Stan Van Gundy na één seizoen al ontslagen door Pelicans

De NBA coaching carrousel is vandaag weer aangevuld met een nieuwe ontwikkeling. Stan Van Gundy, die vorig jaar werd aangesteld als head coach van de New Orleans Pelicans, is ontslagen. Zo mag de ervaren head coach al na een seizoen zijn spullen weer pakken. Hiermee is de vijfde head coaching-vacature in de NBA een feit. De Celtics, Trail Blazers, Magic en Pacers zijn ook al op zoek naar een nieuwe head coach.

KORT EN TELEURSTELLEND

De Pelicans hadden voorafgaand aan het seizoen flink in de selectie geïnvesteerd en hadden de potentie (en ook het doel) om de playoffs te halen. Dit moest onder Stan Van Gundy gebeuren. Al snel bleek dat de voormalig head coach van de Pistons, Heat en Magic het niet voor elkaar ging krijgen. Zion Williamson en Brandon Ingram speelde een prima seizoen, maar de rest van de selectie bleek kwalitatief gezien niet sterk en breed genoeg. De Pelicans eindigde 11de in het westen met een 31-41 record, twee zeges te weinig voor het play-in toernooi. Het was voor EVP David Griffin en GM Trajan Langdon aanleiding om na een jaar samenwerking alweer afscheid te nemen.

NIEUWE HEAD COACH AAN HET ROER

De favorieten zijn voorlopig assistent Jacque Vaughn, Jason Kidd en nog een paar andere namen die vorig jaar ook al onderdeel waren van de zoektocht naar een nieuwe head coach. Wie het ook wordt: hij zal voor het merendeel het roster krijgen van Stan van Gundy.

PG Lonzo Ball en SG Josh Hart zijn restricted free agents, SF/PF James Johnson en C Willy Hernangomez vetrekken sowieso. Daarnaast zijn er club opties voor SF Didi Louzada en C Wenyen Gabriel. De rest ligt allemaal nog minimaal een jaar vast. Kortom: de core van de Pelicans zal ook volgend jaar nog aanwezig zijn in New Orleans.

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen