2023 NBA Prospect Watch: guards

Over een maand staat de 2023 NFL Draft alweer op het programma, waardoor het bij SportAmerika tijd is om de vijf posities in het basketbal maar eens onder de loep te nemen. Welke positie is het best bezet richting de 2023 NBA Draft? We openen met de point guards, waarvan er dit jaar niet al te veel zijn. Zeker niet als je kijkt naar pure point guards.

POINT GUARDS

SCOOT HENDERSON

De met afstand beste point guard van deze draft class is Scoot Henderson, ook wel gezien als de beste speler in deze draft achter Victor Wembanyama. Henderson speelde afgelopen seizoen in de GLeague namens de Ignite en was de beste speler van dat team en de competitie. Henderson is een atleet die uitblinkt in transition en de pick & roll. Vanuit deze situaties kan hij naar de basket voor lay-ups of dunks, zijn dodelijke midrange gebruiken of als playmaker andere spelers in stelling brengen. Daarnaast zal Henderson verdedigend gezien ook een steal machine zijn op het hoogste niveau, de NBA.

Aan deze kant van de bal valt echter wel de meeste winst te halen voor Henderson. Zeker op het gebied van consistentie en positionering valt er nog wel flink wat te verbeteren voor de jonge point guard. Aanvallend gezien wordt het belangrijk om te zien of Henderson een 35% 3PT shooter kan zijn in de NBA. Op deze plek had Henderson afgelopen seizoen wel wat problemen, ondanks dat het beter ging dan voorgaande jaren. Dit is, samen met het forceren van overtredingen (en dus free throws), waar hij aanvallend gezien nog kan groeien. Blessures zijn tevens een probleem geweest voor Henderson, die daardoor wat duels moest wissen en uit zijn ritme ging. Ook shot selection, consistentie, gemaakte fouls en het aantal turnovers kunnen verbetering gebruiken, maar over het algemeen is dit ook onderdeel van het spel van een jonge speler op zo’n belangrijke positie als ball handler.

Al met al heeft de 19-jarige Henderson de upside om een All-Star point guard te worden in de NBA.

AMEN EN AUSAR THOMPSON

Als we het hebben over point guards in deze draft class, dan gaat het ook al snel om de gebroeders Thompson. Een echte positie aanwijzen voor deze twee spelers is lastig, maar gezien hun huidige skill set en speelstijl passen ze hier het beste. Amen Thompson is op zijn best als driver, in transition en als spelmaker in de pick & roll en mag gezien worden als een bizarre atleet. Ausar Thompson is misschien wel de beste verdediger in deze draft class met veel potentie als playmaker.

Beide spelers hebben echter ook te maken met een vraagteken omtrent hun kwaliteiten achter de driepuntlijn. Beide spelers kwamen ongeveer in de buurt van 32% 3PT vanaf NBA-range, wat niet bepaald een fantastisch gemiddelde is. Daarnaast hadden beide spelers ook problemen met hun free throw-percentage en het aantal turnovers. Amen Thompson kan en moet daarnaast nog een betere verdediger worden, terwijl bij Ausar Thompson qua driving en het zelf creƫren van schoten nog stappen te zetten heeft. De grootste vraag is echter de tegenstanders waar ze met Overtime Elite tegen speelden. Dit niveau was niet bepaald hoog. Ook dit zijn vraagtekens die meegenomen moeten worden.

CASON WALLACE

Cason Wallace lijkt eigenlijk op veel gebieden erg op Henderson, alleen dan op een wat lager pitje. Wallace heeft prima atletisch vermogen, is vanwege zijn lengte een fantastische driver naar de basket en beschikt over een prima midrange. Wallace werd gedurende het seizoen bij Kentucky een betere passer en playmaker en heeft upside om hierin op hetzelfde niveau te komen als Henderson in de pick & roll, en doet dit met heel weinig fouten en turnovers. Daarnaast heeft Wallace al meer dan Henderson laten zien de driepunter prima boven de 35% te kunnen schieten. Zijn grootste kwaliteit is echter verdedigend gezien. Wallace zat boven de 2.0 steals per game, noteerde ook veel blocks bij Kentucky en kan van point guard tot small forwards verdedigen vanwege zijn lengte. Wallace is wellicht de beste perimeter defender in deze draft.

