Hawks en Warriors slaan terug, triple-double Jokic

De Atlanta Hawks en Golden State Warriors hebben een belangrijke overwinning weten te boeken in hun strijd voor lijfsbehoud, na een 2-0 achterstand in de playoff-series. Voor de Philadelphia 76ers, Phoenix Suns en Denver Nuggets gaat het steeds meer de goede kant, waarbij Nikola Jokic voor de Nuggets de eerste triple-double van deze play-offs noteerde.

EASTERN CONFERENCE

#7 ATLANTA HAWKS – #2 BOSTON CELTICS: 130-122

Trae Young heeft zijn Atlanta Hawks een sprankje hoop bezorgd in de derde wedstrijd van de playoffs-serie tegen de Boston Celtics. Boston had namelijk de eerste twee wedstrijden zeer overtuigend gewonnen en trokken met veel vertrouwen naar Atlanta om daar mogelijk al de serie in vier wedstrijden te beslissen. Dat zal echter nu niet gaan lukken, want dankzij 32 punten, 6 rebounds en 9 assists voor Young, wisten de Hawks uiteindelijk de wedstrijd te winnen.

In het eerste kwart waren het wel de Celtics die het sterkste uit de startblokken kwamen. De bezoekers liepen snel uit naar een voorsprong negen punten, vooral dankzij elf punten van Jayson Tatum in het eerste kwart. Echter reageerde de Hawks op hun beurt sterk in het tweede kwart. De voorsprong van de Celtics werd weggevaagd en binnen negen minuten stond de thuisploeg met veertien punten voor. Bogdan Bogdanovic had hier een belangrijke rol in, met tien punten in het tweede kwart en geen gemiste schotpogingen. Atlanta ging uiteindelijk de rust in met een voorsprong van zeven punten: 67-74.

TWEEDE HELFT

In de tweede helft leek het eerst nog een lastig karwei te worden voor Atlanta, want hun voorsprong gaven ze binnen vier minuten op. Wel reageerde de ploeg van interim-coach Joe Prunty sterk. Ze namen snel weer het heft in handen en gaven dit geen moment meer weg. In het laatste kwart van de wedstrijd scoorde Trae Young namelijk 15 punten, waardoor de Hawks de zege wisten veilig te stellen. Dejounte Murray scoorde uiteindelijk 25 punten en vijf andere spelers van Atlanta scoorde ook minimaal tien punten. Voor de Celtics Jayson Tatum topscorer met 29 punten, gevolgd door 24 punten van Marcus Smart. Jaylen Brown bleef wat achter met slechts 15 punten.

Game 4 is in de nacht van zondag op maandag, om 1:00 uur.

OVERIGE UITSLAGEN

#5 New York Knicks – #4 Cleveland Cavaliers: 99-79 (Jalen Brunson: 21 PTS, 6 AST)

#6 Brooklyn Nets – #3 Philadelphia 76ers: 97-102 (Tyrese Maxey: 25 PTS, 3 AST, 5 3PM)

#8 Miami Heat – #1 Milwaukee Bucks: 121-99 (Jimmy Butler: 30 PTS, 5 REB, 4 AST)

WESTERN CONFERENCE

#6 GOLDEN STATE WARRIORS – #3 SACRAMENTO KINGS: 114-97

De Golden State Warriors hebben net als de Atlanta Hawks zichzelf uit een hele benauwde situatie weten te redden. Golden State, het op drie na slechtste road team, vertrok met een 2-0 achterstand uit Sacramento terug naar huis, om home court in ieder geval te verdedigen. Echter moesten ze dat wel doen zonder Draymond Green, want hij werd door de NBA geschorst voor deze wedstrijd, nadat hij bewust Domantas Sabonis schopte in Game 2. Toch lukte het de Warriors, want ze wonnen dominant. Met 36 punten was Stephen Curry uiteraard de grote man bij de Warriors, maar ook Kevon Looney maakte indruk. Met 20 rebounds, waarvan 9 aanvallend en 9 assists, had hij een van zijn beste playoff-wedstrijden uit zijn carrière.

De thuisploeg begon vooral defensief sterk. Sacramento wist maar twintig punten te scoren in het eerste kwart en werden tot vijf turnovers geforceerd. Golden State nam daardoor snel een voorsprong van negen punten die werd uitgebouwd in het tweede kwart. Curry kwam toen namelijk snel op schot en scoorde 15 van de 24 punten die de Warriors dat kwart scoorden. Ook de vier aanvallende rebounds van Looney dat kwart kwamen goed van pas, want de Warriors profiteerde optimaal met zeven second chance points, puur van de vier rebounds van Looney.

Met een voorsprong van dertien punten begonnen de Warriors aan de tweede helft. In de eerste helft was het de defensie van Golden State die het verschil wist te maken. Sacramento scoorde maar 41 punten in de eerste helft, maar kwam er in het derde kwart makkelijker doorheen. De Kings scoorden 31 punten in het derde kwart, waarvan 12 door De’Aaron Fox. Echter wisten de Warriors er ook aanvallend een schepje bovenop te doen, door op hun beurt ook 31 punten te scoren. Ook in het vierde kwart wist de thuisploeg de controle volledig in handen te houden. Golden State liep zelfs uit naar een voorsprong van 23 punten met drie minuten te gaan, waardoor de overwinning makkelijk veiliggesteld werd.

Stephen Curry en Kevon Looney waren dus heel belangrijk voor de Warriors, maar ook de twintig punten van Andrew Wiggins en 13 punten vanaf de bank van Moses Moody brachten ze naar de zege. Voor de Kings was het De’Aaron Fox die met 26 punten, 9 assists en 9 rebounds het statsheet wist te vullen. Domantas Sabonis bleef helaas voor de Kings wat achter, met meer 15 punten, 16 rebounds, 4 assists en 6 turnovers.

Golden State krijgt in de zondagavond om 21:30 uur de kans om de stand weer gelijk te brengen, terwijl de Kings een belangrijke stap willen zetten naar het winnen van de series in Game 5.

#8 MINNESOTA TIMBERWOLVES – #1 DENVER NUGGETS: 111-120

Nikola Jokic heeft de eerste triple-double weten te behalen in de play-offs van dit jaar. De center van de Denver Nuggets scoorde twintig punten, pakte 11 rebounds en gaf ook 12 assists in de eerste uitwedstrijd bij de Minnesota Timberwolves. Met deze triple-double bracht hij de Nuggets op een 3-0 voorsprong, iets dat nog nooit eerder uit handen werd gegeven in de geschiedenis van de NBA. Inclusief het reguliere seizoen is dit de dertigste triple-double van Jokic, waarvan maar liefst 28 kwamen in wedstrijden die de Nuggets uiteindelijk ook wisten te winnen.

De thuisclub begon nog wel sterk aan de wedstrijd. Het was Rudy Gobert die met acht punten in het eerste kwart Minnesota zelfs nog een voorsprong bracht van zeven punten. Echter reageerde Denver direct en werd de achterstand van zeven punten nog voor het einde van het eerste kwart omgebogen in een voorsprong. Dit gebeurde bijna logischerwijs door Nikola Jokic zelf, die elf punten scoorde in het openingskwart. In het tweede kwart kwamen de Timberwolves nog paar keer op gelijke hoogte, maar opnieuw richting het einde draaide Denver de duimschroeven aan. Jokic nam dit kwart geen enkel schot, maar had met vier assists alsnog een belangrijke rol. De Nuggets gingen met een 61-55 voorsprong de rust in.

Na de pauze werd het vooral een strijd tussen Anthony Edwards, Karl-Anthony Towns, Rudy Gobert en de Denver Nuggets. Edwards, Towns en Gobert scoorden namelijk als enigen voor de Timberwolves meer dan drie punten in de gehele tweede helft. Voor de Nuggets waren het zeven spelers die minimaal zes punten wisten te scoren. Edwards scoorde uiteindelijk zelfs 23 punten in de tweede helft, maar het was bij lange na niet genoeg om de Nuggets aan het wankelen te krijgen. Even kwam Minnesota terug tot drie punten verschil, maar Denver drukte daarna weer het gaspedaal in om afstand te nemen.

Naast Nikola Jokic blonk ook Michael Porter Jr. uit voor de bezoekers. Hij scoorde 25 punten en pakte 9 rebounds. Voor de Timberwolves scoorde Edwards 36 punten, pakte hij 7 rebounds en 5 assists. Karl-Anthony Towns was uiteindelijk goed voor 27 punten en Rudy Gobert scoorde er 18, maar verder kwam er niemand anders boven de twaalf punten uit.

Game 4 van deze serie is in de nacht van zondag op maandag om 4:30 uur.

#5 Los Angeles Clippers – #4 Phoenix Suns: 124-129 (Devin Booker: 45 PTS, 6 REB, 3 STL / Norman Powell: 42 PTS, 5 REB, 7 3PM)

#7 Los Angeles Lakers – #2 Memphis Grizzlies: 11-101 (Ja Morant: 45 PTS, 9 REB, 13 AST)

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.