Heat winnen game 7, gaan naar NBA Finals

Het is de Miami Heat toch gelukt om de Eastern Conference te winnen. Nadat ze eenvoudig op een 3-0 voorsprong kwamen, gaven ze deze bijna uit handen tegen de Celtics. Echter ontsnapten ze aan de blamage en komen ze de Denver Nuggets tegen in de NBA Finals.

#2 BOSTON CELTICS – #8 MIAMI HEAT: 84-103

De Miami Heat hebben zich alsnog weten te kronen tot de kampioen van de Eastern Conference. De ploeg van coach Erik Spoelstra kende een fenomenaal begin aan de playoff-serie tegen de Boston Celtics, waarna het allemaal ineens leek in te storten. Een 3-0 voorsprong werd uit handen gegeven en de Celtics leken de eerste ploeg in de geschiedenis te worden die een 3-0 achterstand zou ombuigen in een 3-4 overwinning. Echter trapte Miami precies op tijd weer op de rem en werd die felbegeerde vierde overwinning geboekt, waardoor de Heat zich op mag maken voor een trip naar de NBA Finals tegen de Denver Nuggets.

Dat de spanning er goed op zat, was duidelijk te zien in de wedstrijd. Het duurde twee minuten voordat de eerste field goal werd gemaakt voor de Celtics en pas één minuut later, bij een 7-0 voorsprong van Boston, scoorde Miami voor het eerst. Daarna namen de bezoekers het heft in handen. Het eerste kwart werd gewonnen door de Heat met 15-22 en in het tweede kwart liepen ze snel uit. De voorsprong liep op tot maximaal zeventien punten. Bij de rust was er nog altijd een comfortabele buffer van elf punten in het voordeel van Miami: 41-52

TWEEDE HELFT

Na de pauze kwam Boston nog even dicht, dankzij dertien punten van Derrick White in het derde kwart. De achterstand bedroeg nog maar zeven punten, maar Miami reageerde direct op haar beurt. Mede door driepunters van uitblinkers Caleb Martin en Jimmy Butler was de voorsprong aan het einde van het kwart weer tien punten. In het vierde kwart drukten de bezoekers opnieuw het gaspedaal in. Een 10-2 run met vooral scores van Martin en Butler bracht Miami opnieuw op een comfortabele voorsprong. Deze voorsprong zou geen enkel moment meer in gevaar komen.

Door deze overwinning zijn de Miami Heat de tweede ploeg uit de geschiedenis van de NBA, die zich als achtste seed weet te plaatsen voor de NBA Finals. Enkel de New York Knicks gingen hen voor in 1999. Jimmy Butler werd beloond voor zijn spel met de Larry Bird Trophy, voor de MVP van de Eastern Conference Finals. Echter scheelde het niet veel, want zijn ploeggenoot Caleb Martin kwam maar één stem te kort.

UITBLINKERS

Als MVP van de series, was ook ditmaal Jimmy Butler de beste man op het veld. Met 28 punten, 7 rebounds, 6 assists en 3 steals leidde hij zijn team naar de zege. Echter waren ook de 26 punten, 10 rebounds en 4 driepunters van Caleb Martin heel belangrijk. Hij dat deed tegen een heel efficiënt schotpercentage van 68.7 procent. Bij de Celtics was Jaylen Brown topscorer met maar 19 punten, gevolgd door 18 punten van Derrick White. Na zijn legendarische wedstrijd in Game 7 tegen de Philaldelphia 76ers, lukte het Jayson Tatum ditmaal niet om tot grootste hoogtes te stijgen. Hij bleef steken op 14 punten dankzij een blessure die hij gedurende wedstrijd opliep, een blessure waar hij de rest van het duel mee speelde. Mede daardoor gingen de Celtics uiteindelijk ten onder.

De Miami Heat zullen het in de NBA Finals opnemen tegen de Denver Nuggets. Game 1 van de Finals wordt gespeeld in Denver, in de nacht van donderdag op vrijdag, om 2:30 uur Nederlandse tijd.

OVERIG NIEUWS

NICK NURSE NAAR PHILADELPHIA 76ERS

Waar de ogen gericht waren op Boston voor een belangrijke Game 7, trok een andere grootmacht uit de Eastern Conference een nieuwe head coach aan. Nick Nurse, voormalig head coach bij de Toronto Raptors, gaat tekenen bij de Philadelphia 76ers. Hij volgt daar Doc Rivers op die na de play-offs werd ontslagen. Nurse werd in 2019 kampioen met de Toronto Raptors. Eén jaar later werd hij uitgeroepen tot NBA Coach of the Year. Echter werd hij deze zomer ontslagen na het missen van de playoffs. Lang zat hij niet zonder ploeg, want hij vond binnen twee maanden een nieuwe werkgever.

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.