Celtics sweepen Nets, Nuggets en Raptors winnen

Game 4 van de eerste ronde van de playoffs zijn voorbij. De Boston Celtics hebben de Brooklyn Nets gesweept, en deden de Pelicans, Nuggets en Raptors wat terug.

EASTERN CONFERENCE

CELTICS – NETS: 116 – 112

De eerste sweep van de playoffs is een feit: De Boston Celtics wonnen ook game 4 tegen de Broolyn Nets en kunnen zich nu opmaken voor een duel tegen de winnaar van de Milwaukee Bucks tegen de Chicago Bulls. De wedstrijd was, zoals elke wedstrijd in deze serie, close tot het einde. Het vierde kwart gingen de Celtics met een voorsprong van 12 punten in. Toch snoepte de Nets stukje bij beetje van de voorsprong weg. Met nog 1:24 te gaan in de wedstrijd zorgde Kevin Durant, met zijn 34 en 35e punten, voor een 109-108 tussenstand. Dichterbij dan een punt kwamen de Nets niet. De Celtics eindigden met een 7-3 run en zorgen dus voor de sweep.

Superster Jason Tatum scoorde in 29 punten in de wedstrijd, maar miste de laatste 2:49 door zijn zesde fout. Na die fout scoorde Irving een driepunter en door een score van Durant was de stand 109-108. Voor de Celtics, die vooral verdedigend uitstekend bezig zijn deze serie, was het gemis van Tatum dus niet fataal. Naast Tatum waren Jaylen Brown (22 punten, 8 rebounds) en Marcus Smart (20 punten, 11 assists) van belang.

Het grote verhaal aan de kant van de Nets was natuurlijk dat Ben Simmons niet meedeed. In meerdere reports door onder andere Woj werk verwacht dat hij in de vierde wedstrijd zijn seizoens- en Brooklyn Nets debuut zou maken.

Later bleek dat toch niet helemaal het geval te zijn omdat hij last van zijn rug had na de laatste training. Twitter explodeerde en meerde mensen vonden het belachelijk.

Toch was Simmons niet het enige vraagteken in de vierde wedstrijd. Ook was het de vraag of Durant en Irving beter konden presteren dat de vorige 3 wedstrijden. In de vorige drie wedstrijden schoten Durant en Irving gezamenlijk maar 40,2% (41-102). Deze wedstrijd ging het iets beter met een schotpercentage van 43,2%. Durant eindigde de wedstrijd wel met 39 punten, 9 assists en 7 rebounds en kreeg hulp van Seth Curry (23 punten) en Irving (20 punten), maar het was dus niet genoeg. Voor Durant was het zijn eerste first round exit sinds 2010.

76ERS – RAPTORS: 102-110

Na de overtime win in game 3 wisten de Raptors dat ze moesten winnen om de sweep te voorkomen en daarmee vroegtijdig hun seizoen moesten eindigen. Die kans pakten ze met beide handen aan. In Canada werd een zuinige, maar broodnodige, overwinning gepakt: 102-110. Na 12 minuten basketballen was de stand gelijk: 24-24. En met rust hadden de Raptors een voorsprong van vijf punten: 49-54. Die voorsprong kwam mede door de blessure van Joël Embiid aan zijn duim. Hij schoot in de eerste helft maar 3 van zijn 10 pogingen raak, goed voor 8 punten. Niet wat we gewend zijn na het geweldige seizoen wat hij heeft gehad. De blessure gaat pas behandeld worden na het seizoen, toch moet Embiid zijn stijl aanpassen, want het is zijn shooting hand.

De rest van de wedstrijd was voor Embiid ook niet om over naar huis te schrijven: hij eindigde met 7 rake schoten uit 16 pogingen en was goed voor (maar) 21 punten en 8 rebounds.

Voor de Raptors is die blessure, hoe naar het voor Embiid ook is, goed nieuws. Een minder dominante Embiid kunnen de Raptors aan. En dat lieten ze zien in de vierde wedstrijd. Zo was Siakam uitstekend bezig met 34 punten, 8 rebounds en 5 assists en deed Gary Trent Jr. goed mee door 24 punten te noteren.

UITSLAGEN

Bucks – Bulls: 119-95 (Giannis Antetokoumnpo 32 PTS, 17 REB, 7 AST ) | 3-1 leiding voor de Bucks

Hawks – Heat: 110-86 (Jimmy Butler: 36 PTS, 10 REB, 4 STL ) | 3-1 leiding voor de Heat

WESTERN CONFERENCE

WARRIORS – NUGGETS: 121-126

De Denver Nuggets hebben de sweep voorkomen door in eigen huis een spannende wedstrijd te winnen tegen de Warriors: 121 – 126. De belangrijkste verandering van de Nuggets was om vanaf het begin van de wedstrijd Aaron Gordon op Jordan Poole te zetten als primaire verdediger. De Nuggets hadden een voorsprong van vijf punten na het eerste kwart. Die voorsprong had alles te maken met hoe Nikola Jokic aan het duel begon. In het eerste kwart scoorde hij maar liefst 18 punten en schoot 66,7%. In het tweede kwart liepen de Nuggets uit naar 11 punten (52-63 bij rust), wat vooral kwam door drie rake driepunters van rookie Bones Hyland:

Na rust was het Monte Morris die de Nuggets in uitstekende positie bleef houden door al zijn vijf driepunters raak te schieten en daarmee goed was voor 15 punten in het derde kwart. Ook Jokic deed een duit in het zakje met 11 punten in het derde kwart.

Tot dan toe was Stephen Curry nog redelijk afwezig (18 punten, 5-15FG) maar in het vierde kwart kwam de Curry Flurry weer volledig op gang. Met 15 punten (5-8FG) bracht hij de Warriors telkens in de buurt. Toch kon de voorsprong maar niet genomen worden totdat Curry met nog 1:21 op de klok een stepback scoorde: 121-119.

Dat was het moment voor ‘The Joker’ om weer zijn MVP-waardige spel op te pakken. Met een score trok hij de stand weer gelijk. En na een turnover van de Warriors kwam zijn meest belangrijke pass nog op Will Barton, die in de hoek een rake driepunter met nog 8,3 seconden op de klok scoorde en daarmee de wedstrijd besliste: 121-126.

Voor de Nuggets waren dus Jokic, Hyland en Morris belangrijk, maar ook Aaron Gordon deed zijn best (21 punten) en Boogie Cousins was in de tijd dat Jokic op de bank zat belangrijk met het in stand houden van de voorsprong. Bij de Warriors was het vooral Poole die erg tegenviel. Poole, goed voor 28,7 punten per wedstrijd deze serie, kwam maar tot een schamele 11 punten. Klay Thompson was goed voor 32 punten en schoot 7 van zijn 11 driepunters raak. Steph had in totaal 33 punten en Andrew Wigging had er 20. Draymond Green speelde de wedstrijd niet uit doordat hij zijn 6e fout met nog ruim 2 minuten op de klok kreeg.

OVERIGE UITSLAGEN

Mavericks – Jazz: 99-100 (Rudy Gobert: 17 PTS, 10 OREB, game-winning alley-oop) | 2-2 gelijk

Grizzlies – Timberwolves: 118-119 (Karl-Anthony Towns: 33 PTS, 14 REB) | 2-2 gelijk

Suns – Pelicans: 103-118 (Brandon Ingram: 30 PTS, 5 AST) | 2-2 gelijk