Toch zijn er wat vraagtekens. Consistentie is daar de grootste van, eigenlijk op bijna elk aanvallend gebied. Er waren wedstrijden dat hij meer dan twintig punten scoorde, maar ook duels dat hij amper aan vijf punten kwam en eigenlijk compleet onzichtbaar was. Dit moet, samen met het aantal free throws dat hij afdwingt, verbeteren wil hij in de NBA een starter worden. Ook Wallace heeft met blessures te maken gehad het afgelopen seizoen, terwijl zijn gewicht en tengere lichaam zeker op fysiek gebied richting de basket en verdedigend gezien problemen kan gaan opleveren.

Al met al heeft Wallace de potentie om een solide starter te worden, waarbij de grootste vraag is of hij aanvallend consistent kan scoren en wedstrijden kan voorkomen dat hij compleet afwezig is.

JALEN HOOD-SCHIFINO

Samen met Wallace zal Jalen Hood-Schifino van Indiana strijden om een rol als de nummer vier point guard in deze draft class. Hood-Schifino is een fantastische passer met enorm goede visie, zeker als hij in de pick & roll kan exceleren. Vanuit daar kan hij ook zelf goed naar de basket gaan of een schot voor zichzelf creƫren dankzji zijn finishing rondom de basket. Voor de positie heeft Hood-Schifino ook prima lengte en mede daardoor ook prima kwaliteiten als rebounder. Aan de andere kant van de bal mag Hood-Schifino gezien worden als prima on-ball verdediger die wellicht in zone of in de pick & roll nog wat kan verbeteren.

Verbeteren kan hij ook op het gebied van zijn kwaliteiten als schutter. Daar waar het er wel degelijk in zit om een goede 3-and-D speler te zijn met kwaliteiten als fantastische spelmaker, kwam dit er bij Indiana nog niet altijd uit. Zeker qua consistentie kan het op dat gebied nog beter, wat ook geldt voor zijn turnovers en free throws (zowel afdwingen als maken), maar dit zal met zijn andere rol in de NBA al bijna automatisch gaan verbeteren. Al met al is de 20-jarige (als hij in de NBA begint) Hood-Schifino net zoals Wallace een prima optie tussen pick 10 en pick 20 voor teams die een point guard nodig hebben (basis of vanaf de bank) met upside in bijna alle belangrijke categorieƫn.

OVERIGE POINT GUARDS

Achter deze vijf namen zijn er geen pure point guards die de top 15 gaan halen, en wellicht niet eens de eerste ronde. Reece Beekman (Virginia) en Marquis Nowell (Kansas State) zijn twee opties die later in de eerste ronde of in de tweede ronde overwogen zullen worden. Beekman heeft in college echter niet al te veel productie laten zien, terwijl Nowell al 23 jaar is als hij zijn debuut gaat maken en tevens fysiek gezien (klein en licht) niet per se gebouwd is voor een grote rol in de NBA.

Beide hebben echter wel laten zien spelmakers te kunnen zijn en de rol als point guard goed in te kunnen vullen met goed pick & roll play, fantastische passes en inzicht, waarbij Nowell ook nog eens wat scorend vermogen/shooting brengt en Beekman meer een belangrijke rol kan spelen verdedigend gezien. Verder is het qua pure spelmakers niet echt een sterke draft class.

Beekman heeft besloten niet de draft in te gaan en terug te keren naar Virginia voor 2023-24.

SPORTAM POINT GUARD RANKINGS

Henderson gaat hoogstwaarschijnlijk de tweede pick van de draft zijn en is ook de tweede speler van deze draft in het algemeen. Wallace en de gebroeders Thompson halen ook de eerste ronde met gemak, maar verder hoeven we geen echte pure point guards in de eerste ronde te verwachten. Spelers als Beekman, Nowell en Jackson Jr zullen, als ze al gekozen worden, waarschijnlijk in de tweede ronde pas aan bod komen.

SHOOTING GUARDS

BUFKIN EN GEORGE

Op shooting guard steekt er niet per se iemand bovenuit, maar zijn er echter nog tal van opties over. De shooting guard class van 2023 zit namelijk vol met getalenteerde spelers die de top 20 wel gaan halen. Keyonte George en Kobe Bufkin ook namen die de lottery waarschijnlijk wel als realistisch doel mogen zien.

Eerst George, die ook nog maar 19 zal zijn als hij zijn debuut in de NBA gaat maken. Ook van George kan gezegd worden dat hij een getalenteerde scorer is die geen moeite heeft om vanuit welke plek dan ook te scoren. Zijn schietpercentages is college waren vanaf elke plek vrij matig, maar daarbij moet wel genoteerd worden dat hij high volume had en vaak lastige schoten moest nemen. Grote vraagteken is of hij consistenter in zijn schotselectie kan worden, of hij zijn teamgenoten meer als ball handler en spelmaker in het spel kan betrekken en vooral of zijn defense kan verbeteren. Vooral op dat vlak valt er nog veel winst te behalen.

Dan Bufkin. Bufkin is pas 19 jaar bij zijn debuut in de NBA, maar liet bij Michigan al zien te beschikken over goede schotselectie en kwaliteiten als driepuntschutter. Tevens is Bufkin een goede verdediger, waardoor het profiel van 3-and-D meteen naar boven komt. Daar waar dit vroeg in zijn carriĆØre het geval zijn zijn, is er potentie voor meer. Zeker als spelmaker en het zelf creĆ«ren van schoten kan Bufkin nu al veel, maar zit daar nog rek in.

SMITH

Smith is een getalenteerde schutter met enorm veel scorend vermogen en potentie, maar met nog weinig consistentie en wisselvallige schotselectie (matige schotpercentages in college). Daarnaast heeft hij tot nu toe nog niet echt kunnen laten zien dat hij iets anders kan dan scoren (spelmaker zijn, verdedigen) en is hij tevens vaak geblesseerd geweest. Vraagtekens dus genoeg, maar ook potentie genoeg. Smith is namelijk pas net 19 jaar oud als hij zijn debuut in de NBA maakt.

OVERIGE SHOOTING GUARDS

Dan de groep achter George en Smith, met namen als Jordan Hawkins en Terquavion Smith. Hawkins is 21 jaar als hij zijn debuut maakt in de NBA en liet in college namens UCONN zien een goede scorer en fantastische driepuntschutter te zijn. Ook bij Hawkins zijn er vraagtekens over zijn schotconsistentie, terwijl ook defense iets is waar Hawkins nog beter kan worden. Hawkins zal daarnaast geen speler zijn waarvan je veel assists of rebounds hoeft te verwachten al shooting guard, alhoewel dat laatste met zijn lengte nog wel kan komen.

Dan nog Smith, die alles behalve een goede schutter was afgelopen seizoen en qua schotselectie ook veel moeite had. Daarnaast was en is hij geen goede verdediger, maar heeft hij al wel laten zien te kunnen rebounden en te kunnen fungeren als spelmaker. Zijn upside qua scorend vermogen is echter vergelijkbaar met die van George en Nick Smith Jr.

SPORTAM SHOOTING GUARD RANKINGS

Van George, Bufkin en Smith kan met zekerheid gezegd worden dat ze de de top 20 gaan halen, iets wat hetzelfde geldt voor Hood-Schifino en Hawkins qua eerste ronde. Daarachter is het de vraag of bijvoorbeeld Jones of Rupert interessant genoeg zijn en of iemand een gok durft te wagen met Smith.

Foto: AP Photo/John Locher

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen