Alle ogen op Brooklyn en Miami, spanning om plek 8

Het NBA-seizoen 2022-23 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


26 MAART – 2 APRIL


EASTERN CONFERENCE STAND
 1. Milwaukee Bucks: 56-22 – X
 2. Boston Celtics: 54-24 – X
 3. Philadelphia 76ers: 51-27 – X
 4. Cleveland Cavaliers: 49-30 – X
 5. New York Knicks: 46-33 – X
 6. Brooklyn Nets: 43-35
 7. Miami Heat: 41-37
 8. Atlanta Hawks: 39-39
 9. Toronto Raptors: 39-39 – play-in
 10. Chicago Bulls: 38-40
 11. Washington Wizards: 34-44 – O
 12. Orlando Magic: 34-44
 13. Indiana Pacers: 34-45 – O
 14. Charlotte Hornets: 24-51 – O
 15. Detroit Pistons: 16-58 – O

IN DE SPOTLIGHT


BROOKLYN TEGEN MIAMI VOOR LAATSTE PLAY-OFF TICKET

Met nog één week te gaan in het reguliere seizoen is er nog één play-off ticket te vergeven in de Eastern Conference. Afgelopen week plaatsten namelijk de Cleveland Cavaliers en New York Knicks zich definitief voor de play-offs. Nu strijden enkel nog de Brooklyn Nets en Miami Heat voor dat laatste play-off ticket met de Nets in het voordeel.

Brooklyn heeft een voorsprong van twee overwinningen de Miami, met nog vier wedstrijden te spelen. Brooklyn won namelijk vier van haar vijf laatste wedstrijden, waaronder één keer van Miami. De Heat zitten namelijk op hun beurt in een mindere periode en verloor drie van de laatste vier wedstrijden en wist alleen te winnen van de Dallas Mavericks. In de komende week wordt het dus spannend voor beide teams, die bijna exact hetzelfde schema hebben.

Ze spelen beiden namelijk tegen de Detroit Pistons, Philadelphia 76ers én Orlando Magic. De Nets zullen in hun overige wedstrijd het opnemen tegen de Minnesota Timberwolves en de Heat ontmoeten de Washington Wizards. Zouden de teams gelijk eindigen, hebben de Nets de tiebreaker in handen, aangezien ze dit jaar alle drie de ontmoetingen tegen Miami wisten te winnen. Het zal dus een lastig karwei worden voor Miami om zich direct voor de play-offs te plaatsen, maar zeg nooit nooit.

DRIE TEAMS STRIJDEN VOOR ACHTSTE PLAATS

Ook de strijd om de achtste plek zal nog erg interessant zijn. Deze plek geeft namelijk recht op de directe play-in wedstrijd waarbij je bij een zege tegen de nummer 7 direct in de play-offs zit. De Atlanta Hawks, Toronto Raptors én Chicago Bulls maken hier nog altijd kans op en met loodzware programma’s én een ontmoeting tussen de Hawks en de Bulls, wordt dit heel spannend.

Zo nemen de Hawks het dus nog tegen de Chicago Bulls en verder spelen ze tegen de Washington Wizards, Philadelphia 76ers en Boston Celtics. De Bulls spelen naast de wedstrijd tegen de Hawks nog uitwedstrijden tegen de Milwaukee Bucks en Dallas Mavericks en ontvangen ze de Detroit Pistons. Toronto speelt op hun beurt nog tegen de Charlotte Hornets, tweemaal tegen de Boston Celtics én Milwaukee Bucks. Alle drie de teams kennen dus een zeer lastig programma.

TIE-BREAKER

De Hawks en Raptors hebben nu allebei 39 wedstrijden gewonnen en de Bulls 38. Gelijke standen tussen de teams zijn dus zeker niet uit te sluiten en moet er gekeken worden naar de verschillende tiebreakers. Atlanta won twee van de drie wedstrijden tegen Toronto en heeft daarmee de tiebreaker in handen. Tegen de Chicago Bulls kan het nog alle kanten op, want de Hawks verloren twee van de drie eerder gespeelde wedstrijden. In de nacht van dinsdag op woensdag staan ze nog een keer tegenover elkaar in Chicago. Weten de Bulls die te winnen, hebben ze hetzelfde record als Atlanta, met de tiebreaker in handen.

Om het nog lastiger te maken, hebben de Raptors weer de tiebreaker in handen tegen de Bulls. Zo hebben alle teams één tiebreaker in handen. Zouden ze allemaal gelijk eindigen, dan wordt er gekeken naar winpercentages in onderlinge wedstrijden, waarbij Atlanta of Chicago het voordeel zal hebben. De winnaar van die onderlinge wedstrijd, heeft dan het hoogste winstpercentage in wedstrijden tussen de drie teams. Eindigen enkel de Hawks en de Bulls gelijk én winnen de Hawks woensdagnacht van Chicago, hebben ze allebei twee keer van elkaar gewonnen. Dan wordt er gekeken naar het winstpercentage in wedstrijden tegen teams uit de Eastern Conference. Om het heel rekenkundig te maken, zouden de Chicago Bulls dan het betere record hebben. Er is namelijk geen scenario mogelijk waarbij Chicago ondanks een nederlaag tegen Atlanta na 82 wedstrijden gelijk met hun zal staan én toch een slechter record zullen hebben in de Eastern Conference.

In het makkelijkste geval eindigen de teams niet op gelijke hoogte, maar anders gaat er in ieder geval veel gerekend moeten worden.


SPELER VAN DE WEEK


Mikal Bridges is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de Brooklyn Nets maakt sinds zijn overstap naar de Nets halverwege februari indruk en heeft daar deze week een schep bovenop gedaan. In de spannende play-off race wonnen de Nets drie van haar vier wedstrijden en was Bridges erg belangrijk. Hij noteerde gemiddeldes van 35.8 punten, 5.8 rebounds en 3 assists per wedstrijd. Daarnaast was hij enorm effectief, want hij had shooting splits van 52.3%, 51.6% en 92.1%.

Met name in de overwinning tegen de Atlanta Hawks was Bridges belangrijk. Brooklyn won met zeventien punten verschil, maar in de minuten dat Bridges speelde was Brooklyn plus dertig. Bridges zelf scoorde 42 punten en pakte vier rebounds. Ook schoot hij twee derde van zijn schoten er in en was hij vijf uit acht van achter de driepuntslijn.


VOORUITBLIK


De belangrijkste punten en wedstrijden zijn natuurlijk eerder in dit artikel al benoemd. Toch zetten we de belangrijkste wedstrijd van de week nog even in de spotlight. In de nacht van dinsdag op woensdag, om twee uur Nederlandse tijd, spelen de Atlanta Hawks in Chicago tegen de Bulls. Het zal een cruciale wedstrijd worden voor plaatsing van de play-in wedstrijd. Daarnaast is het misschien wel een voorproefje van zo’n latere play-in wedstrijd.

Coverfoto: Vincent Carchietta-USA TODAY Sports

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen