De beste spelers van dit NBA-seizoen tot nu toe

We gaan alweer de derde maand van het NBA-seizoen in. Genoeg tijd voor teams om zich te laten zien, zowel positief als negatief. Hetzelfde geldt voor de spelers. We hebben alweer een hoop geweldige optredens gezien van de supersterren in de beste basketbalcompetitie ter wereld, maar wie steekt er nu echt bovenuit? Wij zochten het uit.

Om de beste spelers dit seizoen te bepalen kijken we naar drie verschillende statistieken. De eerste is offensive box plus/minus (OBPM). In deze stat wordt gekeken hoe goed een speler aanvallend is. Zijn aanvallende statistieken, aanvallende efficiëntie en positie worden hierin meegenomen. Hetzelfde geldt voor de tweede stat die we uitlichten: defensive box plus/minus (DBPM). Het verschil hier is dat bij deze stat er uiteraard naar defensieve statistieken wordt gekeken. Voor wat extra context: een totale box plus/minus van 4+ is All-Star-gebied, 6+ is een graadmeter voor een All-NBA-seizoen, 8+ voor een MVP-seizoen en 10+ voor een historisch seizoen. Michael Jordan is de leider in career OBPM met 7,17. Voor DBPM is dat David Robinson met 3,05.

De laatste stat die wordt uitgelicht is player efficiency rating (PER). In PER worden alle positieve statistieken, zowel offensief als defensief, meegenomen in een goed afgewogen berekening. Het is misschien wel de beste manier om te bepalen hoeveel impact een speler heeft op het spelletje. De hoogste PER in een carrière werd ook door Michael Jordan weggezet. Hij speelde een rating van 27,91 bij elkaar.

DE OFFENSIEVE JUGGERNAUTS

In de top 15 van spelers met de beste OBPM dit seizoen zien we een hoop usual suspects. Zo vinden we op plek 15 Anthony Davis met een OBPM van 4,8. Davis nam de Lakers in afwezigheid van LeBron James op zijn schouders. Dat is ook te zijn aan de 26,3 punten per wedstrijden die hij dit seizoen scoort. Als we beginnen aan de top 10 zien we op een gedeelde vierde plek een enigszins verrassende naam, Tyrese Haliburton. De derdejaars guard van de Indiana Pacers scoort gemiddeld 19,3 punten per wedstrijd. Daarnaast geeft hij per wedstrijd een league-leading 11,2 assists. Dat levert Haliburton een OBPM van 6,5 op, hetzelfde als Jayson Tatum.

Uiteraard is het altijd baas boven baas. Op plek 3 vinden we de MVP van de afgelopen twee seizoenen, Nikola Jokić. Zoals elk seizoen is hij weer de aangewezen man om de Denver Nuggets naar succes te leiden. Hoewel hij dit seizoen gemiddeld 4,6 minder punten per wedstrijd scoort, geeft hij wel een career-high 8,9 assists. Dit levert Jokić een OBPM op van 7,7 op. Een plekje daarboven zien we Luka Dončić. De 23-jarige Sloveen lijkt soms alles zelf te moeten doen in de Mavs aanval. Zijn 33,8 punten en 8,6 assists per wedstrijd maken dit flink duidelijk. Zijn OBPM van 8,2 is op zichzelf al MVP-waardig.

Dan is er aanvallend een speler die dit seizoen boven iedereen uitstijgt, Stephen Curry. Hij zette in het seizoen 2015-2016 de beste OBPM weg met 10,35. Op plek 2 in die lijst staat Tracy McGrady met een score van 9,83. Plek 3? Wederom Steph Curry. Dit seizoen is zijn OBPM een duizelingwekkende 9,67. Je zou denken dat hem dit nummer 1 oplevert in de MVP-rankings, maar nee. Curry’s 31,7 punten, overigens schiet hij 43,6% van zijn driepunters raak, en 7 assists is slechts goed voor plek vijf in de MVP-rankings. Het is tekenend voor de kwaliteit die ons dit seizoen wordt voorgeschoteld.

DE DEFENSIEVE MEESTERS

Dit rijtje van vijftien spelers ziet er op sommige plekken anders uit. Zo zien we op plek 11 Brook Lopez. Hij staat niet bekend als een geweldige verdediger, toch laat hij dingen zien dit seizoen die we de 34-jarige center nooit eerder hebben zien doen. Zo leidt hij de NBA in blocks met 2,9 geblokte schoten per wedstrijd. Dit levert hem een DBPM op van 2,2. In deze lijst zien we meerdere spelers terugkomen die ook offensief sterk zijn. We zagen Anthony Davis al plek 15 staan op de OBPM-lijst. Op de DBPM-lijst staat hij zevende. Ook Giannis Antetokounmpo staat op beide lijstjes. Dertiende op de OPBM-lijst en vijfde op de DBPM-lijst. 

In de top 4 zien we drie spelers die ook in de andere lijst staan, waarvan twee in de top 3. Op plek 4 staat Luka Dončić. Zijn plaatsing op deze laatst maakt duidelijk dat hij de kritiek op zijn verdedigende spel van de afgelopen jaren serieus heeft genomen. Een van de redenen dat hij vierde staat is een career-high 1,8 steals per wedstrijd. Een plekje boven Luka vinden we jaarlijkse MVP-kandidaat Joel Embiid. Ook hij is op de andere lijst terug te vinden, daar staat hij op plek 12. Embiid zijn lengte en kracht maken hem een dominerende verdediger, getuige zijn derde plek en zijn DBPM van 2,9.

De nummer twee is verrassend te noemen. Daar vinden we namelijk Alex Caruso terug. De eye test bevestigd dat Caruso een verdediger is die altijd de volle 100% geeft. De statistieken doen dit dus ook. Daarnaast pikt hij gemiddeld 1,4 keer per wedstrijd de bal af van de tegenstander. Dit alles levert hem een DBPM op van 3,1. De eerste plek is gereserveerd voor Nikola Jokić. Vorig seizoen zette hij een DBPM weg van 4,51. Goed voor de vijfde plek op de single season-lijst. Dit jaar bereikt hij met een rating van 3,5 (nog) niet dezelfde hoogtes, maar ook nu domineert de Joker stilletjes als verdediger.

DE ALL-ROUNDERS

In de PER-lijst zien we een mix van spelers. We zien offensieve, defensieve specialisten en alles daartussenin. Zo vinden we op plek 10 Ja Morant terug. Het offensieve fenomeen van de Grizzlies scoort dit seizoen gemiddeld 28,2 punten per wedstrijd, daarnaast deelt hij een career-high 7,6 assists per game uit. Ook grijpt hij 7,6 rebounds per wedstrijd, tevens een career-high. Dit alles is goed voor een PER van 26,6. Een andere geweldige aanvallende speler is terug te vinden op plek 7. Door onder andere een career-high 31,1 punten per game is Shai Gilgeous-Alexander goed voor een PER van 27,9.

Hoewel Steph Curry een van de beste aanvallende seizoenen bij elkaar speelt valt hij net buiten de top 3. Curry is terug te vinden op een gedeelde vijfde plek met een PER van 28,5. In de top 4 vinden we spelers die aan beide kanten van de bal sterk zijn. Tevens zijn het spelers die al eerder werden uitgelicht. Anthony Davis zijn sterke seizoen wordt nog maar eens bevestigd door een derde plek in de lijst. Hij speelt momenteel een PER bij elkaar van 29,6. Naast zijn sterke aanvallende spel blokt hij gemiddeld 2,3 schoten per wedstrijd. Ook grijpt hij een career-high en league-leading 12,7 rebounds per game.

Op plek 2 staat Nikola Jokić. Vorig seizoen speelde hij de beste PER ooit bij elkaar. Met een PER van 32,85 verbrak hij het zestig jaar oude record van Wilt Chamberlain. Dit seizoen is zijn spel goed voor een PER van ‘slechts’ 31,2. De lijstaanvoerder in PER komt niet als een verrassing. Luka Dončić onderstreept zijn veelzijdigheid met een PER van 31,4.

Al met al laten deze statistieken zien dat er momenteel een historisch goed seizoen zich voor onze ogen ontvouwt. Dončić is momenteel de favoriet voor de MVP-award, maar het NBA-seizoen is een marathon. Één ding is zeker: de komende maanden wordt genieten voor NBA-fans. 


Meer lezen over de NBA? Dat kan hier.

Coverfoto: Tom Pennington/Getty Images 

Seán van Zon
Seán van Zon
Stagiair en student Journalistiek. Al sinds heugenis fan van de Giants, Knicks en Yankees. Tijdens studie in Ohio ook een zwak voor de Browns ontwikkeld, ondertussen ook fan van de Michigan Wolverines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen