14. Orlando Magic: 5-14
  15. Detroit Pistons: 5-16

IN DE SPOTLIGHT

KEVIN DURANT REUZE EFFICIËNT IN STERKE WEEK NETS

Met vier overwinningen op rij hebben de Brooklyn Nets de langste winstreak van het moment in de NBA. De ploeg van head coach Jacque Vaughn versloeg deze week de Portland Trail Blazers, Orlando Magic, Washington Wizards en Toronto Raptors. Door deze zeges staan de Nets voor het eerst dit seizoen met een positief record.

Dat de Nets deze sterke week te danken hebben aan een uitblinkende Kevin Durant, zal geen hele grote verrassing zijn. Durant scoorde gemiddeld 33 punten per wedstrijd, samen met 6.5 rebounds en 5.5 assists, maar deed dit vooral tegen enorm hoge schotpercentages: 67.6% vanuit het veld, 47.1% van achter de driepuntslijn en 96% vanaf de vrije worp-lijn.

Met name in de wedstrijd tegen de Orlando Magic was Durant een echte ‘statsheetfiller’. Hij scoorde namelijk 45 punten, 7 rebounds, 5 assists, 2 steals én 2 blocks. Alleen in een wedstrijd voor de Oklahoma City Thunder tegen de Utah Jazz in 2014 wist hij dezelfde of hogere aantallen te halen in alle categorieën. Durant zou later dat jaar de MVP-award winnen, iets waar zijn naam dit jaar opnieuw aan gelinkt wordt. Mochten de Nets én KD zou blijven spelen, zal hij zeker één van de favorieten zijn voor de award.

DE TEGENVALLER

VIJF NEDERLAGEN IN ZEVEN DAGEN VOOR ORLANDO MAGIC

De Orlando Magic hebben de slechtst denkbare week achter de rug. In de NBA komt het namelijk niet tot nauwelijks voor dat een team vijf keer in één week in actie komt, maar de voor de Orlando Magic was dat dit keer wel het geval. Deze loodzware week werd alleen maar erger, doordat de Magic alle vijf de wedstrijden verloren.

Dat Orlando weinig wedstrijden wint, is de laatste jaren wel bekend, maar deze week met vijf (ruime) nederlagen is een geheel andere situatie. Op zondagavond werd de week begonnen in een thuiswedstrijd tegen de Philadelphia 76ers, die aantraden zonder Joel Embiid, Tyrese Maxey en James Harden. Desondanks won Philly ruim: 133-103. Eén dag later speelde Orlando in Brooklyn tegen de Nets, waar de kleinste nederlaag van de week werd geleden: 102-109.

Na één vrije dag stond er een thuiswedstrijd op de agenda tegen de Atlanta Hawks, maar binnen een paar minuten hadden de Hawks voor het eerst de voorsprong die ze daarna alleen maar vergrootte en niet meer weggaven: 125-108. Opnieuw twee dagen later gingen de Magic op bezoek bij de Cleveland Cavaliers, die pas in de derde kwart met een 14-2 run het verschil wisten te maken tegen de Magic: 96-107. De volgende dag werd de zeer pijnlijke week al afgesloten in het eerste kwart tegen de Toronto Raptors. De Raptors wonnen het kwart met veertien punten verschil en de wedstrijd werd uiteindelijk afgesloten met een gat van dertien punten verschil: 108-121.

Het vooruitzicht voor Magic-fans is ook nog niet al te rooskleurig, want met wedstrijden tegen de Milwaukee Bucks, Los Angeles Clippers en Toronto Raptors op de planning, wordt het opnieuw een zware week.

SPELER VAN DE WEEK

Jayson Tatum is voor de tweede keer dit seizoen verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de Boston Celtics wist samen met zijn ploeg twee van de drie wedstrijden deze week te winnen en noteerde daarbij ook hele sterke gemiddeldes: 32.7 punten, 8.7 rebounds en 3 assists per wedstrijd. Daarnaast had hij ook een plus/minus van 24.7, het hoogste uit de gehele NBA dit seizoen.

Tatum blonk vooral uit in een 121-134 overwinning tegen de Miami Heat. Hij wist maar liefst 49 punten te scoren, samen met 11 rebounds en 8 driepunters. Voor die 8 driepunters had hij slechts 12 pogingen nodig, iets wat hij nog nooit efficiënter had gedaan. Een enorm sterke wedstrijd voor Tatum, die ook nog eens heel belangrijk was. In de minuten dat hij speelde, wonnen de Celtics met 29 punten van de Heat, iets wat ze uiteindelijk de overwinning bracht.

VOORUITBLIK

Het is maar goed dat Jayson Taum in vorm is, want er wacht een loodzware week voor de Boston Celtics. In de nacht van zondag op maandag, om 0:00 uur, spelen ze tegen de Brooklyn Nets en één dag later alweer tegen de Toronto Raptors. In de Eastern Conference in het verder lastig om mooie wedstrijden te vinden, want de Celtics gaan naar het westen voor wedstrijden tegen de Phoenix Suns en Golden State Warriors en de Milwaukee Bucks staan tegenover Sacramento Kings en Dallas Mavericks

Coverfoto: Corey Sipkin / New York Post

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.