SportAm 2022 NFL Mock Draft: pick 1 t/m 10

Na alle spelers te hebben bekeken is het nu tijd voor de 2022 SportAmerika 2022 NFL Mock Draft. Een draft zonder trades, en waarbij er wordt gekeken naar de needs van de teams in combinatie met de beschikbare spelers. Dit zijn volgens SportAmerika de eerste tien picks van de 2022 NFL Draft.

#1: JACKSONVILLE JAGUARS: AIDAN HUTCHINSON | DE

De Jaguars lijken met deze pick te gaan kiezen voor een offensive tackle of een pass rusher. Evan Neal en Aidan Hutchinson zijn dan de meest logische kandidaten. Beide spelers hebben ervaring op het allerhoogste college-niveau, kunnen meteen starten en waren afgelopen seizoen enorm productief en succesvol. De Jaguars hebben naast Josh Allen amper tot geen pass rush in huis. Kijkende naar de offensive line is vooral right tackle (nu Jawaan Taylor) een vraagteken. Met het franchise taggen van Cam Robinson (left tackle) en de aanwezigheid van Walker Little (die vorig jaar goeie grades had bij PFF) zijn er op die posities al spelers in huis.

De Jaguars gaan hier dan ook voor de grotere need. Aidan Hutchinson, samen met Kyle Hamilton en Evan Neal de beste spelers in deze draft, is de #1 pick. Hij zal met Josh Allen de Jaguars meteen voorzien van een sterke one-two punch en zal zowel in pass rush als in run defense een al erg breed defensief front gaan versterken. De vraag is vooral of hij in het 3-4 systeem als EDGE goed kan functioneren. Switchen naar een 4-3 defense met Allen en Hutchinson vanaf de zijkant zal bij het draften van Hutchinson het overwegen waard zijn.

#2: DETROIT LIONS: KAYVON THIBODEAUX | DE/EDGE

Terugtraden zou voor de Lions in deze positie zeker een optie kunnen zijn. Dit gezien alle gaten die het team verdedigend gezien moet vullen. Toch hebben de Lions al drie picks tijdens de eerste 34 picks in deze draft, waardoor ze al zat opties hebben om hun team met jong en voorlopig nog goedkoop talent te versterken.

Aanvallend gezien is QB en een #1 WR het enige wat de Lions echt nodig hebben. Malik Willis en Garret Wilson zouden hier dan het meest logische zijn, maar in beide gevallen gaat het dan wel om een reach. Gezien de meetings van de Lions met andere spelers lijkt de focus, terecht, vooral te liggen op defense. Pass rusher (zijn er nu al niet veel productieve rusher bij de Lions en bijna alle contracten op die positie lopen af), inside linebacker, safety en cornerback kunnen allemaal wel versterking gebruiken.

Dan kom je direct uit bij Kyle Hamilton (S), Ahmad Gardner en Derek Stingley (CB) en pass rushers Kayvon Thibodeaux, Travon Walker, Jermaine Johnson en George Karlaftis. Allemaal spelers waar de Lions een meeting mee hebben gehad. Wij gaan in dit geval, omdat het de grootste need is, voor pass rusher. De vraag is dan nog: welke pass rusher. Het gaat uiteindelijk tussen Thibodeaux en Walker, waarbij toch voor het ruwe talent en de productie in college van Thibodeaux gekozen wordt boven de freak atleet Walker.

#3 HOUSTON TEXANS: EVAN NEAL | OT (RT OF LT)

De Houston Texans hebben drie picks in de eerste 37 picks, waaronder pick drie en pick 13. Daarmee is er een mogelijkheid om aanvallend gezien vooral de offensive tackle-positie te versterken. Verdedigend gezien zijn er overal gaten. Pass rushers, inside linebackers, safety’s en cornerbacks. De Texans hebben het allemaal nodig.

Qua offensive tackle zou Neal hier het meest logische zijn. Hij zou met Laremy Tunsil meteen zorgen voor betere bescherming van QB Davis Mills. De Texans hebben echter geen meeting met hem gehad, en wel met Ekwonu. Daarnaast zijn Walker (DE/EDGE), Stingley Jr en Gardner (CB), en Hamilton (S) allemaal directe versterkingen en opties voor de Texans.

De Texans gaan hier, wetende dat ze ook nog de 13de pick hebben, voor een offensive tackle. Die zijn bij pick 13 wel weg, terwijl alle andere needs voor de Texans dan nog wel in te vullen zijn. De vraag is dan: wordt het Neal of Ekwonu? De Texans gaan uiteindelijk toch voor Neal. Het beschermen van Mills is op dit moment belangrijker dan het versterken van je run blocking offense (wat met Ekwonu zou gebeuren). Neal naar de Texans dus.

#4: NEW YORK JETS: TRAVON WALKER | DE/EDGE/OLB

De Jets kunnen deze draft een grote stap zetten in hun rebuild, want het team heeft vier picks tijdens de eerste 38 picks. Heel veel kans om de selectie te versterken dus, en dit is nodig ook. De voornaamste posities zijn #1 wide receiver, pass rusher en cornerback.

De Jets laten de #1 WR, Jameson Williams, Chris Olave of Wilson, voor de #10 pick van straks en focussen zich met deze pick op defense. De beste pass rushers beschikbaar zijn Walker en Johnson, waar de Jets een meeting mee hebben gehad. Ook Stingley en Gardner, de twee beste cornerbacks, hadden een meeting met de Jets. De vraag is: wordt het een pass rusher of een cornerback voor de Jets?

De Jets gaan hier uiteindelijk na lang twijfelen mee in de run op pass rushers en kiezen voor Travon Walker. Hij zal de komende jaren zich in New York kunnen gaan ontwikkelen tot een verdedigende leider en superster. Hier zal echter tijd en enorm veel coaching voor nodig zijn, net zoals bij Thibodeaux.

#5: NEW YORK GIANTS: IKEM EKWONU | OT/OG

Ook de Giants hebben in de 2022 draft genoeg ruimte om zich met talent te versterken. De ploeg uit New York heeft de vijfde, zevende en 36ste pick in deze draft in handen. Tijd voor de Giants om stappen te zetten dus.

Aanvallend gezien zoeken de Giants nog naar een #1 wide receiver (Wilson) en een right tackle (Ekwonu of Charles Cross). Verdedigend gezien zijn de gaten enorm. Extra pass rushers (Johnson) en cornerbacks (Stingley) zullen daar vooral de focus zijn. Safety (Hamilton) valt ook niet uit te sluiten.

De Giants laten receiver en cornerback even voor wat het is en focussen zich (mede dankzij de Panthers die hierna zijn) op offensive line en pass rusher. Johnson II zou de logische keuze zijn, maar met pick zeven in handen en wetende dat de Panthers waarschijnlijk OL of QB gaan met pick zes, bewaren ze die voor later. De vraag is dan: wordt het Ekwonu of Cross? Ekwonu is een betere run blocker en kan naast right tackle ook left en right guard. Cross is een pure pass protection right tackle die Daniel Jones meteen een stuk veiliger zou maken in de passing game.

De keuze valt hier uiteindelijk op Ekwonu, mede omdat hij multifunctioneel is. Met Marko Glowinski (RG) en Shane Lemieux (LG) hebben de Giants zich daar al versterkt, maar zeker ten opzichte van Lemieux zou Ekwonu een upgrade zijn. Hetzelfde geldt voor Matt Gono, die momenteel op de depth chart staat als starting right tackle.

#6: CAROLINA PANTHERS: CHARLES CROSS | OT (LT EN RT)

Alles aan deze pick van de Panthers schreeuwt om een offensive pick. Verdedigend gezien hebben de Panthers de afgelopen jaren enorm veel talent toegevoegd via de draft en trades. Ondanks dat het team daar nog op het veld beter moet worden en Gardner en Stingley bijvoorbeeld prima toevoegingen zouden zijn, zijn er twee veel grotere needs aan de aanvallende kant van de bal die niet genegeerd kunnen worden met deze pick. Zeker gezien het feit dat de Panthers na deze pick geen pick meer hebben tot de vierde ronde (pick 108).

Terugtraden, meer picks verzamelen en zo in de breedte je team versterken zou voor de Panthers dan ook een overweging moeten zijn. in deze mock draft, waarin geen trades gemaakt worden, is het logisch om te gaan voor QB of LT. De meetings van de Panthers tot nu toe wijzen ook naar een pick voor een quarterback of tackle. Het lijkt, zeker in deze mock draft, te gaan tussen Malik Willis, Kenny Pickett en Charles Cross.

Willis heeft de skillset en de upside om een franchise QB te zijn. Tevens zou hij dankzij de aanwezigheid van Sam Darnold niet per se direct voor de leeuwen gegooid hoeven worden. Pickett zou nu al kunnen starten en je waarschijnlijk een betere optie geven dan Darnold. Cross zou daarentegen als left tackle met zijn elite pass protection een offensive line die al enorm versterkt is (Bradley Bozeman en Austin Corbett zijn aangetrokken) versterken op de zwakste plek: left tackle. Nu staat daar, op papier, Brady Christensen of Cameron Erving.

Maar voor wie gaan de Panthers? Er wordt door Carolina uiteindelijk gekozen voor Cross. Daarmee ziet de offensive line van Carolina er met Cross, Elflein, Bozeman, Corbett en Moton er ineens een stuk beter uit. De Panthers zitten nog een jaar Darnold uit. Volgend jaar krijgen ze de kans om een QB voor hun franchise te kiezen.

7: NEW YORK GIANTS: AHMAD GARDNER | CB

Met de zevende pick komen we het eerste team tegen dat in de eerste ronde zijn tweede keuze mag gaan maken. Met pick vijf gaven we de Giants offensive tackle/guard Ekwonu, waardoor de voornaamste needs #1 WR, een pass rusher en een cornerback is.

De meest logische namen zijn Wilson, Johnson II, Gardner en Stingley Jr. Alle drie de spelers zouden meteen starters kunnen zijn of in ieder geval een grote rol kunnen spelen en zijn tevens prima picks op deze plek in de draft. Johnson II en Stingley brengen wat meer risico met zich mee, maar zouden wel twee grote needs vullen en hebben tevens samen met Thidodeaux, Walker en Willis de meeste upside in deze draft. Wilson en Gardner zijn meer zekerheidjes.

Uiteindelijk geeft de situatie omtrent James Bradberry, van waar iedereen denkt dat hij komend seizoen niet meer bij de Giants speelt, de doorslag. Met Adoree Jackson en Aaron Robinson hebben de Giants maar twee CB’s in huis. De pass rush staat er met Azeez Ojulari, Dexter Lawrence en Leonard Williams een stuk beter voor. De Giants gaan hier dan ook voor Gardner, de grootste zekerheid op cornerback in deze draft.

#8: ATLANTA FALCONS: GARRETT WILSON | WR (SLOT EN OUTSIDE)

De Falcons hebben dit jaar vijf picks in de eerste vier rondes, te beginnen met de achtste pick in de draft en twee picks in de tweede en derde ronde. De Falcons zouden een gok kunnen wagen met Malik Willis. Hij zou achter Marcus Mariota een jaar (of twee) kunnen leren en zich kunnen ontwikkelen. Toch is het team zelf bij lange na nog niet goed genoeg en zijn er zoveel gaten te vullen dat een QB kiezen na het signen van Mariota niet logisch lijkt.

Aanvallend gezien lijkt een #1 wide receiver de meest logische optie te zijn. Op left guard maakte Jalen Mayfield vorig jaar niet enorm veel indruk, maar de rest van de offensive line deed het aardig tot prima en is tevens nog jong en vol met potentie. Daarnaast zijn de drie beste OL in deze mock draft al gekozen. Verdedigend gezien is pass rush een enorm grote need, maar ook safety is een aandachtspuntje. Met Casey Hayward, A.J. Terrell en Kendall Sheffield zitten de Falcons op CB dan wel weer prima.

De optie hier zijn Wilson (WR), Johnson II (DE/EDGE) en Hamilton (S). Aangezien receiver en pass rush de grootste needs en premium posities zijn, gaat het tussen Wilson en Johnson II. De Falcons gaan hier uiteindelijk, vooral omdat de drie beste pass rushers al gekozen zijn, voor Wilson. Hij zal samen met Kyle Pitts de komende jaren de offense van de Falcons gaan leiden. Nu nog een QB.

#9: SEATTLE SEAHAWKS: MALIK WILLIS | QB

Naast de twee picks in de tweede ronde en een pick in de derde ronde, bevinden de Seahawks zich met de negende pick in de eerste ronde op een prima positie om hun tijd na Russell Wilson een kickstart te geven.

Aanvallend gezien zijn de duidelijke needs QB (Drew Lock is nu de starter), OL (alles en iedereen) en WR (onzekerheid toekomst Metcalf en weinig breedte verder). James Williams en Chris Olave (WR), Willis en Pickett (QB) en Trevon Penning, Zion Johnson, Trevor Linderbaum en Keyvon Green (OT/OG/C) zijn wat dat betreft de meest logische opties.

Aangezien receiver niet de grootste need is en elke OL op deze plek een reach zou zijn, gaan de Seahawks hier voor de grootste need en de beste keuze qua value. De upside van Willis is enorm en de Seahawks zijn op zoek naar een franchise QB. Willis zou dat kunnen zijn. Toch heeft hij nog een hele weg te gaan. Als hij de basisvaardigheden van een QB onder de knie kan krijgen en dit kan combineren met zijn mobiliteit, armtalent en persoonlijkheid gaat Willis een top 5 a 10 QB worden. De coaching staff van de Seahawks zal hierin een belangrijke rol spelen.

#10: NEW YORK JETS: DEREK STINGLEY JR | CB

Als laatste pick in de eerste ronde en in dit artikel zijn de Jets voor de tweede keer aan de beurt. Met Walker hebben ze de broodnodige versterking voor de pass rush binnen. Met deze pick moet er echter een #1 receiver of een pass rusher gaan komen. Qua receivers is Wilson helaas al gekozen, waardoor Williams. London en Olave de meest logische keuze zijn hier. Qua pass rushers zijn er met Johnson III en Karlaftis nog drie prima opties over die de pass rush van de Jets meteen zou versterken. Ook op cornerback is er met Stingley Jr nog een optie over die de cornerback-positie zeker op de lange termijn zou versterken.

Het gaat tussen Williams en Stingley Jr. Williams zou de #1 wide receiver kunnen zijn die de Jets momenteel missen. Hij zou Elija Moore (slot), Braxton Berrios (alleskunner), Denzel Mims (outside receiver) en Corey Davis (elite #2 receiver) prima aanvullen. Maar het talent en de upside van Stingley Jr op een premium positie en een positie waar de nood hoog is, zou voor de Jets wel eens lastig kunnen zijn om te laten gaan.

De Jets gaan uiteindelijk toch voor Stingley, omdat de positie dringend hulp nodig heeft en Stingley Jr de upside heeft om een van de beste cornerbacks in de NFL te worden. Deze upside nemen de Jets, net zoals met Walker, graag in hun team.

Foto: Scott W. Grau/Icon Sportswire via Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen