousins riep terug dat hij dat écht niet ging doen. Malone vond het prima en stuurde Cousins vervolgens weg.

Meer problemen met coaches

Het jaar daarna was het weer raak. De Kings hadden, alweer, een nieuwe coach. De vierde in vijf jaar. Tijdens een filmsessie met interim coach Corbin werd naar de verdediging gekeken en hoe dat beter kon. Na een paar minuten riep Cousins door de zaal waarom ze niet gingen kijken naar alle fouten die Corbin maakte. Corbin verzekerde hem dat het niet ging om elke fout uit te lichten maar wat er beter kon. Cousins was onverbiddelijk en riep nog een keer dat hij de fouten van de coach wilde zien. Cousins was ook niet meewerkend op trainingen en deed vaak wat anders dan gezegd werd.

Toch was Corbin niet de laatste coach waar Cousins problemen mee had. Toen Corbin het veld moest ruimen was George Karl kandidaat om hem op te volgen. In eerste instantie wilde Cousins niet dat Karl de coach werd, en de Kings stelden hem gerust: we nemen Karl niet als coach. De verrassing was vervolgens groot toen Karl tóch werd aangesteld. Cousins voelde zich verraden door de Kings. Karl was gewend om in de NBA te coachen en wist hoe de vork in de steel zat. Dat dacht hij tenminste.

Botsing tussen George Karl en DeMarcus Cousins

In de eerste periode ging het nog wel maar al snel kwamen de uitspraken dat Cousins de meest respectloze speler was waar hij ooit mee samen had gewerkt. In februari 2016 belde General Manager Vlade Divac DeMarcus op om te vertellen dat ze Karl zouden ontslaan in ‘de komende dagen’. Boogie was uiteraard blij, omdat de verstandshouding tussen beiden gerust slecht te noemen was. Toch duurde het nog tot april voordat ze Karl uiteindelijk ontsloegen. Ook hier liep het vertrouwen van Cousins een deuk op en de berichten van een vroegtijdig afscheid van de Kings zwelden aan.

Toch was dat seizoen voor hem op wedstrijd-niveau wel erg sterk. Zo had hij in februari 2016 een wedstrijd waarin hij goed was voor 37 punten en 20 rebounds, waarmee hij het record verbrak voor meeste double-doubles met 20+ punten en rebounds voor de Kings. Over het hele jaar was hij was goed voor 26,9 punten en 11,5 rebounds per wedstrijd, wat hem een All-Star plekje opleverde.

De Kings wilde na alle ophef en het hele debacle opnieuw beginnen. De vraag was of je met Cousins een succesvol team kon zijn. Er werd gesproken van een rebuild waarin Cousins mee zou doen tot aan een waarbij ook hij weg zou moeten. Uiteindelijk werd het de laatste, waarin het geld wat bij zijn contract verlenging betaald moest worden het grootste breekpunt was.


NEW ORLEANS PELICANS


Succesvol jaar

In 2017 was daar dan eindelijk de trade die er al vanaf het tweede seizoen aan zat te komen. In februari 2017 werd Cousins samen met Omri Casspi naar de New Orleans Pelicans gestuurd. Tyreke Evans, Buddy Hield, Langston Galloway en beide 2017 picks gingen de andere kant op. Voor Cousins was het dé uitgelezen kans op eerherstel. Goed gedrag en succes op het veld werden de belangrijkste meetpunten.

Cousins werd samen met Anthony Davis het gezicht van de Pelicans. Dat samenspelen leek leuk, maar in het begin waren er toch wat opstartproblemen. Cousins was gewend om de eerste optie van het team te zijn, maar Davis was dat ook. Het duurde even voordat duidelijk werd hoe het spel gespeeld werd. Ook bleef Boogie doorgaan met het ophalen van technical fouls. In zijn derde wedstrijd voor de Pelicans kreeg hij zijn 18de technische fout van het seizoen toegewezen, met een wedstrijd schorsing als gevolg. Toch was het seizoen een goede. De playoffs werden niet gehaald, maar met 24,4 punten en 12,4 rebounds deed Cousins toch goede dingen voor de Pelicans. Zij hoopten dat de fundatie gelegd was voor een succesvolle periode.

Hoge emoties blijven, blessures maken debuut

Het jaar daarna ging het ook goed met Boogie: 25,2 punten per wedstrijd en daarnaast nog een career high 12,9 rebounds per wedstrijd. Het spel samen met Davis ging ook stukken beter en hij hield zijn emoties beter in bedwang. Voor het eerst in jaren had hij geen wedstrijd schorsing opgelopen door het teveel aan technical fouls (9). Toch waren die emoties soms sterker dan het gezonde verstand. Zo kreeg hij het met Kevin Durant aan de stok. Het ging zelfs zo ver dat hij, nadat hij van het veld af was gestuurd, richting de kleedkamer van de Warriors liep om zijn gelijk te halen. Meerdere beveiligers moesten hem vervolgens tegenhouden.

De eerste vier maanden van het seizoen liepen zoals gezegd op rolletjes: Cousins werd samen met Davis gekozen tot All-Star starters, en hij had een historische triple-double met 44 punten, 23 rebounds en 10 assists. Daarmee was hij de eerste speler sinds Kareem-Abdul Jabbar die dat in 1972 ook deed. Een paar wedstrijden daarna ging het toch allemaal de verkeerde kant op. In de wedstrijd tegen de Rockets liep hij een ernstige ACL-blessure op waarmee zijn seizoen erop zaten. Het was de eerste fysieke tegenslag die Cousins zou meemaken, en zeker niet zijn laatste. Omdat het zijn laatste contract jaar was, was de vraag of hij zijn laatste wedstrijd als Pelican had gespeeld. Dat bleek uiteindelijk wel het geval te zijn.


VEEL BLESSURES EN KORTE CONTRACTEN


Golden State Warriors

Cousins was een free agent tijdens het offseason dat volgde en was opzoek naar een grote zak met geld. Maar geen enkel team meldde zich na de verschrikkelijke blessure bij DeMarcus Cousins om gebruik te maken van zijn diensten. Na een tijdje ging de knop om bij Boogie. Hij was niet langer op zoek naar een grote zak met geld, maar naar succes. Het tekenen bij een team wat meedeed om de titel was zijn nieuwe doel. Toen dat nieuwe doel bekend werd voor de teams in de NBA, waren de Warriors wel geïnteresseerd. Met hun $5,3 miljoen mid level exception wilden ze Cousins wel hebben. Cousins ging daarmee akkoord en zo werd een nóg beter team gebouwd. Samen met Curry, Thompson, Durant en Green waren ze de topfavorieten, iets wat Boogie wel zag zitten.

Toen het nieuws bekend werd waren de reacties van de basketbal-fans niet mals. Er werd vaak gezegd dat de NBA niet meer eerlijk was door het vormen van super teams. De Warriors en Cousins trokken zich daar niets van aan en gingen maar voor één doel: het kampioenschap.

Blessures gooien weer roet in het eten

Door zijn revalidatie kon Cousins niet meteen meedoen in de NBA, maar speelde vanaf december 2018 in de G-league mee. Toen hij zijn debut maakte tegen de Clippers in januari 2019 was hij goed voor 14 punten. De wedstrijd duurde wel iets te lang, want in de laatste minuten pakte hij zijn zesde fout en moest hij eerder douchen. Met gemiddelden van 16,3 punten en 8,2 rebounds was hij niet meer de Cousins van eerder, maar hij deed nog goed mee en was nuttig voor de Warriors. Toch bleef er een ding terugkeren: blessureleed. In de tweede ronde van de playoffs scheurde hij zijn dijbeen spier, waardoor hij pas in de eerste wedstrijd van de Finals weer mee kon spelen. Tegen de Raptors ging het niet zoals gehoopt en, mede door blessures van Thompson en Durant, werd de titel niet gewonnen. Cousins was weer een free agent.

Korte stints met Lakers, Rockets en Clippers

De volgende geintereseerde waren de Lakers. In juli 2019 tekende Cousins een eenjarig contract. Maar ook hier gooide een zware blessure roet in het eten. Voordat hij een wedstrijd in het purple and gold speelde scheurde hij, in een pick-up game, zijn kruisband volledig af. weer volgde een lange periode van revalidatie.

De Rockets waren na de revalidatie van Cousins ook heel wat van plan met hem, al bleek dat wel een vooropgezet plan. Cousins tekende 1 december 2020 een eenjarig contract in Houston. Een dag daarna werd John Wall ook naar Houston gehaald. Een verrassing mocht het hele plan niet heten, want de twee waren ex-teamgenoten in college en goede vrienden. Toen Cousins toch niet goed bleek te passen bij dat wat Houston wilde, werd hij gewaived. Na 25 wedstrijden zat zijn avontuur er in Houston op.

Het laatste team wat geïnteresseerd was in Cousins waren de Clippers. Met een 10-day contract wilden ze kijken of de samenwerking succesvol kon zijn. In twee gespeelde wedstrijden liet Cousins genoeg upside zien om hem afgelopen week een tweede 10-day contract te geven. Saillant detail: Cousins heeft nu voor alle vier de teams gespeeld die in Californië spelen. Ook Rajon Rondo is geen vreemde meer. Hij heeft al vier keer samen met hem in hetzelfde team gezeten (Kings, Pelicans, Lakers, Clippers).

Wat de toekomst voor Boogie Cousins inhoud is afwachten. Een groot contract gaat hij nooit meer krijgen, maar met een paar one year deals zou hij nog wel even mee moeten kunnen. Een ding is zeker: dankzij zijn karakter isseus en vervolgens de blessure hebben we helaas nooit de volledige potentie van Cousins gezien. En dat zal eeuwig zonde zijn.

Photo: Ben Margot/Associated Press

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen