Celtics winnen game 7, gaan naar NBA Finals

De Boston Celtics gaan naar de NBA Finals. Na een spannend eind wonnen ze met 100-96 van de Miami Heat.

CELTICS – HEAT: 100-96

Voor de tweede serie achter elkaar hebben de Celtics een game 7 moeten spelen, en voor de tweede keer wonnen ze de wedstrijd. Deze game 7 was echter de belangrijkste die de Celtics in 2022 gespeeld hebben, want bij winst was een plek in de NBA Finals zeker.

De grootste voorsprong in de wedstrijd werd door de Celtics al vrij snel behaald: 15 punten. Direct na die voorsprong wisselden de Heat en Celtics elkaar af met een 8-0 run, waardoor de voorsprong op 15 stond na 12 minuten. Die voorsprong was voor de Celtics hun grootste voorsprong na het eerste kwart in game 7. Voor de Celtics was het de 35e game 7. Vooral de fast break points (13-4) en bankpunten (12-4) waren in het voordeel van Boston in het eerste kwart.

In het tweede kwart kwamen de Heat lange tijd niet in de buurt van de Celtics, die bleven hangen op de 15 punten voorsprong. Dat de Heat niet dichterbij kwamen, kwam niet door Jimmy Butler. Hij was in het tweede kwart op een missie en scoorde maar liefst 18 punten. Doordat de Heat in het tweede kwart maar liefst 19 vrije worpen mocht nemen, tegenover vijf van Boston. Van die 19 vrije worpen scoorden de Heat er 12. Aan het eind van de helft was de voorsprong nog maar 6 punten voor de Celtics: 55-49.

In het derde kwart probeerde de Heat er alles aan te doen om dichterbij te komen, maar de Celtics liepen voor de zoveelste keer uit tot 15 punten. De Heat scoorden weer een aantal keer en de voorsprong van de Celtics slonk weer tot 7 of 8 punten, maar daar bleef het bij. Bij het ingaan van het laatste kwart stond er een 82-75 voorsprong op het bord. Butler speelde tot dat moment alle 36 minuten.

In het vierde kwart scoorden de Heat vier punten op rij en was de voorsprong nog maar drie punten. Veel dichter dan kwamen de Heat niet. Halverwege het vierde kwart bleef Miami maar liefst vierenhalve minuut zonder field goal (0-9FG). Toch werd het aan het eind nog spannend. Door onder andere een 8-0 run van de Heat kwamen ze nog tot twee punten van de Celtics. Butler kreeg nog een kans om de voorsprong te claimen, maar zijn driepunter miste.

Voor Boston was Jayson Tatum belangrijk met 26 punten en 10 rebounds. Jaylen Brown en Marcus Smart waren beiden goed voor 24 punten. Bij Miami kwam Butler tot 35 punten, Bam Adebayo had er 25, en Kyle Lowry scoorde er 15.