Embiid brengt 76ers zeges, Pacers uit vorm

Het NBA-seizoen 2022-23 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


15 JANUARI – 21 JANUARI


EASTERN CONFERENCE STAND
 1. Boston Celtics: 35-12
 2. Philadelphia 76ers: 30-16
 3. Milwaukee Bucks: 29-17
 4. Brooklyn Nets: 29-17
 5. Cleveland Cavaliers: 29-19
 6. Miami Heat: 26-22
 7. New York Knicks: 25-23
 8. Atlanta Hawks: 24-23
 9. Indiana Pacers: 23-25
 10. Chicago Bulls: 21-24
 11. Toronto Raptors: 21-27
 12. Washington Wizards: 20-26
 13. Orlando Magic: 17-29
 14. Charlotte Hornets: 13-34
 15. Detroit Pistons: 12-36

IN DE SPOTLIGHT


EMBIID LOODST PHILADELPHIA 76ERS NAAR ZEGES

Met tien zeges in de laatste twaalf wedstrijden, hebben de Philadelphia 76ers weer de aansluiting gevonden met de top van de Eastern Conference. Deze week wonnen ze van de Los Angeles Lakers, Los Angeles Clippers, Portland Trail Blazers en Sacramento Kings. Door deze overwinningen in Californië zijn de Sixers nu opgeklommen naar de tweede plaats van de conference.

Het zal geen verrassing zijn dat Joel Embiid de uitblinker was aan de kant van de Sixers over deze gehele stretch. In de negen wedstrijden die hij speelde, scoorde hij gemiddeld 33.2 punten per wedstrijd, het meeste uit de gehele Eastern Conference. Dat combineerde hij met 9.9 rebounds en schurkte hij dicht tegen de ‘50-40-90 Club‘ aan. Hij schoot namelijk 55.6% vanuit het veld, 39.1% van achter de driepuntslijn en 86.6% vanaf de vrijeworplijn.

Met name in de wedstrijd tegen de LA Clippers haalde Embiid uit. Het lukte Ivica Zubac niet om Embiid af te remmen. De van oorsprong Kameroense center, die ook over een Amerikaans én Frans paspoort beschikt, kwam tot 41 punten, waarvan 15 vanaf de vrijeworplijn en 9 rebounds. De 76ers wonnen uiteindelijk: 120-110

ATLANTA HAWKS TERUG BOVEN .500

De Atlanta Hawks hebben zich voor het eerst sinds midden december ‘boven .500’ gespeeld. Door vijf overwinningen op rij hebben de Hawks nu 24 keer gewonnen en 22 keer verloren. Hierdoor staan ze op de achtste plaats in de Eastern Confernce, iets dat ze aan het eind van het seizoen recht geeft op een play-in-wedstrijd.

Verrassend genoeg was het niet Trae Young die topscorer was voor de Hawks over deze stretch. Young scoort dit seizoen gemiddeld ruim 27 punten per wedstrijd, maar noteerde deze week iets minder dan 25 punten per wedstrijd. Het was zijn partner in crime in de backcourt, Dejounte Murray, die met 26.4 punten per wedstrijd de topscorer was. De ploeggenoten waren echter ook van belang, want DeAndre Hunter, John Collins, Onyeka Okongwu én Clint Capela scoorden allen meer dan tien punten per wedstrijd gemiddeld.

De beste overwinning van de Hawks kwam deze week op bezoek bij de Dallas Mavericks. Luka Doncic werd onder al zijn seizoensgemiddeldes gehouden, terwijl Dejounte Murray juist met 30 punten, 7 rebounds en 4 rake driepunters uitblonk en boven zijn gemiddeldes presteerde. Ook Trae Young deed nog zijn duit in het zakje met 18 punten en 12 assists, waardoor de Hawks uiteindelijk knap wonnen: 130-122.


DE TEGENVALLER


VRIJE VAL VOOR INDIANA PACERS

Het gegeven dat Tyrese Hailburton van groot belang is voor de Indiana Pacers, kan na deze week wel tot een understatement gebombardeerd worden. De point guard van de Pacers viel uit in de verloren wedstrijd tegen de New York Knicks, waarna de Pacers zes wedstrijden op rij verloren, waarvan vier met minimaal dertien punten verschil.

Haliburton viel in het derde kwart tegen de Knicks uit met een knieblessure en zal zeker nog een week toekijken, voordat zijn knie opnieuw onderzocht zal worden. Sindsdien verloren de Pacers van de Atlanta Hawks, Memphis Grizzlies, Milwaukee Bucks, Oklahoma City Thunder, Denver Nuggets en Phoenix Suns. Over deze vijf wedstrijden hebben de Pacers de 29e offensive rating en de 25e defensive rating.

Daarnaast heeft de ploeg van Rick Carlisle het grootst negatieve verschil tussen deze ratings. Dat wil zeggen dat ze de slechtst presterende ploeg zijn uit de gehele NBA de laatste zes wedstrijden. Mét Haliburton hadden de Pacers de 15e offensive rating en de 21e defensive rating. Dit bracht ze naar een 23-18 record en de zesde plaats in de Eastern Conference. Na deze zeven nederlagen, waarvan zes zonder Reese, ziet het er allemaal wat minder rooskleurig uit voor Indiana met een 23-25 record en de negende plaats.


SPELER VAN DE WEEK


Jayson Tatum is opnieuw verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de Boston Celtics kende een enorm sterke week met hoge gemiddeldes: 42.5 punten, 14 rebounds én ook nog eens 5 assists. Daarnaast was hij foutloos met ‘zijn’ Boston Celtics en versloegen ze de Charlotte Hornets en de Golden State Warriors.

De wedstrijd tegen Golden State was een absolute kraker. De Celtics wonnen na overtime dankzij 34 punten en 19 rebounds, een career-high, van Tatum. Tegen de Hornets haalde hij echter scorend uit door in slechts 23 schotpogingen maar liefst 51 punten te scoren. Hij was foutloos in 14 pogingen vanaf de vrijeworplijn en voegde daar 9 rebounds en 6 assists aan toe.


VOORUITBLIK


Er zijn zeker drie wedstrijden die komende week het kijken waard zijn in de Eastern Conference. In de nacht van dinsdag op woensdag om 01:30 uur, nemen de Boston Celtics het namelijk op tegen de Miami Heat, een rematch van de Eastern Conference Finals van 2020 en 2022. Eén dag later gaat Ben Simmons weer op bezoek met de Nets bij de Philadelphia 76ers. Zaterdagavond om 23:30 uur krijgen de Nets bezoek van de New York Knicks. Een warm welkom in Philadelphia zal het niet worden en later in de week zet Simmons zijn 15-0 record tegen de Knicks op het spel in Brooklyn.

Coverfoto: Chris Nicoll-USA TODAY Sports

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen