Game-winners voor Hawks en 76ers, Warriors op rozen

Game 3 van de eerste ronde van de playoffs zijn voorbij. De Atlanta Hawks deden wat terug tegen de Miami Heat in de eigen Statefarm Arena, terwijl de Phoenix Suns sterspeler Devin Booker moesten missen met een lichte hamstringblessure

EASTERN CONFERENCE

HEAT – HAWKS: 110-111

De Atlanta Hawks hebben sterk teruggeslagen in Game 3 van de playoff-serie tegen de Miami Heat. Na een ruime nederlaag in Game 1 en een wat kleinere nederlaag in Game 2 wisten ze de eerste thuiswedstrijd tegen Miami nipt te winnen: 110-111. Trae Young was de grote man bij de Atlanta Hawks, met 24 punten, 8 assists én de game-winner.

Nadat de tip-off van de wedstrijd een half uur was uitgesteld door een verdacht pakketje bij de Statefarm Arena, begonnen de bezoekers sterk aan de wedstrijd. Met elf punten in het eerste kwart was Jimmy Butler verdergegaan waar hij was gebleven in Game 2. Het bracht de Heat een voorsprong van maximaal acht punten, maar zag die ook snel weer verdwijnen. Atlanta reageerde sterk en kwam richting het einde van het eerste kwart weer op gelijke hoogte. In het tweede kwart sloeg het tij echter om en namen de Hawks weer de leiding in handen.

TWEEDE HELFT

De Hawks liepen uit naar een voorsprong van elf punten, maar zoals het hoort in een klassieke play-off wedstrijd gaf Miami niet op. In een heel sterk derde kwart werd een maximale achterstand van zeven punten omgedraaid in een voorsprong van zestien punten. Met name Max Strus had hier met 10 punten en twee rake driepunters een belangrijk aandeel in, wat tot tevredenheid stemde bij Pat Riley en Alonzo Mourning.

Andermaal gaf Atlanta niet op en knokten zij zich terug in de wedstrijd. Langzamerhand verdween de voorsprong van Miami en met minder dan twee minuten te gaan gaf Onyeka Okongwu de Hawks weer de voorsprong. Driepunters van Jummy Butler en PJ Tucker gaf Miami één punt voorsprong in de slotminuut, maar met 4.4 seconden te gaan was het een floater van Trae Young die de achterstand van de Hawks in de series terugbracht naar slechts 1 wedstrijd.

76ERS – RAPTORS: 104-101 (OT)

De 76ers kwamen eerder deze week op een comfortabele 3-0 voorsprong door in de slotfase dankzij een krankzinnige Joel Embiid in Canada met 104-101 in overtime te winnen. Het was het eerste overtime-duel van de playoffs dit seizoen en leverde genoeg spektakel op.

Zoals je kunt verwachten met een 2-0 achterstand en een thuiswedstrijd, schoten de Raptors met een 19-29 eerste kwart uit de startblokken. Met rust was de voorsprong van de Raptors tien punten. In de tweede helft werden de schutters van de 76ers wakker. Dankzij een 28-19 derde kwart was het gat van de Raptors al snel verdwenen. In de slotfase van het vierde kwart leken de Raptors game 3 toch naar hun hand te zetten, maar dankzij onder meer een bizarre driepunter van Embiid werd er door de 76ers uiteindelijk toch overtime afgedwongen. Sterker nog: Tobias Harris had een grote kans om de zege binnen te slepen, maar miste een lay-up.

In overtime wonnen de 76ers uiteindelijk alsnog. De Raptors leken weer op weg naar de zege, maar met een bizarre drie punter vanuit een inbounds pass schoot Embiid de 76ers naar een 104-101 zege en een 3-0 voorsprong. Embiid, die wel zijn hand blesseerde en iets gebroken lijkt te hebben (gaat wel doorspelen), scoorde 33 punten en veroverde 13 rebounds. Bij de Raptors waren OG Anunoby (26 PTS) en Gary Trent Jr (24 PTS) de uitblinkers.

OVERIGE UITSLAGEN

Bucks – Bulls: 111-81 (Bobby Portis: 18 PTS, 16 REB ) | 2-1 leiding voor Bucks

Celtics – Nets: 109-103 (Jayson Tatum: 39 PTS) | 3-0 leiding voor Celtics

WESTERN CONFERENCE

WARRIORS – NUGGETS: 118-113

De Golden State Warriors hebben zich naar een comfortabele 3-0 voorsprong geschoten in de play-offserie tegen de Denver Nuggets. De ‘Splash Brothers’ Stephen Curry en Klay Thompson speelde een belangrijke rol met 27 en 26 punten, maar ook de nieuwe ster van Golden State, de ‘Splash Cousin’, Jordan Poole was goed voor 27 punten.

De opkomst van Jordan Poole is misschien wel het grootste lichtpunt van het seizoen voor Golden State. De 22-jarige guard verkreeg zelfs de bijnaam ‘Splash Cousin’, verwijzend naar de vele driepunters die hij raak schiet. Ook in de derde wedstrijd tegen de Denver Nuggets was hij op schot, met 3 rake dripunters, een acrobatische lay-up in de laatste drie minuten van de wedstrijd en een schotpercentage van 69.2%. Ondanks dat was het wel altijd een spannende wedstrijd, dankzij Nikola Jokic die weer eens uitblonk bij de Nuggets. Met 37 punten, 18 rebounds, 5 assists en 3 steals hield hij de Nuggets eigenhandig lang in de wedstrijd.

Golden State had namelijk een maximale voorsprong richting het einde van de eerste helft van twaalf punten, maar Denver vocht zich terug in de wedstrijd en nam in het derde kwart zelfs even de leiding in de wedstrijd over. Echter leek er in het vierde kwart een deksel op de ring te liggen, waardoor de Warriors weer op voorsprong kwamen. Met drie minuten en vijf seconden te gaan namen de bezoekers weer de leiding en gaven deze niet meer af.

Mavericks – Jazz: 126-118 (Jalen Brunson: 31 PTS, 6 AST) | 2-1 leiding voor Dallas

Grizzlies – Timberwolves: 104-95 (Ja Morant: 16 PTS, 10 REB, 10 AST, 26 point comeback) | 2-1 leiding voor Memphis

Suns – Pelicans: 114-111 (Chris Paul: 28 PTS, 14 AST, 0 TO/DeAndre Ayton: 28 PTS, 17 REB) | 2-1 leiding voor Phoenix

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.