Heat, Clippers, Lakers en Knicks boeken uitzege

De Miami Heat, Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers en New York Knicks zijn de NBA Playoffs begonnen met met een knappe uitzege om de serie in de eerste ronde meteen in handen te nemen. Verder waren er blessures van Tyler Herro, Giannis Antetokounmpo en Ja Morant. Een overzicht van Game 1 in de eerste ronde van de NBA Playoffs.

EASTERN CONFERENCE

#4 CLEVELAND CAVALIERS – #5 NEW YORK KNICKS: 97-101

In de Eastern Conference wordt de serie tussen de Cavaliers en Knicks in de eerste ronde als enige echt spannende serie gezien, en dit bleek meteen tijdens Game 1. De Knicks lieten er in Cleveland geen gras over groeien en sloegen in het eerste kwart meteen toe door een voorsprong van zeven punten te pakken (30-24). Gedurende het tweede en derde kwart zouden de Cavaliers af en toe in de buurt van een gelijke stand komen, terwijl op andere momenten het gat weer zou groeien naar bijna tien punten. Zo ging het heen en weer tot de laatste paar minuten.

Met vijf minuten te gaan kwamen de Cavaliers echt op gang, wat zelfs resulteerde in een voorsprong met nog twee minuten te gaan. Baskets van Josh Hart en Jalen Brunson en een late offensive rebounds zorgden er uiteindelijk voor dat de Knicks de benodigde uitoverwinning al meteen boekten: 101-97. Alle vier de thuisduels winnen is nu voldoende voor de Knicks om door te gaan.

Bij de Knicks waren Brunson (27 punten), Hart (17 punten, 10 rebounds) en Julius Randle (19 punten, 10 rebound) de uitblinkers. De rest van het team had het lastig om tot scoren te komen, maar kon de Cavaliers wel met 51-38 out-rebounden. Bij de Cavaliers was Donovan Mitchell met 30 punten en 8 assists (6 driepunters) de topscorer van het duel. Verder kwamen alleen Darius Garland (17 punten) en Jarrett Allen (14 punten, 14 rebounds) boven de tien punten uit. De Cavaliers hebben de controle over de serie verloren en moeten nu wel een uitduel winnen.

#1 MILWAUKEE BUCKS – #8 MIAMI HEAT: 117-130

De Miami Heat waren, na twee lastige duels in het Play-In toernooi, alsnog geplaatst voor de NBA Playoffs en hadden al ritme toen ze aan Game 1 begonnen in Milwaukee. Dit was zeker tijdens de eerste helft, die door de Heat werd gedomineerd. Dankzij een uitstekend eerste kwart (33-24) en prima tweede kwart ging Miami met een voorsprong van meer dan tien punten de rust in. Voor beide teams waren er in die eerste helft al grote verliezen te noteren. Tyler Herro bleek zijn hand gebroken te hebben, waardoor hij de rest van de playoffs gaat missen. Giannis Antetokounmpo viel tijdens de eerste helft op zijn stuitje en zou de rest van de wedstrijd niet meer meedoen.

Dit bleek in de tweede helft dodelijk te zijn voor de defense van de Bucks. Aanvallend gezien gingen beide teams in deze tweede helft gelijk op en de Bucks kwamen zelfs even op twee punten van de Heat. De Bucks konden de Heat aanvallend echter niet stoppen, waardoor het gat al snel weer meer dan tien punten werd. De Bucks kregen het niet voor elkaar om het gat nog een keer te dichten, waardoor Miami Game 1 won. Jimmy Butler scoorde 35 punten en voegde daar 11 assists aan toe, terwijl Khris Middleton bij de Bucks met 33 punten en 9 rebounds de uitblinker was. De Bucks mogen aan de bak.

OVERIGE UITSLAGEN

#2 Boston Celtics – #7 Atlanta Hawks: 112-99 (Jaylen Brown: 29 PTS, 12 REB)

#3 Philadelphia 76ers – #6 Brooklyn Nets: 121-101 (Mikal Bridges: 30 PTS, 5 REB)

WESTERN CONFERENCE

#3 SACRAMENTO KINGS – #6 GOLDEN STATE WARRIORS: 126-123

In de Western Conference kijkt iedereen uit naar de serie tussen de Sun en Clippers, maar ook naar de terugkeer van de Kings in de playoffs. De nummer drie van de conference moet het in de eerste ronde meteen tegen de regerend kampioen opnemen: de Golden State Warriors. Na een gelijkopgaand openingskwart in Game 1, namen de Warriors dankzij een 32-26 kwart het heft in handen. Met rust stonden de Warriors met zes punten voor. In het derde kwart reageerden de Kings echter (vooral in de slotfase van dat kwart) met een 29-36 kwart, waardoor de voorsprong van de Warriors verdwenen was. Dit zou ervoor zorgen dat het vierde kwart een gelijkopgaand spektakelstuk zou worden.

In dit vierde kwart bleken vooral D’Aaron Fox en Stephen Curry zich thuis te voelen. De point guards zouden baskets traden, maar uiteindelijk wonnen de Kings dankzij onder meer een driepunter van Harrison Barnes, free throws en een gemiste driepunter van Andrew Wiggins met nog acht seconden te gaan. Wiggins stond bij deze driepunter, die de Warriors de zege had bezorgd, helemaal vrij. Curry kreeg daarna nog een kans om met een driepunter gelijk te maken en overtime af te dwingen, maar ook zijn driepunter ging mis. Daardoor wonnen de Kings Game 1.

Bij de Kings was Fox met 38 punten en 5 assists de absolute uitblinker van deze wedstrijd, met Malik Monk die vanaf de bank 32 punten zou toevoegen. De Kings waren in bijna elke statistiek een klein stukje beter dan de Warriors. De uitploeg kreeg van Curry 30 punten en van Klay Thompson 21 punten (6 rebounds en 5 assists), terwijl er nog drie andere spelers waren die meer dan tien punten scoorden. In de slotfase liet de offense ze echter tot in de steek.

#4 PHOENIX SUNS – #5 LOS ANGELES CLIPPERS: 110-115

De series waar iedereen wellicht het meest naar uitkeek in de eerste ronde, samen met Kings – Warriors, was die tussen de Suns en Clippers. Deze serie kreeg echter al vrij snel een klap te verwerken door het nieuws dat Paul George waarschijnlijk de hele eerste ronde met een blessure moet missen. De Clippers leken hier in het eerste kwart van Game 1 echter weinig problemen mee te hebben, want met een 30-18 eerste kwart begon de uitploeg ijzersterk. De Suns hadden echter een antwoord in het tweede kwart door met 29-36 te winnen en de voorsprong van de Clippers met rust ongeveer te halveren.

In de tweede helft gingen de Suns vervolgens verder en trokken ze dankzij een 22-27 derde kwart de wedstrijd naar zich toe. Met ingang van het vierde kwart was het verschil tussen beide teams daardoor minimaal, en dat zorgde in het vierde kwart voor heel wat spektakel. Dankzij een 34-29 vierde kwart en wat verdedigende plays van Patrick Beverley zouden de Clippers uiteindelijk in Phoenix de zege over de streep trekken.

Bij de Clippers, die dus meteen het heft in handen nemen in de serie, was Kawhi Leonard de sterk. Leonard scoorde 38 punten en voegde 5 rebounds en 5 assists toe aan zijn geheel. Vier andere spelers scoorden meer dan tien punten bij de Clippers. Bij de Suns waren Kevin Durant (27 punten, 9 rebounds en 11 assists), Devin Booker (26 punten, 4 steals) en Torrey Craig (22 punten) de uitblinkers. De aanval van de Suns was prima, maar verdedigend had de thuisploeg geen antwoord op de Clippers.

#2 Memphis Grizzlies – #7 Los Angeles Lakers: 112-128 (Jaren Jackson Jr 31 PTS | Rui Hachimura 29 PTS

#1 Denver Nuggets – #8 Minnesota Timberwolves: 109-80 (Jamal Murray 24 PTS, 8 REB, 8 AST)