Durant fenomenaal, Hawks winnen na bizarre comeback

De tweede ronde is dan nu echt in elke conference begonnen. Na elke game vatten we de belangrijkste wedstrijden samen. In dit artikel: game 5 van de semifinals in de NBA playoffs.

WESTERN CONFERENCE

GAME 5 | #4 LOS ANGELES CLIPPERS – #1 UTAH JAZZ: 119 – 111

Toen gister het nieuws naar buiten kwam dat Kawhi Leonard sowieso niet speelde in game 5 en misschien wel het hele seizoen moet laten schieten, zou Paul George hebben gedacht: dit is mijn kans. Toch ging het eerste kwart van game 5 gelijk op. Dat kwam vooral door Utah, die letterlijk de sterren uit de hemel schoten in het eerste kwart. Ze schoten namelijk een franchise record 10 driepunters binnen, en schoten 13 van hun 18 pogingen raak. Bojan Bogdanovic schoot 6 van zijn 7 driepunters raak en was goed voor 18 punten. Ondanks deze shooting clinic stonden de Jazz maar een punt voor.

Ook in het tweede kwart gingen ze vrolijk door met het raken van driepunters en voor de rust misten ze maar 13 van hun 30 pogingen. Dat resulteerde in een 46-56 voorsprong. In de tweede helft was het echter een ander verhaal. De Clippers waren ontketend in het begin van het derde kwart: met een 23-9 run maakten ze het verschil. Vooral ook omdat de Jazz al hun 10 driepunters misten in het derde kwart. Sterker nog: tot in het vierde kwart misten ze in totaal 17 opeenvolgende driepunters, totdat Donovan Mitchell er een raak schoot met nog vier minuten op de klok.

George, zoals gezegd, pakte zijn kans en sleepte de Clippers naar de overwinning: 119 – 111. Hij was goed voor maar liefst 37 punten en 16 rebounds. Ook Reggie Jackson (22 punten) en Marcus Morris Sr. (25 punten, 10-16GF) waren erg belangrijk voor de Clips. Voor de Jazz deden Bogdanovic (32), Mitchell (21) en Gobert (17) er alles aan om de overwinning binnen te slepen. Ook drie andere spelers haalden de dubbele cijfers. Het was echter niet genoeg.

EASTERN CONFERENCE

GAME 5 | #3 MILWAUKEE BUCKS – #2 BROOKLYN NETS: 108 – 114

Met James Harden en Kyrie Irving geblesseerd keken de Nets naar hun derde grote naam: Kevin Durant. In de vierde wedstrijd van de serie was hij niet genoeg om de overwinning binnen te slepen, maar in game 5 was dat wel anders. Met maar liefst 49 punten, 15 rebounds en 10 assists was hij de eerste speler die deze cijfers noteerde in de playoffs. Toch ging het niet makkelijk voor de Nets. Na een moeilijk eerste helft keken ze tegen een 59 – 43 achterstand aan. De Nets schoten maar 35% van hun schoten raak, en maar zes van hun 22 driepunters (27%).

In de tweede helft was het KD time. In het derde kwart schoot hij al zijn schoten (4-4FG, 3-3FT) raak, waarmee hij goed was voor 11 punten. Daardoor was de achterstand nog maar zes punten. In het vierde kwart ging Durant door waar hij gebleven was in het derde kwart: efficiënt zijn. In het vierde kwart scoorde hij maar liefst 20 punten (6-9 FG, 3-5 3FG, 5-6 FT), waarbij zijn belangrijkste schot aan het eind van de wedstrijd was:

Durant kreeg ook bewondering van tegenstander Giannis Antetokoumnpo over zijn gespeelde wedstrijd. Giannis zei na de wedstrijd dat Durant op het moment de beste speler in de NBA is en dat je niets anders kan doen dan hopen dat zijn schot mis gaat. Giannis was zelf ook goed bezig en eindigde met 34 punten en 12 assists. Voor hem was het al zijn derde wedstrijd op een rij met minstens 30 punten en 10 rebounds. Ook Khris Middleton en Jrue Holliday waren erg belangrijk in het spannend houden van de wedstrijd. Middleton had 25 punten, maar schoot maar 36,4% van zijn schoten raak. Holliday had 19 punten en raakte bijna 44% van zijn schoten. De Bucks zaan nu met de rug tegen de muur en moeten nu de Nets twee keer op rij gaan verslaan.

GAME 5 | #5 ATLANTA HAWKS – #1 PHILADELPHIA 76ERS: 109 – 106

Na het weggeven van de voorsprong in game 4 dachten de 76ers dat ze dat niet meer zou overkomen. Woorden als soft en weak kwamen uit de mond van Doc Rivers en spelers in de media. Toch hadden ze er niet genoeg van geleerd. In de vijfde wedstrijd deden de 76ers het nog eens dunnetjes over. Na een goede start stonden ze met rust al ruim voor, wat reden was voor het twitter account van de Sixers om het even in te wrijven:

Het ging nog de goede kant op en de Sixers liepen uit tot maar liefst 26 punten. Maar daarna waren het de Hawks all the way. Toen de Sixers dachten dat de buit binnen was, kwamen de bankspelers er. Dat was, achteraf gezien, een grote fout. Mede daardoor verdampte die voorsprong als sneeuw voor de zon en Doc vond het nodig om zijn starters weer te laten spelen. Het was echter al te laat. De Hawks hadden het momentum te pakken, gingen door en wonnen dus de wedstrijd.

De reden dat de Sixers de voorsprong weggaven zijn de volgende: Joel Embidd had 37 punten, en Seth Curry scoorde er 36. Zee waren echter de enige twee spelers die een field goal scoorden in de tweede helft voor de Sixers. Ze hadden 10 van hun 15 turnovers in de tweede helft, Tobias Harris schoot maar 2 van zijn 11 pogingen raak en het meest schokkende was Ben Simmons: hij schoot maar 4 van zijn 14 vrije worpen raak.

Vooral in het vierde kwart waren de Hawks niet te stoppen. Ze scoorden 40 punten (16-22 FG) en kregen maar 19 punten tegen. Trae Young en Lou Williams scoorden in het vierde kwart allebei 13 punten. Young was goed voor maar liefst 39 punten in totaal. Samen met Collins (19), Gallinari (16), en Williams (15) waren zij doorslaggevend. Ook de 76ers moeten de Hawks nu twee keer gaan verslaan als ze naar de conference final willen.