Brooklyn Nets: aanvallende juggernaut met zorgwekkende defensie

Het is bijna anderhalve maand sinds de trade van James Harden naar de Brooklyn Nets. Aanvallend gezien staat er statistisch het beste team aller tijden met Harden, Kevin Durant en Kyrie Irving, maar met 12 nederlagen na 31 gespeelde wedstrijden op het moment van schrijven loopt het zeker nog niet op rolletjes. Het is misschien wel het meest besproken team in de NBA van het seizoen, maar wat is nu de sleutel naar succes voor de Brooklyn Nets?


BESTE OFFENSE OOIT


Bijna alles gaat tegenwoordig in de NBA met statistieken. Zo ook hoe goed teams aanvallend en verdedigend zijn. Als we kijken naar de aanval van de Brooklyn Nets, dan hebben ze een offensive rating van 120.6. Dat betekent dat volgens de statistieken de Nets 120.6 punten scoren in 100 possessions. Het record staat op naam van de Dallas Mavericks, die in het afgelopen seizoen een offensive rating hadden van 116.7. Ook als we het niet zo ingewikkeld maken en kijken naar de kale points per game, dan staan de Nets bovenaan met 123.3 punten per game. Bijna vier punten meer dan de eerste achtervolgers: de New Orleans Pelicans.

Maar wat werkt er dan zo goed voor Brooklyn? Uiteraard hebben ze drie sterspelers, waarvan er altijd minimaal één op het veld staat. Echter is het vooral de bereidheid van de sterren dat opvalt. Sinds de komst van Harden heeft hij maar in twee van de zeventien wedstrijden minder dan tien assists gegeven. Zijn gemiddeldes bij Brooklyn: 24.2 punten, 8.2 rebounds, 11.7 assists en een schotpercentage van 50%. Ook de andere sterren doen het heel goed, want Durant noteert gemiddeld 28.6 punten en Irving 27.9 punten per wedstrijd. Daarnaast schieten ze allebei minimaal 50% vanuit het veld en 40% van achter de driepuntslijn. De berichten bij de komst van Harden dat er maar één basketbal is op het veld en het dus niet makkelijk zou zijn om deze te delen, kunnen voorlopig de prullenbak in.

Verder zijn de role players misschien net wel zo belangrijk. Naast de sterspelers staat er met Joe Harris misschien wel de beste catch-and-shoot schutter in de NBA op het veld. In het aanvallende strategie waarin de Nets spelen, dankzij assistent coach en voormalig head coach Mike D’Antoni, zijn driepunters cruciaal. Harris heeft er al 93 raak geschoten dit seizoen, het meeste in de gehele NBA. Hij doet dat met het beste percentage van alle spelers met minimaal 45 schotpogingen. Een ware scherpschutter, die de NBA ook leidt in onder andere ‘True Shooting-percentage’. Zo is hij dit jaar de snelste Net ooit met 100 rake driepunters in één seizoen en is hij leider in Nets-geschiedenis op het gebied van driepuntspercentage. Daarnaast hebben ze met DeAndre Jordan sinds de komst van James Harden weer een echte lob thread en zorgen Jeff Green, Landry Shamet en Tyler Johnson ook voor gevaar van achter de driepuntslijn. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de Nets het beste field goal en driepuntspercentage hebben in de NBA. Vooral in de topwedstrijden laten ze dit allemaal zien. In wedstrijden tegen teams met een winstpercentage van 50% of meer wisten de Nets 11 keer te winnen en werd er maar één keer verloren.


DEFENSE ZO LEK ALS EEN MANDJE, OP HET DERDE KWART NA


Waar je aanvallend zo veel starpower hebt, geef je het defensief gauw op. Zo ook in Brooklyn. Met een defensive rating van 118.0 staan ze 27e in de NBA. Combineer dat met de hoge offensive rating en je bent in voor een spektakelstuk met veel scores. Echter is dat voor een kampioenschap niet zo effectief. Je wordt kampioen tegen de grote teams, maar met acht overwinningen en 11 nederlagen tegen teams met een winstpercentage onder de 50%, kan hoofdcoach Steve Nash niet volledig tevreden zijn.

Het gaat vooral mis in de paint. Sinds de trade van Jarrett Allen missen de Nets een echte rim protector. DeAndre Jordan lijkt verdedigend vaak liever lui dan moe en doet niet al te veel moeite om schoten te blocken of zijn tegenstander uit te boxen voor de rebounds. Met de blessure van Nick Claxton is Jeff Green de backup center, dus het pakken van rebounds is niet het sterkste punt. En dan drukken we ons nog licht uit. De Nets krijgen gemiddeld de meeste punten in de paint tegen: 53.7 per wedstrijd. Ook staan ze 27e als het gaat om de 2nd chance points, waar ze er 15.1 van tegen krijgen.

Wel zijn de Nets bezig om zich defensief te versterken. In de road trip met wedstrijden tegen de Golden State Warriors, Phoenix Suns en Los Angeles Lakers werd ‘3rd quarter defense’ een gespreksonderwerp. Zoals het vaak gaat bij kampioensteams, is het derde kwart een omslagpunt in de wedstrijd en dat liet Brooklyn ook zien. Een defensive rating van 102.1, wat een zesde plaats is in de NBA. Toch is dat zeker nog niet voldoende, maar met het aantrekken van Andre Roberson en Iman Shumpert hebben de Nets extra defensieve krachten toegevoegd aan hun roster.

Deze versterking passen goed in de defensive strategie van de Nets. De guards tot forwards switchen eigenlijk alles en Roberson en Shumpert zijn verdedigend erg sterk. Verder hebben ze ook al Bruce Brown en Timothé Luwawu-Cabarrot die verdedigend op momenten uitblinken. Wel zal de vraag zijn hoe zij passen in het aanvallende schema van de Nets. Brown, Roberson en Shumpert zijn namelijk niet de beste shooters om in de corners te hebben na een pass van Irving, Durant of Harden. Het probleem wat betreft de paint kan enigszins opgelost zijn met Roberson en Shumpert, want je komt hun niet snel voorbij. Echter zal er waarschijnlijk wel een goede backup center gezocht worden om in de playoffs op te kunnen tegen bijvoorbeeld Joel Embiid, Anthony Davis of Nikola Jokic.


GEZOND BLIJVEN EN MINUTEN MAKEN


Aanvallend gezien heeft head coach Steve Nash alles tot zijn beschikking om fluitend kampioen te worden. Echter mag hij samen met assistent coach Jacque Vaughn, die verantwoordelijk is voor de defensie, nog een hoop werk opknappen. Belangrijk in dat proces is simpelweg minuten maken, maar dat is nog lastig. Durant en Irving hebben vorig seizoen al veel gemist door blessures en ook dit seizoen hebben ze al de nodige wedstrijden gemist. Soms was dat door de coronaprotocollen, maar ook kampten ze allebei al met blessures. Het zal belangrijk zijn om genoeg minuten te maken, om zo alles op elkaar af te stemmen voor de playoffs.

Met nog een maand tot de trade deadline en de buy-out markt die daarna komt zullen de Nets zeker nog kijken of er kansen komen om het huidige roster te versterken. Een backup center lijkt broodnodig en ‘3 and D’-specialisten zijn altijd welkom in de huidige selectie van Brooklyn. Veel minuten maken en op zoek gaan naar de juiste rotatie zal cruciaal zijn voor de Nets, die dit seizoen al maar liefst 19 verschillende starting line-ups hadden in 31 wedstrijden. Het lijkt een line-up te worden met Irving, Harden, Durant, Harris en Jordan, maar misschien weten Bruce Brown of Jeff Green zich nog ergens er tussen te wurmen en een plaats in de starting line-up te veroveren.

Krijgt Brooklyn de defensie op orde, dan mag de ring ceremonie stiekem al gepland worden. Het team heeft voldoende starpower voor in de playoffs, naast het feit dat het qua team al de beste aanval heeft in de NBA. In de wedstrijd tegen de LA Clippers lieten ze al zien dat het bijna niet mogelijk is om alle drie de sterren te stoppen. Toch wordt het een zware kluif om de defense op orde te krijgen, want met Irving, Harris en Jordan heb je ook genoeg gebreken. Het zal lastig worden om een solide verdediging neer te zetten. Mocht het ze toch lukken, dan wordt het lastig om dit team nog tegen te houden op weg naar hun eerste kampioenschap.

Coverfoto: Jason Miller/Getty Images

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen