2021 NFL Draft RB Prospects: Travis Etienne

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Week twee staat in het teken van de running backs. Als eerste de volgens vele beste RB van deze RB class: Travis Etienne.


TRAVIS ETIENNE – CLEMSON

Leeftijd: 22 | Lengte: 1.78 m | Gewicht: 92 kg | Senior


Travis Etienne heeft er vier seizoenen bij Clemson opzitten en gaat dus met heel veel speelminuten aan ervaring de stap naar de NFL maken. Zijn eerste jaar was meer dan prima, maar vooral jaar twee en drie kwam hij bij veel mensen definitief in beeld. Afgelopen jaar was hij als running back zeker niet zo productief als de jaren daarvoor, maar in de passing game ving hij 10 ballen meer dan het jaar daarvoor. Kortom: Etienne kende gewoon weer een fantastisch seizoen en behield volgens velen zijn status als RB1 in de 2021 NFL Draft.

THE GOOD: ALLROUND WAPEN | BALANS | EXPLOSIVITEIT EN SNELHEID | KRACHT | WELWILLEND BLOCKER

Travis Etienne is een allround wapen. Etienne heeft enorm veel overeenkomsten met Saints RB Alvin Kamara. Zowel qua lichaamsbouw als qua speelstijl. Ook Kamara kwam er laat in zijn college-carriere achter dat hij meer een allround RB is dan een pure RB. Dezelfde ontwikkeling is zichtbaar bij Etienne. Zijn receptions (en targets) zijn gedurende de vier seizoenen drastisch omhoog gegaan. Ook Etienne is erachter gekomen dat hij zijn enorme explosiviteit en snelheid op een effectievere manier kan gebruiken dan alleen als RB. Daarvoor is het moment hieronder wel een goed voorbeeld van.


Etienne is geen extreem geavanceerde route runner, maar de bal vangen kan hij meer dan prima. Gedurende de seizoenen begonnen hij steeds meer mee te trainen met de receivers van Clemson. En met resultaat. Je zult hem niet in de slot of als outside receiver zien staan, maar ballen vangen kan hij zonder meer.


Etienne is verder zo enorm explosief en snel dat het moeilijk is om hem te stoppen als hij eenmaal de eerste tackle heeft ontweken. Iets waar hij overigens ook meer dan goed in is, maar daarover later meer.


ELITE BALANS

Wat Etienne echter zo enorm goed maakt en de vergelijking met Kamara alleen maar versterkt, is dat zijn balans enorm goed is. Buitenaards bijna. Enorm lastig om neer te halen en kan met deze balans iets uit het niets creëren en zo de offense uit de brand helpen. We hadden hieronder dan ook wel 300 van dit soort momenten kunnen tonen, maar wij hebben het even bij drie gelaten.PASS PROTECTION

Nog iets wat Etienne maar al te graag doet, is blocken voor een QB in de passing game. Ondanks dat hij dit qua positionering zeker niet altijd goed doet (zie moment twee), is de bereidheid om zijn steentje bij te dragen en zijn lichaam op het spel te zetten iets wat NFL-teams graag zullen zien.En wat het ook doet, is nog meer opties openen voor de head coach en offensive coördinator. Etienne kan namelijk vanuit een fake block ook een route rennen en zo een grote gain creëren. Zoals we al zeiden: allround wapen.


Al met al zal hij wel een stuk consistenter moeten worden in pass protection om ook op NFL-niveau daar van waarde te zijn. Hij zit echter nu al op een beter niveau dan een paar andere RB’s van deze class en kan met goede coaching alleen maar beter worden in het herkennen van pressure schemes. De welwillendheid om te blocken is in ieder geval daar, en dan ben je al een heel eind.

THE BAD: GEEN GEAVANCEERDE ROUTE RUNNER | SOMS TUNNELVISIE WANNEER HIJ RENT | GEEN PURE RB

Maar er zijn ook wel degelijk wat dingen op het spel van Etienne aan te merken. Zo is Etienne geen geavanceerde route runner. Hij kwam bij Clemson eigenlijk altijd uit het backfield om of screen passes (zoals hieronder te ontvangen), of op snelheid (zoals eerder hierboven vertoond) te rennen en vrij te komen. Verwacht geen route tree van twee of meer routes van Etienne.


Zijn grootste verbeterpunt als runner is het verminderen van zijn momenten dat hij tunnelvisie vertoond. Dit zorgt er ten eerste voor dat hij zo af en toe gaten mist voor easy gains (of meer). Ten tweede is dit voor zijn eigen gezondheid gevaarlijk. Plays zoals hieronder, waar hij de verdediger vanwege die tunnelvisie helemaal niet aan ziet komen, kunnen pittige blessures opleveren. Maar niet alleen dat: ook fumbles en turnovers. Het tweede voorbeeld geeft aan wat er gebeurt als hij de gaten wel herkent en zijn tunnelvisie uit zet.Daar waar Etienne als passer dus al redelijk gevorderd is, is het wel duidelijk dat Etienne geen pure RB is zoals bijvoorbeeld Jonathan Taylor dat wel is. Het is echter geen groot probleem. Zijn qua speelstijl, lichaamsbouw (en uiterlijk) look-alike Alvin Kamara is ook geen pure RB. Hetzelfde geldt (in mindere mate) voor Christian McCaffrey. En die schijnen in de NFL week in week uit meer dan prima te presteren. Kortom: Etienne zijn toekomst in de NFL zal daar niet vanaf hangen.

Normaal gesproken zal Etienne ergens aan het einde van de eerste ronde zijn nieuwe NFL-team gaan vinden. De beste fit voor hem zou een team zijn waar hij niet alleen wordt gezien als RB, maar als allround wapen dat ook in de passing game zeer effectief ingezet kan worden. Net zoals Kamara zou het voor Etienne het beste zijn als hij een RB zoals Latavius Murray (een pure RB) in zijn team heeft, zodat Etienne zijn rol als allround wapen effectief kan uitvoeren.

Photo: Streeter Lecka/Getty Images

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen