Giannis captain All-Star Weekend, winstreak Wizards

Het NBA-seizoen 2022-23 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


22 JANUARI – 28 JANUARI


EASTERN CONFERENCE STAND
 1. Boston Celtics: 36-15
 2. Philadelphia 76ers: 32-16
 3. Milwaukee Bucks: 33-17
 4. Brooklyn Nets: 30-19
 5. Cleveland Cavaliers: 30-21
 6. Miami Heat: 28-23
 7. New York Knicks: 27-24
 8. Atlanta Hawks: 25-25
 9. Washington Wizards: 23-26
 10. Chicago Bulls: 23-26
 11. Indiana Pacers: 24-28
 12. Toronto Raptors: 23-28
 13. Orlando Magic: 19-31
 14. Charlotte Hornets: 15-36
 15. Detroit Pistons: 13-38

IN DE SPOTLIGHT


ANTETOKOUNMPO WINT ALL-STAR VOTING EASTERN CONFERENCE

Giannis Antetokounmpo is één van de twee captains voor het All-Star Weekend van 17 tot 19 februari. The Greek Freak ontving de meeste stemmen van de fans van alle spelers uit de Eastern Conference en is daardoor voor de derde keer captain, na 2019 en 2020. In de Western Conference won LeBron James de stemming, die voor het zesde jaar op rij de meeste stemmen van alle spelers wist te krijgen.

Antetokounmpo wist met een eindsprint alsnog Kevin Durant te verslaan, die mede door zijn blessure op het einde stilviel qua stemmen. Wel was de voorsprong van Durant groot genoeg op de concurrenten, om ook tot All-Star Starter verkozen te worden. Jayson Tatum, Kyrie Irving en Donovan Mitchell zijn de drie andere starters vanuit de Eastern Conference. Vanuit de Western Conference zijn het Stephen Curry, Luka Doncic, Nikola Jokic en Zion Williamson die in de starters pool zitten.

In tegenstelling tot de vorige jaren, zullen Antetokounmpo en James vlak voor de All-Star Game in Salt Lake City de teams samenstellen. Naast de acht starters hebben de twee captains ook nog keuze uit veertien ‘reserves’ die op donderdag 2 februari bekend gemaakt zullen worden.

VIJF ZEGES OP RIJ WASHINGTON WIZARDS

Inconsequentie is een woord dat de middenmoot van de Eastern Conference dit seizoen goed typeert. Dit keer slaat het vooral op de Washington Wizards, die na maar 7 zeges in 23 wedstrijden, nu vijf keer op rij wisten te winnen. Door de overwinningen zijn ze opgeklommen naar de tiende plaats in de Eastern Conference.

Vorige week wisten de Wizards te winnen van de New York Knicks en Orlando Magic, voordat ze naar Dallas trokken voor de wedstrijd tegen de Mavericks. In Dallas werd er dankzij dertig punten van Kyle Kuzma en een double-double van Deni Avdija nipt gewonnen. De Wizards trokken na sterke eerste helft aan het langste eind: 128-127.

Vervolgens werd er wat ruimer gewonnen van de Houston Rockets: 108-103. Opnieuw was het Kuzma die uitblonk, ditmaal met 33 punten en 9 rebounds. Ook Avdija noteerde een weer double-double. Nadat de Rockets werden verslagen, werd er opnieuw ruimer gewonnen. Nu werden de New Orleans Pelicans verslagen met 113-103. Avdija kwam één rebound te kort voor drie double-doubles op rij, maar het was Daniel Gafford die uitblonk. Met 21 punten, career-high 12 rebounds en 5 blocks leidde hij de Wizards naar de vijfde zege op rij.


DE TEGENVALLER


DRIE NEDERLAGEN VOOR KOPLOPER BOSTON

Koploper of niet, ook de Boston Celtics kunnen drie wedstrijden op rij verliezen. De ploeg van interim coach Joe Mazzulla verloor een back-to-back in Florida tegen de Orlando Magic en Miami Heat. Later in de week werd er in een thuiswedstrijd verloren van de New York Knicks. Desondanks staan de Celtics nog altijd eerste in de Eastern Conference.

De nederlagen van de Celtics zijn geen teken aan de wand van problemen die al langer aanwezig zijn. Wel is er één punt van de Celtics waar ze dit seizoen meer moeite mee hebben gemiddeld. De Celtics hebben slechts het 16e schotpercentage uit de gehele NBA, maar bij de laatste drie nederlagen zakten ze verder. Zo waren ze het op één na slechtste team. Daarnaast hadden ook 24 teams gemiddeld meer assists dan de Celtics.

Het zal dus geen wonder zijn dat goede defense tegen de Celtics leidt tot een kans op winnen. Zowel de Orlando Magic als de Miami Heat wisten de Celtics onder de honderd punten te houden. Dat gebeurde twintig keer, het afgelopen anderhalf jaar, waarvan de Celtics er 16 verloren. Scoort Boston meer dan 100 punten, dan winnen ze 72,5% van haar wedstrijden. Alleen de Phoenix Suns en Philadelphia 76ers weten dit percentage hoger te leggen.


SPELER VAN DE WEEK


Kyrie Irving is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De point guard van de Brooklyn Nets moet het al ruim twee weken doen zonder Kevin Durant aan zijn zij, maar dat geeft hem de ruimte om individueel indruk te maken. In 4 wedstrijden (2-2 record) noteerde Irving gemiddeldes van 35 punten, 5 rebounds en 8.5 assists.

Met name in het vierde kwart neemt Uncle Drew het heft in handen. Met gemiddeld 13.5 punten scoort hij ruim 4.5 punten meer dan welke speler dan ook. Daarnaast doet hij dit met shooting splits van 50-50-90. Zo scoorde hij tegen de New York Knicks 21 punten in het vierde kwart, waarvan vier rake driepunters.


VOORUITBLIK


Komende week is er één absolute kraker in de Eastern Conference: de Brooklyn Nets gaan op bezoek bij de Boston Celtics. Voor beide teams is de opdracht duidelijk. Brooklyn heeft een ijzersterke Kyrie Irving nodig en Nic Claxton moet de Celtics in toom houden, terwijl de thuisploeg Irving moet bedwingen en zelf meer dan honderd punten moet scoren. In de nacht van woensdag op donderdag, om 1:30 uur: Brooklyn-Boston.

Coverfoto: Kevin C. Cox/Getty Images

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen