76ers slaan comeback af, masterclass Chris Paul

Game 6 van de eerste ronde van de playoffs zijn voorbij en daarmee ook de gehele eerste ronde. De Philadelphia 76ers sloegen een comeback van de Toronto Raptors af, terwijl de Phoenix Suns, Dallas Mavericks en Memphis Grizzlies met strijd hun play-offseries wisten te winnen.

EASTERN CONFERENCE

76ERS – RAPTORS: 132-97

De Philadelphia 76ers hebben in stijl de comeback van de Toronto Raptors afgeslagen. Na een 3-0 voorsprong kwamen de Raptors terug tot 3-2 en kregen de kans om op 3-3 te komen in de eigen Scotiabank Arena. Echter lukte het ze niet om de comeback te voltooien en trokken de 76ers ruim aan het langste eind: 132-97.

Toch begonnen beide teams even sterk aan de wedstrijd. Na mindere wedstrijden was het James Harden die nu wel goed speelde met 10 punten en 5 assists in het eerste kwart. Aan de kant van Toronto was het Gary Trent Jr. die met 11 punten zijn ploeg in de wedstrijd hield. Philadelphia won het eerste kwart met vijf punten verschil, maar stond bij rust nog maar één punt voor. De Raptors kwamen namelijk sterk terug. Chris Boucher scoorde vanaf de bank 11 punten en pakte 6 rebounds, terwijl Pascal Siakam met 16 punten ook enorm belangrijk was.

Aan het begin van de tweede helft stortte de Raptors in elkaar als een kaartenhuis. Waar de eerste helft dus heel spannend was, won Philadelphia het derde kwart met 37-17. Nu was het de andere guard van de Sixers, Tyrese Maxey, die de ploeg op zijn schouders nam. Met 15 punten had hij een groot deel in de voorsprong. De Raptors schoten in de eerste helft nog 48% van hun schoten raak, maar moesten het derde kwart genoegen nemen met een schamele 26.3%.

In het vierde kwart werd deze lijn door beide teams doorgezet. Toronto verbeterde iets met een schotpercentage van exact 30 procent, maar Philadelphia deed het dubbel zo goed met 60.9%. De 11 rake tweepunters uit 14 pogingen waren een mooie indicator van het solide spel van de Sixers. James Harden eindigde uiteindelijk met 22 punten en 15 assists, terwijl zijn partner in crime Tyrese Maxey 25 punten scoorde en 8 assists gaf. Joel Embiid speelde zichzelf geruisloos naar 33 punten en 10 rebounds. Boucher en Siakam waren de topscorers bij de thuisploeg: 24 en 25 punten.

PROGRAMMA

Celtics – Bucks: game 1 op zondagavond om 19:00 uur

76ers – Heat: game 1 in de nacht van maandag op dinsdag om 1:30 uur

WESTERN CONFERENCE

SUNS – PELICANS: 115-109

‘Point God’ Chris Paul heeft de Phoenix Suns met een absolute masterclass naar de halve finales van de Western Conference gebracht. Paul was namelijk goed voor 33 punten, 8 assists en schoot al zijn 14 schotpogingen raak, iets wat nog nooit eerder was gedaan in de playoffs.

Op voorhand was Game 6 al een positieve wedstrijd voor de Suns, want na drie wedstrijden afwezigheid met een hamstringblessure, keerde Devin Booker terug in de line-up. Het was wel te merken dat het zijn eerste wedstrijd weer was, want Booker eindigde met slechts 13 punten in 32 minuten.

Desondanks wisten de Suns dus aan het langste eind te trekken, dankzij Paul en DeAndre Ayton. De center van Phoenix scoorde tien punten in het openingskwart, waarmee hij een belangrijk aandeel had in het spel van zijn ploeg. Echter verloor Phoenix de grip in het tweede kwart. New Orleans won dat kwart met 20-30 en het waren niet Brandon Ingram of CJ McCollum die daarin de grote uitblinkers waren. Met 10 punten en 6 rebounds was het Larry Nance Jr. die de Pelicans een 48-58 voorsprong gaf na 24 minuten.

De tweede helft was het echt moment voor Chris Paul, want in de eerste zeven minuten van het derde kwart was hij goed voor dertien punten, twee assists en bracht hij de Suns weer aan de leiding. Daarna werd hij er even uitgehaald door coach Monty Williams, waarna de Pelicans weer de leiding overnamen: 82-85. Echter speelde Paul het gehele vierde kwart, was hij opnieuw goed voor tien punten, 4 rebounds én drie assists, waarmee hij de Phoenix de zege bracht.

MAVERICKS – JAZZ: 98-96

De Dallas Mavericks hebben een op een haar na een keiharde ‘uppercut’ van de Utah Jazz ontlopen. In een kwalitatief matige wedstrijd kreeg Bojan Bogdanovic, een bovengemiddeld goede driepuntsschutter, in de slotseconde een volledige vrij schot voor de overwinning maar mistte, waardoor de Mavericks de wedstrijd en de play-offserie wisten te winnen.

Nadat de eerste vijf wedstrijden steeds om-en-om waren verdeeld, lag in de lijn der verwachtingen dat Utah in eigen huis er wel een ‘Game 7’ uit kon slepen. Ze begonnen ook het minst slecht aan de wedstrijd, want na het eerste kwart stond het 15-21 in voordeel voor de thuisploeg. Het was misschien niet de meest enerverende begin, maar Utah stond voor en kon hun voorsprong verder uitbouwen in het tweede kwart. Bogdanovic scoorde acht punten, was daarmee topscorer voor de Jazz en bracht zijn ploeg een ruime voorsprong met een last-second shot bij rust: 41-53.

In de tweede helft ging het alleen opnieuw mis voor Utah. Voor de achttiende(!) keer gaven ze een voorsprong van meer dan tien punten verschil weg. Ook vorig seizoen stonden ze meer dan tien punten voor in een elimination game, voordat ze deze uit handen gaven en hun seizoen zagen eindigen. Voor Dallas waren het de guards die het verschil maakten. Luka Doncic (15/6/4), Jalen Brunson (11/1/2/) en Spencer Dinwiddie (11/1/1) namen een groot gedeelte op hun rekening. Aan de andere kant schitterde de sterspelers juist in afwezigheid. Rudy Gobert speelde slechts zes minuten in het laatste kwart, terwijl Donovan Mitchell in de laatste 6 minuten en 11 seconden geen één schotpoging ondernam.

Hierdoor vochten de Mavericks zich terug in de wedstrijd en namen ze aan het einde van het derde kwart terug aan de leiding, die ze daarna niet meer uit handen geven. Bogdanovic had de kans om ‘Game 7’ te forceren, maar mistte deze uitgelezen kans. Dallas win.

OVERIGE UITSLAG

Grizzlies – Timberwolves: 114-106 (Desmond Bane: 23 PTS, 7 REB, 5/9 3PT) | Memphis wint serie 4-2

PROGRAMMA

Mavericks – Suns: game 1 in de nacht van maandag op dinsdag om 4:00 uur

Warriors – Grizzlies: game 1 op zondagavond om 21:30 uur

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.