Dutch Watch: dominante Jansen, Simba positief

Het was opnieuw een week met wisselend succes voor de spelers van Team Kingdom. Zo kon Albies aanvallend eens iets betekenen voor de Braves, won Bogaerts met de Red Sox de ene na de andere wedstrijd en zagen we een ouderwets dominante Kenley Jansen. Helaas was het niet allemaal goed nieuws. Andrelton Simmons was goed aan het seizoen begonnen, maar testte deze week positief op Covid-19.

Seizoensstats: .149/.250/.340, .590 OPS, 6 R, 8 RBI, 54 OPS+, -0.2 bWAR

Het was pet met onze kleine infielder in de eerste week van het seizoen. Zijn Braves leken niet meer te kunnen winnen en Albies leek niet meer te kunnen slaan. In Washington zagen we al een glimp van de oude Albies en in het eigen Truist trok hij die lijn door. Heel voorzichtig begon zijn slaggemiddelde aan de weg omhoog en de resultaten mochten er in het eerste weekend voor eigen publiek ook zijn.

UIT DE WINTERSLAAP

Nee, het was niet best wat Albies in de eerste week van het seizoen liet zien. Tijdens de tweede serie tegen de Phillies, dit keer in eigen huis, toonde de tweedehonkman beterschap. Hij timmerde nog altijd niet de ene na de andere bal het stadion uit, maar in tegenstelling tot z’n eerste AB’s wist hij de bal in elk geval te raken. Albies was in deze serie 3-for-14, met 2 doubles en in totaal 4 runs. Atlanta opende dit drieluik met twee overwinningen en in de derde sloeg Albies zijn eerste homerun van het seizoen. In de eerste inning, met Ronald Acuna Jr. op de honken, zette hij de Braves met één klap op een 2-0 voorsprong. Door een gemiste call van de arbitrage sloot Atlanta deze serie af met een 6-7 nederlaag.

Die blown call leek de spreekwoordelijke zwarte kat voor de Braves te zijn, want tegen de Marlins ging er deze week bar weinig goed. Ozzie Albies sloeg in de tweede van vier wedstrijden weliswaar zijn tweede homerun, maar dat was een heel klein doekje voor het bloeden vanwege de 14-8 nederlaag. Hij was 2-for-11 met ook nog eens 5 walks, waarvan 3 in de derde ontmoeting. Z’n laatste vier wijd kreeg Albies in de negende inning van de laatste wedstrijd. Met de honken vol kon Ender Inciarte de gelijkmakende run scoren. Het leverde Albies zijn 8e RBI op. Elke run telt, maar de infielder zal deze toch vooral graag met de knuppel binnenslaan. Vanwege z’n wisselvallige slagbeurten is hij inmiddels gedaald in de batting order.

Seizoensstats: .370/.431/.457, .888 OPS, 6 R, 2 RBI, SB, 149 OPS+, 0.4 bWAR

We kunnen niet anders zeggen dan dat de Boston Red Sox zich op meesterlijke wijze hebben hersteld van de waardeloze eerste serie van het seizoen. Dit kan ook zeker gezegd worden van Xander Bogaerts. De kortestop begon met 1-for-12 aan deze jaargang, maar vond al snel de weg omhoog. Vorig weekend, opnieuw tegen de Orioles, lieten zowel de Red Sox als Bogaerts zien dat de openingsserie van dit seizoen een schoonheidsfoutje was. De winning streak, ingezet tegen de Tampa Bay Rays, kreeg een vervolg tegen de O’s.

De eerste uitwedstrijd van dit seizoen bekeek Xander Bogaerts vanuit de dug-out. Daar zag hij zijn Red Sox de O’s met 7-3 verslaan. Het tweede duel, dit keer met onze landgenoot in de line-up, ging eveneens naar Boston al hadden ze voor hun 6-4 wel tien innings nodig. Bogaerts verscheen vijf keer in het slagperk, kreeg twee keer vier wijd, maar kwam niet tot een hit. Zijn walk in de eerste inning resulteerde echter wel in een run. De wedstrijd van zondagavond werd een waar slugfest. Samen scoorden de teams maar liefst 23 runs en 14 daarvan kwamen op het conto van de BoSox. Met 3-for-5, een run in de achtste en zijn tweede double van het seizoen ontbrak ook de naam van Bogaerts niet op het scoreformulier. Met een slaggemiddelde van .375 nam hij afscheid van Camden Yards.

GOED, MAAR NOG NIET OUDERWETS

In het noorden van de VS bleef het vervolgens crescendo gaan met de Boston Red Sox. Het was de bedoeling dat de serie afgelopen maandag begon, maar vanwege de protesten tegen het politiegeweld in Minneapolis werd de eerste bal op dinsdag gegooid. Boston bouwde inmiddels aan een imposante winning streak. Ze kwamen met zes zeges op rij naar Minnesota en dinsdag kwam daar een zevende bij. Bogaerts was 1-for-4 met een strikeout in het duel dat met 4-2 naar de bezoekers ging. Tijdens de doubleheader van woensdag werkte de knuppel van X-Man beter. Met 3-for-7 en een walk lukte het hem echter niet productief te zijn. De winning streak stond hierna op negen.

Daar stokte de teller ook. Minnesota, dat vijf wedstrijden op rij verloor, won donderdag het vierde duel met 4-3. Een infield single in de zevende inning was het enige wapenfeit van Xander Bogaerts deze dag. Daardoor wacht hij na twee weken nog altijd op zijn eerste homerun en staan er pas 2 RBIs achter zijn naam. Zijn slaggemiddelde van .370 geeft wel vertrouwen dat de (home)runs snel komen.

Seizoensstats: .310/.326/.452, .778 OPS, 2 R, 9 RBI, 2 HR, 113 OPS+, -0.3 bWAR

Didi Gregorius begon zijn seizoen met een hit in elk van de eerste zes wedstrijden van zijn team. Dat dit geen toeval was, bewees de Amsterdammer in Atlanta. Daar schaarde hij zich afgelopen weekend in een erg selectief groepje spelers dat een hit had in elk van de eerste negen wedstrijden van hun team. In het voor hem zo bekende New York bouwde hij dit vervolgens uit tot elf wedstrijden. Een road trip to remember voor onze landgenoot, maar zijn team zal ’t snel willen vergeten.

Ondanks zijn mooie streak was Gregorius in de eerste week nog niet al te productief geweest voor de Phillies. Dit veranderde vorig weekend in Atlanta. In de eerste wedstrijd kreeg Philly met 8-1 een draai om de oren, maar daarna wilde Gregorius zijn team aan de hand nemen. In de eerste inning van de tweede wedstrijd zette de kortestop zijn team al in de eerste inning op voorsprong. Zijn single was genoeg voor 2 runs, maar niet voor de overwinning. Deze ging met 5-4 naar de Braves. Afgelopen zondag pakte Sir Didi zijn moment in de vierde inning. Zijn tweede homerun van het seizoen bracht 3 runs over de thuisplaat. Toch kreeg zijn sac fly in de negende meer aandacht. De tik van Gregorius stelde Alec Bohm in staat de winnende run te scoren. Of dat was althans het oordeel van de arbitrage.

EINDE VAN DE STREAK

Zo goed het aanvallend gaat met Gregorius, zo matig is zijn defensieve werd dit seizoen. Na de serie in Atlanta stonden er al 3 errors achter zijn naam. Na zijn eerste twee seizoenen in New York, toen hij respectievelijk 13 en 15 keer in de fout ging, wist hij dit aantal te beperken tot 6 of 7 errors per seizoen. Tegen de Mets hield Joe Girardi hem in de derde wedstrijd aanvankelijk aan de kant. In de eerste twee duels, een doubleheader, was Gregorius 3-for-7 aan slag met een RBI in de eerste wedstrijd.

Het was voor de kortestop z’n 9e RBI van het seizoen en zijn hitting streak kwam op 11 wedstrijden te staan. Beide duels werden door Philadelphia wel verloren. Dat gold ook voor de derde, waarin tevens een einde kwam aan de streak van Sir Didi. Met een reeks van 11 wedstrijden voert de Amsterdammer voorlopig wel de National League aan op dit gebied. Gregorius en de Phillies kregen donderdag niet de kans nog een wedstrijd af te snoepen van de Mets, want door de vierde ging een streep.

Seizoensstats: 5 APP, 0-0, 1.59 ERA, 3 SV, 5 BB, 6 K, 1.059 WHIP, 256 ERA+

De LA Dodgers gaan vrolijk door met waar ze vorig jaar gebleven waren: winnen. Voor Kenley Jansen de uitgelezen mogelijkheid om zijn aantal saves wat op te vijzelen. Dan moet hij echter wel de kans krijgen van manager Dave Roberts en dat was vorig weekend tegen de Nationals niet altijd het geval. Toen Roberts wél een beroep op zijn closer deed, kreeg de manager daar bepaald geen spijt van.

DOMINANT

Na een 7-game road trip keerde de kampioen van 2020 vorig weekend eindelijk thuis. Het was niet mis wat de eigen fans voorgeschoteld kregen, want de tegenstander tijdens die eerste serie kwam uit Washington. De kampioen van 2019 inderdaad. Het openingsduel werd beslist door één run, gescoord in de zesde inning door de Dodgers. Toch kwam de save niet op naam van Kenley Jansen. De international kreeg rust en Corey Knebel trok de zege over de streep. Jansen kreeg wel de bal in de negende inning van de derde wedstrijd. Het werd, bij een 3-0 voorsprong, een ongelijke strijd voor de Nats. Jansen oogde enorm scherp in deze outing. Slechts 8 pitches had hij nodig voor twee strikeouts en een ground out. De Dodgers hadden hun sweep op de Nationals en Jansen zijn tweede save.

De derde save liet niet lang op zich wachten. Nadat de Colorado Rockies in ’t eerste duel met 7-0 waren verslagen, moest Jansen woensdag in de tweede ontmoeting aan de bak. Bij een 4-2 voorsprong kreeg hij de bal in de negende inning. Dit keer bleef hij niet helemaal foutloos, want hij gaf vier wijd aan Dom Nunez. Daarna keerde de dominante Kenley Jansen terug. Met drie K’s op rij stelde hij de tiende zege van de Dodgers veilig en had hij zijn derde save te pakken. De titelverdediger is daarmee tevens ’t eerste team dat tot tien overwinningen komt.

Seizoensstats: 0-uit-1, walk, strikeout

Vorige week maakten we opnieuw kennis met Carter Kieboom, maar zijn avontuur in de majors lijkt ook nu maar van korte duur. Vorige week werd Kieboom vervangen door Jordy Mercer en naar de alternate training site van de Nationals gestuurd. De jonge infielder blijft daarom staan op een strikeout en een walk dit seizoen.

Seizoensstats: .295/.389/.364, .753 OPS, 7 R, 3 RBI, 3 SB, 117 OPS+, 0.1 bWAR

De San Diego Padres willen een bedreiging vormen voor de LA Dodgers en dan moet je het in wedstrijden tegen de Texas Rangers niet laten liggen. Dat deden Jurickson Profar en consorten afgelopen weekend dan ook niet. Het was voor hen een succesvolle start van de road trip en Profar kreeg 13 AB’s achter zijn naam. Het voormalig toptalent kwam daarin tot 4 hits. Op doorreis naar Pittsburgh verliep het heel wat minder succesvol voor Profar en de zijnen.

Veelzijdigheid heeft zo z’n voordelen. De San Diego Padres speelden vorig weekend drie wedstrijden tegen de Texas Rangers en Jurickson Profar speelde drie keer op een andere positie. Vanaf het eerste honk zag Profar Joe Musgrove een no-hitter gooien tijdens de eerste, met 3-0 gewonnen, ontmoeting. Een dag later vond hij zichzelf terug in het outfield, om vervolgens de serie te besluiten op het tweede honk. Aan slag was Profar met name in de tweede wedstrijd van waarde. Met 3-for-5 en een run had hij een aandeel in de 7-4 zege. Met een knap slaggemiddelde van .346 begon Profar zondag aan de laatste van drie wedstrijden. Hierin bleef hij echter steken op 0-for-4 waardoor zijn batting average duikelde naar .300.

EASY RBI

De ontwerper van het schema had het deze week goed voor met de Padres, want na een bezoek aan Texas volgde een serie van vier wedstrijden in Pittsburgh. In de eerste ontmoeting bleef Profar, voor de tweede wedstrijd op rij, zonder hit. Wel dwong de outfielder twee walks af en één daarvan resulteerde in de zevende inning in een run. De Friars opende de serie met een 6-2 zege en brachten de winning streak daarmee op vier wedstrijden.

Daar hield het ook direct op. Met 8-4 en 5-1 gingen de volgende duels naar de Pirates. Jurickson Profar was hierin 2-for-7 met twee walks en een RBI in de tweede wedstrijd. Helaas voor onze landgenoot hoefde hij hier zelf niet veel voor te doen, want hij kreeg één van zijn walks met de honken bezet. Tevens sloeg hij de bal twee keer in een dubbelspel. San Diego sloot de road trip donderdag af met een 8-3 overwinning. Profar fabriceerde hierin 2 hits en 2 runs. In de tweede inning kwam hij door met zijn eerste double van het seizoen, deze leidde uiteindelijk tot een run en een 6-0 voorsprong. Met een slaggemiddelde van .295 begint de veelzijdige international dit weekend aan de serie tegen de LA Dodgers.

Seizoensstats: .190/.234/.190, .425 OPS, 6 R, 2 RBI, 22 OPS+, -0.4 bWAR

Waar enkele ploeggenoten van het Koninkrijksteam duidelijk aan de beterende hand waren deze week, daar lukte het Jonathan Schoop nog niet een versnelling hoger te schakelen. Zijn Tigers hebben een week van uitersten achter de rug. Ze kregen een sweep te slikken tegen Cleveland, maar tot ieders verrassing pakte Detroit vervolgens zelf de bezem erbij in Houston. Hier leek ook de bat van Jonathan Schoop voorzichtig, heel voorzichtig, op gang te komen.

Detroit opende het seizoen met twee verrassende overwinningen op de Cleveland Indians. Daar begonnen ze afgelopen week ook de road trip, maar de Indians hadden nu hun huiswerk gedaan. Cleveland pakte de bezem en trok de drie wedstrijden in dit drieluik naar zich toe. Ook voor Schoop hield het in deze serie niet over. Onze landgenoot speelde alleen de eerste en de derde wedstrijd en was 2-for-7 in zijn at-bats. Deze kwamen in de eerste en zevende inning van de derde wedstrijd. Tegenover zijn 2 hits stonden 3 K’s. Schoop tilde zijn slaggemiddelde naar .185, maar wachtte na deze serie al zes wedstrijden op een RBI. Een homerun, toch wel een beetje zijn handelsmerk, zat er helemaal nog niet in.

HOW SWEEP IT IS!         

Daar wacht Schoop ook na de serie in Houston nog altijd op. Hij verliet Texas deze week wel met een slaggemiddelde dat voor de tweede keer dit seizoen boven de .200 ligt. De eerste keer was na Opening Day, toen de infielder 1-for-3 was. Ook voor het eerst dit seizoen wist hij meerdere wedstrijden op rij tot minimaal een hit te komen. En daarbij was Schoop ook nog eens goed voor in totaal 4 runs. In de met 6-2 gewonnen eerste ontmoeting kreeg de tweedehonkman drie keer drie slag, maar na een single in de vijfde inning wist hij te scoren. Dit overkwam hem in het tweede duel (8-2) in de vierde inning na een homerun van Renato Nunez.

Het bezoek aan Houston werd afgesloten met een 6-4 overwinning en nu was Schoop betrokken bij 2 gescoorde runs. In de tweede inning bereikte hij de honken na vier wijd en scoorde hij even later de 2-0. Twee innings later passeerde hij opnieuw de thuisplaat, dit keer nadat hij met een single het eerste honk had bereikt. Schoop zorgde op dat moment voor een 5-0 voorsprong en die run bleek geen overbodige luxe.

Seizoensstats: .355/.474/.452, .925 OPS, 6 R, 3 RBI, 170 OPS+, 0.5 bWAR

Andrelton Simmons staat vooral bekend om zijn defensieve acties, maar als je het seizoen begint met een 5-game hitting streak heb je aan slag ook niets te klagen. Deze week maakte de kortestop voor het eerst kennis met de eigen fans. De home opener tegen de Seattle Mariners beloofde veel goeds, voor zowel Simba als de Twins, maar helaas voor de fans werd die belofte niet ingelost.

Met 3 hits, 2 doubles en een run in de zevende inning begon Andrelton Simmons sterk voor eigen publiek. De Twins gaven een vervolg aan wat ze al een tijdje doen: het slaan van homeruns. Luis Arraez timmerde de bal er in de zevende inning uit en nam Simba mee over de thuisplaat. Dit betekende het slotakkoord van een wedstrijd die eenvoudig met 10-2 gewonnen werd. Het was ook de enige wedstrijd in deze serie van drie die gewonnen werd. De Twins leken hun kruit verschoten te hebben in de eerste wedstrijd en ook Simmons kwam in de volgende 7 AB’s nog maar tot één hit. Minnesota leed een nederlaag in elk van de volgende twee duels met de Mariners en die serie werd doorgetrokken tegen Boston.

POSITIEF

De ijskoude Twins troffen de bloedhete Red Sox en voor Andrelton Simmons zou deze serie weinig goeds betekenen. Alleen in de met 4-2 verloren eerste wedstrijd verscheen de kortestop vier keer aan slag. In de vierde inning kwam hij door met zijn 11e hit van het jaar. Dit bracht zijn slaggemiddelde op .355 en daar zal het voorlopig nog wel even op blijven staan. Simmons testte deze week positief op het coronavirus en is minimaal anderhalve week uit de roulatie. Zijn Twins riepen de losing streak donderdag overigens een halt toe door Boston met 4-3 te verslaan.

Coverfoto: Ezra Shaw/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen