15. Detroit Pistons: 5-16

IN DE SPOTLIGHT

CHICAGO BULLS VERSLAAN TOPTEAMS

Vorige week hingen er nog donkere wolken boven de Chicago Bulls, nadat sterspeler Zach LaVine zich had uitgelaten in de media over het feit dat hij het niet eens was met de beslissingen van head coach Billy Donovan. Deze week trokken deze wolken weer weg en scheen de zon fel, want de Bulls wisten zowel de Boston Celtics als de Milwaukee Bucks, de beste teams uit de Eastern Conference, te verslaan.

Op maandagavond kwamen de Celtics naar het legendarische United Center, maar kwamen van een koude kermis thuis. De Bulls kenden namelijk een sterke eerste helft, waarna de zege in de tweede helft niet meer in gevaar kwam: 107-121. Uitblinker bij de thuisploeg was DeMar DeRozan, die met 28 punten, 8 rebounds en 4 assists een groot aandeel had in de zege. Ook Nikola Vucevic en LaVine vulden het scoreformulier goed. Vucevic had 12 punten, 13 assists en 6 rebounds, terwijl de shooting guard goed was voor 22 punten, 5 rebounds en 5 assists.

Twee dagen later speelden de Bulls in Milwaukee, waarbij dit keer het verschil werd gemaakt in de tweede helft. Chicago ging met een achterstand van één punt de rust in, maar draaide dit in de tweede helft om naar een 118-113 overwinning. Opnieuw was DeRozan de belangrijkste man voor de Bulls, met 36 punten, 4 rebounds en 8 assists.

MIAMI HEAT KRUIPEN LANGZAAMAAN OMHOOG

Na een matige seizoenstart met maar twee overwinningen in zeven wedstrijden, probeert de Miami Heat de weg naar boven weer te vinden. Deze week werd daar een goede stap in gezet, want er werd tweemaal gewonnen van de Washington Wizards, één van de verwachte concurrenten voor een play-off-ticket.

Dat beide teams goed aan elkaar gewaagd zijn, bleek zowel op als naast het veld. Zo miste Miami sterspeler Jimmy Butler in beide ontmoetingen, terwijl ook Duncan Robinson en Omer Yurtseven niet in actie kwamen. Voor de Wizards ontbrak hun sterspeler Bradley Beal in de eerste wedstrijd en bleven Rui Hachimura, Delon Wright en Monte Morris beide wedstrijden aan de kant. Desondanks waren beide wedstrijden zeer spannend.

In de eerste ontmoeting in Miami vloog de thuisploeg uit de startblokken en gingen ze de rust in met een voorsprong van maar liefst zeventien punten. Kyle Lowry had hier een groot aandeel in, met vierentwintig punten in de eerste helft. De bezoekers gaven zich echter niet gewonnen en vochten zich knap terug. In het vierde kwart een driepunter van Kyle Kuzma de Wizards zelfs op voorsprong, maar waren het uiteindelijk vier rake driepunters in het vierde kwart van Tyler Herro die de Heat de overwinning brachten.

Twee dagen later kregen de Wizards een herkansing, opnieuw in Miami. Dit keer waren de Wizards wel direct alert en wonnen ze eerste kwart 38-28. De thuisploeg vocht zich echter in het tweede kwart goed terug, waardoor het spannend was bij rust: 59-56. Bij ingang van het vierde en laatste kwart was de stand gelijk, maar trok Miami toch uiteindelijk aan het langste eind: 107-110. Bam Adebayo scoorde 12 van zijn 38 punten in het slotkwart en bracht Miami daarmee de zege.

DE TEGENVALLERS

BOL BOL ÉÉN VAN DE WEINIGE LICHTPUNTEN IN ORLANDO

Met Paolo Banchero als eerste pick in de draft en veel jong talent aan boord, waren er misschien wel hogere verwachtingen voor de Orlando Magic dan hun huidige prestaties. Na drie nederlagen op rij staan de Magic weer veertiende in de Eastern Conference, maar zijn er toch nog altijd wat lichtpuntjes die Magic-fans wat hoop geven.

Na twee jaar zonder play-offs beschikken de Magic namelijk nog altijd over veel talent. Rookie Paolo Banchero maakte in eigenlijk alle wedstrijden die hij speelde dit jaar indruk, maar niet alleen de nummer één pick kent een sterk jaar. Zo blijft sophomore Franz Wagner zich sterk ontwikkelen en noteert ruim 19 punten, 4 rebounds en 4 assists per wedstrijd. Echter is Bol Bol de grootste verrassing.

De 2 meter 18 lange forward kwam vorig seizoen na drie trades naar Orlando, maar verrast nu vriend en vijand. Bol scoort gemiddeld 13 punten per wedstrijd, pakt 8 rebounds en blockt 2 schoten, maar de manier opent veel ogen. Hij beschikt namelijk over een goed driepuntsschot, een bovengemiddelde balbehandeling voor iemand van zijn lengte en slechts vier spelers in de NBA hebben een langere wingspan dan Bol Bol. De zoon van NBA legende Manute Bol gebruikt deze wingspan zowel aanvallend als verdedigend en met maar pas klein aantal wedstrijden op echt NBA niveau, zal er nog veel potentie zitten in het spel van Bol.

SPELER VAN DE WEEK

Giannis Antetokounmpo is voor de tweede keer dit seizoen verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De Greek Freak kende een ouderwets dominerende week maar liefst 37 punten per wedstrijd, gecombineerd met 9 rebounds en ruim zes assists. Daarnaast schoot hij maar liefst 62% van zijn schoten raak en wist hij samen met zijn ploeggenoten van de Milwaukee Bucks twee van de drie wedstrijden te winnen.

De minste punten scoorde Giannis tegen Chicago toen hij voor 36 punten tekende, terwijl hij de meeste punten deze week scoorde tegen de Cleveland Cavaliers: 38 punten. Tegen de Portland Trail Blazers haalde hij dus precies het gemiddelde van deze week: 37 punten. Het was dus een enorm consistente week voor Antetokounmpo.

VOORUITBLIK

De komende week zijn er helaas weinig echt grote wedstrijden tussen de topploegen uit de Eastern Conference. Voor de mooiste wedstrijden moeten we deze week kijken naar de Philadelphia 76ers, die het opnemen tegen de Atlanta Hawks (dinsdag, 1:00 uur) en de Cleveland Cavaliers (donderdag, 1:00 uur). Tyrese Maxey en James Harden zullen sowieso niet actie komen, maar hopelijk is Joel Embiid weer fit genoeg om uit te blinken.

Coverfoto: Kamil Krzaczynski – USA TODAY SPORTS

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.