Buzzer-beater White zorgt voor game 7 vs Heat

De Boston Celtics hebben afgelopen nacht weer een stap gezet richting een historische 3-0 comeback door game 6 dankzij een buzzer-beater van Derrick White met 104-103 te winnen. Hierdoor gaat de serie naar Boston voor een beslissende game 7.

#8 MIAMI HEAT – #2 BOSTON CELTICS: 103-104

Derrick White heeft de Boston Celtics namelijk op één wedstrijd gebracht van NBA-geschiedenis. Met een buzzer-beater in Game 6, bracht hij de Boston Celtics op een 3-3 gelijke stand in de playoff-serie tegen de Miami Heat. De Celtics stonden na een zwak begin met 3-0 achter, maar na drie knappe zeges op rij staat de stand weer gelijk. Nog nooit wist een team een playoff-serie te winnen na een 3-0 achterstand, maar dankzij White houden de Celtics nog altijd uitzicht op NBA-historie.

In de eerste drie kwarten waren de vooral de Celtics dominant. Op bezoek in Miami liepen ze meerdere keren uit naar voorsprongen van meer dan tien punten, maar iedere keer reageerden de Heat. Zo scoorde Jayson Tatum zestien punten in het tweede kwart van Boston, maar was het Gabe Vincent die met drie driepunters Miami in de race hield. Bij aanvang van het vierde kwart was het hierdoor nog altijd spannend. Boston leidde met 72-79.

VIERDE KWART

In het vierde kwart kwam Jimmy Butler tot leven. Na een dramatisch begin, 2 van zijn 16 schoten raak, scoorde hij in het vierde kwart vijftien punten. Bij de Celtics ging het juist tegenovergesteld, want Tatum, Jaylen Brown en Marcus Smart schoten drie van hun dertien pogingen in het vierde kwart raak. Mede hierdoor voor het eerst sinds het eerste kwart even aan de leiding.

Met drie seconden te gaan en een 100-102 stand in het voordeel van Boston, leek de beslissing te vallen. Een fout van Al Horford op een driepuntspoging bracht Jimmy Butler aan de vrije worp-lijn. Butler scoorde alle drie de vrije worpen om Miami op voorsprong te zetten. In een wanhoopspoging probeerde Marcus Smart de wedstrijd voor Boston nog te winnen, maar het schot miste. Echter was daar Derrick White, die met een aanvallende rebound en putback wist te scoren. Na review van de videobeelden bleek hij de val bal op 0.1 seconden te gaan los te laten en hield hij daarmee de droom van de Boston Celtics in leven.

UITBLINKERS

Ondanks zijn elf punten, was Derrick White de belangrijkste man voor de Celtics. Met acht punten in het vierde kwart en zijn buzzer-beater was hij daar op het belangrijkste moment. Jayson Tatum was met 31 punten en 12 rebounds ook ouderwets op niveau. Jaylen Brown en Marcus Smart scoorden op hun beurt ook nog 26 en 21 punten. Voor de Miami Heat was Jimmy Butler topscorer met 24 punten. Wel scoorde hij maar 5 van zijn 21 schotpogingen. Caleb Martin was opnieuw goed, ditmaal met 21 punten en 15 rebounds. Bam Adebayo bleef steken op 11 punten en 13 rebounds.

De allesbeslissende Game 7 wordt gespeeld in de nacht van maandag op dinsdag, om 2:30 uur Nederlandse tijd.

BUCKS VINDEN HEAD COACH

Terwijl dit gebeurde besloten de Milwaukee Bucks voor game 6 in de Eastern Conference de knoop door te hakken over hun nieuwe head coach. Na het ontslag van Mike Budenholzer wordt Raptors-assistent Adrian Griffin de nieuwe head coach van het team dat de afgelopen jaren bovenin te vinden is in de Eastern Conferenc en de komende jaren daar waarschijnlijk ook te vinden zal zijn. Hierdoor moeten alleen de Toronto Raptors en Phoenix Suns nog een nieuwe head coach vinden.

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.