Doncic draagt Mavericks, Jazz zakken weg

Het NBA-seizoen 2022-23 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


1 DECEMBER – 4 JANUARI


WESTERN CONFERENCE STAND

1: Denver Nuggets: 24-13

2: Memphis Grizzlies: 23-13

3: New Orleans Pelicans: 23-14

4: Dallas Mavericks: 22-16

5: Sacramento Kings: 20-16

6: Los Angeles Clippers: 21-18

7: Portland Trail Blazers: 19-17

8: Phoenix Suns: 20-18

9: Golden State Warriors: 20-18

10: Utah Jazz: 19-21

11: Minnesota Timberwolves: 17-21

12: Oklahoma City Thunder: 16-21

13: Los Angeles Lakers: 16-21

14: San Antonio Spurs: 12-25

15: Houston Rockets: 10-27


IN DE SPOTLIGHTS


DALLAS MAVERICKS

De Dallas Mavericks hebben een goede reeks achter de rug. Van hun laatste 10 wedstrijden wonnen ze er acht. Zo werd er onder andere gewonnen van de Timberwolves, Rockets, Lakers en Knicks. Niet de echte hoogvliegers, wat een deel van de goede reeks kan verklaren. Ondanks dat is het spel goed te noemen. Het grootste aandeel is dat spel is natuurlijk Luka Doncic. In deze periode scoort hij gemiddeld ruim 35 punten per wedstrijd. Ook aanwinst Cristian Wood is bezig met een goede serie. Hij is goed voor gemiddeld 19,4 punten per wedstrijd.

Toch is er nog genoeg te verbeteren voor de Mavs om echt mee te doen om de knikkers. Zo staan ze laatste in rebounds, en qua assists doen ze het wel iets beter, maar echt niet goed genoeg: 29e. Dat laatste komt vooral door het type spel wat de Mavs spelen met Luka. Het lijkt op de jaren van James Harden bij de Rockets: geef hem de bal, clear out and let him cook. De usage rate van Doncic is 38%.

GOLDEN STATE WARRIORS

Het was maar de vraag hoe de Warriors zouden reageren na de blessure van Stephen Curry, die hij op 14 december opliep in de wedstrijd tegen de Indiana Pacers. Sinds die wedstrijd hebben ze zes wedstrijden gewonnen en er vier verloren. Dat is op zich een prima prestatie zonder hun belangrijkste man. Zeker met gewonnen wedstrijden tegen de Raptors, Jazz, Blazers en Hawks. Vooral die laatste was een zwaarbevochten zege en de Warriors hadden daar al het geluk bij nodig. In een wedstrijd met een dubbele verlenging werd er met 143-141 gewonnen. Klay Thompson was goed voor maar liefst 54 punten. Jordan Poole scoorde er 28, en Kevon Looney was in playoff-vorm door 14 punten en 20 rebounds te pakken, en of dat niet genoeg was scoorde hij in de ook nog de game winner in de buzzer.


DE TEGENVALLERS


UTAH JAZZ

Het begin van het jaar ging nog zo voorspoedig, met zelfs een tijd lang de eerste plaats in het westen, maar nu gaat het iets minder. Van de laatste zestien wedstrijden werden er maar zes winnend afgesloten, waarvan twee tegen de Pistons en Wizards waren. De hoge verwachtingen van het begin van het seizoen kwamen, achteraf gezien, toch door het makkelijkere speelschema waar ze mee te maken hadden. Het probleem voor de Jazz is dat het schema de komende weken ook niet hun kant op komt, dus de kans dat ze verder dalen in de stand is wel aannemelijk.

Gaat er dan niks goed Bij de Jazz? Zeker wel. Lauri Markannen is bezig met zijn tweede jeugd (op zijn 25ste), Jordan Clarckson is en blijft een effectieve scorer en Collin Sexton lijkt ook zijn draai te hebben gevonden. Of die drie het hele jaar in Salt Lake City blijven spelen is maar de vraag, want als de Jazz daadwerkelijk gaan zakken in de ranking is het verleidelijk om de beste spelers weg te traden en zo meer kans te maken op Victor Wembanyama.


SPELER VAN DE WEEK


Kort en krachtig? Luka Doncic. Hij was in 16 wedstrijden goed voor 35,3 punten, 8,8 rebounds en 9,2 assists per wedstrijd. De Mavs klommen door een 12-4 record naar de vierde plaats in het westen, met maar 2,5 wedstrijden achter de nummer 1. Vooral zijn meesterwerk tegen de Knicks heeft indruk gemaakt. Door 60 punten, 21 rebounds en 10 assists te noteren was hij de eerste speler die een 60+ punten, 20+ rebounds triple-double heeft.


VOORUITBLIK


De Mavericks hebben een taai schema de komende weken. Van de komende tien tegenstanders hebben er zeven een winning record. Eerst komen de zware wedstrijden tegen de Celtics en Pelicans. Daarna komt de (relatief makkelijke) Thunder. Een tripje naar LA om de twee teams te ontmoeten komt voor een dubbele ontmoeting bij de Blazers. Waarna thuis wordt afgesloten met wedstrijden tegen de Hawks, Heat en Clippers.

Coverfoto: Tim Heitman/Getty Images North America/Getty Images

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen