NHL play-offs: sterk optreden brengt Canadiens naast Knights

Zeven wedstrijden op rij werden gewonnen door de Montreal Canadiens, maar de Vegas Golden Knights bleken in Game 1 een maatje te groot. In de woestijn van Nevada mag de traditieclub in het bleu-blanc-rouge bewijzen dat het geen toeval is dat ze in deze halve finale zijn beland. Het is nu aan de Canadiens om de winning streak van de Knights, die al vijf wedstrijden duurt, een halt toe te roepen. Of dit is gelukt, lees je hieronder.

Het was bijna ouderwets. Voor de Montreal Canadiens was winnen vroeger een gewoonte en de huidige generatie wil die gewoonte weer oppakken. Dat dit niet zo gemakkelijk is, werd in Game 1 duidelijk. De Habs maakten voor het eerst kennis met een team uit de VS en de Vegas Golden Knights bleken toch wel erg sterk. In de breedte waarschijnlijk té sterk voor deze Canadiens. Voor coach Dominique Ducharme ligt er dus een mooie uitdaging om al zijn vier aanvalslijnen serieus aan de praat te krijgen.

Peter DeBoer heeft andere zorgen. Al zijn deze bepaald niet nieuw voor hem. Zijn Vegas Golden Knights hebben het hele seizoen al moeite op de PP en in Game 1 was dit niet anders. Ze zijn 2-for-17 in hun laatste zeven wedstrijden en dat is wel erg mager voor een team met zoveel aanvallend talent. DeBoer zal ook beseffen dat als de Golden Knights dit aspect weten te verbeteren hij misschien wel de beste papieren voor de Stanley Cup heeft. Maar eerst Game 2 tegen de Canadiens.

DE HEADLINES

De Montreal Canadiens waren klaar voor deze Game 2. Ze probeerden in de eerste wedstrijd hun tegenstander ook al bij de keel te pakken, maar dit keer lukte het ook daadwerkelijk. Al vrij vroeg in de wedstrijd hadden de bezoekers beet. Joel Armia vond een gaatje voorbij Marc-Andre Fleury en zorgde voor de 0-1. Het lukte de Golden Knights daarna maar niet om grip te krijgen op de Canadiens. Montreal buitte het overwicht uit met een tweede treffer. Tyler Toffoli scoorde z’n vijfde van de play-offs.

De Knights kwamen tot slechts 4 SOG in de eerste periode, dus hadden ze in de tweede wat recht te zetten. De stormloop op de goal van Price kwam ook wel, maar de Canadiens bleven relatief eenvoudig overeind. De fans in Sin City schreeuwden hun team naar voren, maar Vegas was beducht voor de uitbraken van Montreal. Niet ten onrechte, want in de slotminuten van de tweede periode maakte Paul Byron er 0-3 van. Een snel antwoord bleef niet uit. Alex Pietrangelo zorgde daar hoogstpersoonlijk voor.

De Vegas Golden Knights wisten wat hen te doen stond in de derde periode, maar hun wil opleggen aan deze tegenstander lukte niet. De shot clock kregen ze dan wel in handen, maar tot echt grote kansen kwam de ploeg van DeBoer niet. En anders was daar altijd nog Carey Price. De goalie had in Pietrangelo deze avond echter een geduchte tegenstander, want de blueliner maakte het nog even spannend. De Habs kwamen daarna zonder kleerscheuren door de laatste minuten en trekken met een gelijke stand terug naar Quebec.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: teams op gelijke hoogste 1-1

Met chirurgische precisie lijken de Montreal Canadiens op goede dagen te werk te gaan. En woensdag in Las Vegas hadden ze zo’n goede dag. De ploeg weet precies wat het kan, maar ook vooral wat ze niet kunnen. Zo gaven ze in Game 2 de Knights nauwelijks kansen op de PP. Vegas deed dit nog beter door helemaal niet tegen een straf aan te lopen. Peter DeBoer zal met belangstelling de situatie rond Chandler Stephenson volgen. De aanvaller haakte vlak voor de start van Game 2 af en het goochelen met de lijnen pakte niet goed uit bij de Knights. Zaterdag (02.00 uur Nederlandse tijd) is Game 3 in Montreal.

Cover photo: Sam Morris/Getty Images

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen