2021 NFL Draft LB Prospects: Jeremiah Owusu-Koramoah

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. We kruipen langzaam maar zeker richting de SportAm Mock Draft. Voordat we dat gaan doen, zijn er echter nog twee posities te bespreken. Deze week staan de linebackers in de schijnwerpers. We gaan verder met de grootste uitdager van Micah Parsons en ook de enige andere linebacker die op papier zeker is van een plek in de eerste ronde: Jeremiah Owusu-Koramoah.


JEREMIAH OWUSU-KORAMOAH – NOTRE DAME

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.85 m | Gewicht: 97 kg | Senior


Is Jeremiah Owusu-Koramoah de beste linebacker van deze class? Ja en nee. Na zijn blessure in 2018 liet hij in 2019 en 2020 in toenemende mate zien een fantastische speler te zijn die op elke down het verschil kan maken en een enorme motor en inzet heeft. Technisch gezien is Parsons een stukje verder dan Owusu-Koramoah, maar dat de linebacker van Notre Dame op alle andere plekken niet onder doet of zelfs beter is dan Parsons is ook een feit.

THE GOOD: ENERGIE/INZET | EXPLOSIVITEIT/SNELHEID | ATLETISCH VERMOGEN | COVERAGE

Het eerste wat bij Owusu-Koramoah meteen opvalt (naast zijn heerlijke naam) is de energie waarmee hij over het veld vliegt. Daar waar de bal is, is hij meestal ook te vinden. Geen speler in deze draft die dit kan matchen (hooguit Nick Bolton). Soms is het ook wat ongecontroleerd (zie the bad), maar over het algemeen gebruikt hij deze energie op een effectieve manier.


Ook het atletisch vermogen springt er bovenuit. Net zoals Parsons heeft hij het vermogen om met receivers, running backs en mobiele QB’s mee te lopen of te achtervolgen. Dit is, vanuit welke positie dan ook, voor Owusu-Koramoa geen probleem.

RUN DEFENSE

Bij Notre Dame speelde hij in 2020 precies op de plek waar hij het beste was: slot linebacker. Op deze positie komen zijn drie kwaliteiten het beste tot zijn recht. Ten eerste: run defense. Owusu-Koramoa doet hierin amper tot niets onder voor Parsons. Sterker nog: Owusu-Koramoa is al beter in het zetten van de edge zodat de RB naar binnen geforceerd wordt. Parsons kan wat dat betreft nog veel leren van Owusu-Koramoa.Toch is Owusu-Koramoa ook inside een soliede run defender. Zijn combinatie van atletisch vermogen en inzicht zorgen ervoor dat hij altijd de RB in de gaten houdt en maar zelden positioneel gezien wordt verslagen door een block of een running back.


BLITZ/PASS RUSH

Het tweede wat hij vanuit de SLB-positie fantastisch kan, is blitzen. Met de combinatie van zijn snelheid, explosiviteit en wendbaarheid staat hij in no-time voor de RB of QB. Dit is de ideale manier van pass rush voor Owusu-Koramoa, aangezien hij 1-vs-1 in pass rush niet zo goed is als Parsons. Op deze manier is hij als pass rushers toch effectief.


COVERAGE

Tot slot: coverage. Owusu-Koramoa was afgelopen seizoen een van de beste slot-verdedigers in college football. Dat zegt wel genoeg over zijn kwaliteiten in coverage. Hij werd soms zelfs als safety opgesteld, maar kwam meestal op de slot receiver op TE te staan. Soms, zoals hieronder, verdedigde hij zelfs RB’s als Travis Etienne.Owusu-Koramoa is in een 3-4 of 4-3 systeem op zijn best als hij vanaf de zijkant zijn run defense, pass rush/blitz en coverage uit kan spelen. De basics kunnen nog verder ontwikkeld worden, maar zijn atletisch vermogen en inzet/energie maken op dit moment enorm veel goed.

BLESSUREGESCHIEDENIS

Hier kunnen we tot slot vrij kort over zijn. In 2018 miste Owusu-Koramoah het hele seizoen vanwege een blessure. Sindsdien heeft hij niks meer aan zijn blessurelijst toegevoegd, is het niet gebleken dat hij nog last heeft van de blessure en is er tevens niks raars gebeurt buiten het veld. Een prima track record dus, zeker vergeleken met Micah Parsons.

THE BAD: BODY/KRACHT | CONSISTENTIE PASS RUSH | TECHNIEK

Owusu-Koramoah is niet de meest technisch begaafde speler in deze draft class. Zijn basis is soms all over the place, en zeker in pass rush komt dit snel naar boven. Van 5.5 sacks in 2019 naar 1.5 sacks afgelopen seizoen is sowieso geen fantastisch teken, en Parsons is op dat gebied dan ook een veel betere speler. Nou is dit geen groot probleem en kan dit prima in de NFL gecoacht worden, maar het is wel extra werk waar de trainers energie in moeten steken, iets wat bij Parsons wat minder het geval is.

Daarnaast was de consistentie vooral in 2020 ver te zoeken. Hij was in sommige duels overal te vinden (vooral tegen de sterkere tegenstanders als Clemson en Ohio State), maar soms was hij (ondanks zijn effort) nauwelijks tot niet aanwezig. Ook dit is een gebied waar Parsons als een stukje verder is. Tot slot ook nog iets over zijn postuur. Hij weegt maar 97 KG, wat niet veel is. Als hij boven de 100 KG zou kunnen komen en wat functionele kracht zou kunnen toevoegen, maakt hem dit alleen maar een betere speler.

Kortom: Owusu-Koramoah is een zekere first round pick die het eigenlijk verdient om in de top 15 te gaan. Qua talent geeft hij niet veel toe op Parsons, maar Parsons is een stukje verder qua techniek en volwassenheid/football IQ. Dit levert hem dan ook een top 10 status op, daar waar Owusu-Koramoa het waarschijnlijk met een plek ergens in de 15-30 range moet doen.

Photo: Rick Kimball/ISD

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen