MLB schorst Trevor Bauer voor 324 wedstrijden

In de ogenschijnlijk eindeloos voortdurende sage rondom Trevor Bauer, die sinds halverwege het vorige seizoen niet meer in actie is gekomen na een beschuldiging van seksueel misbruik, heeft Major League Baseball nu toch een beslissing genomen. De 31-jarige ster-pitcher en grootverdiener is voor maar liefst 324 wedstrijden (oftewel twee volledige seizoenen) geschorst onder MLB’s domestic violence-beleid. Bauer heeft aangegeven in beroep te gaan.

Het is op zijn zachtst gezegd opvallend dat MLB nu met deze megaschorsing over de brug komt voor het ‘enfant terrible’ van de Major Leagues. Bauer, die zichzelf al jaren als anti-Manfred (MLB’s commissioner, red.) opstelt en openlijk praatte over het gebruik van het inmiddels in de ban gedane sticky stuff, zag namelijk al meerdere keren zijn ’tijdelijk administratief verlof’ verlengd worden. Tijdens dat verlof mag een speler niet voor zijn club uitkomen, maar wordt hij wel doorbetaald. De schorsing die Bauer nu opgelegd heeft gekregen, is onbetaald. Ook telt de gemiste wedstrijden van de afgelopen maanden mee richting de 324 die de werper nu opgelegd heeft gekregen. Als de straf in hoger beroep blijft staan, loopt de werper $64 miljoen mis.

Bauer’s club, Los Angeles Dodgers, heeft de schorsing ter kennisgeving aangenomen en zal gedurende Bauer’s beroep geen verdere verklaring geven.

SEKSUEEL GEWELD

De straf komt ongeveer een jaar nadat de Cy Young Award-winnaar uit 2020 zijn overtredingen zou hebben begaan. In april en mei 2021 zou Bauer tot twee keer toe een vrouw uit San Diego seksueel hebben misbruikt. Op 28 juni werd de werper door MLB en zijn huidige club Los Angeles Dodgers op non-actief gezet en stelde de politie een onderzoek in. Uiteindelijk verloor het slachtoffer haar eis voor een contactverbod. Op 8 februari 2022 meldde de rechtbank in Pasadena, Californië dat er geen verder onderzoek zou worden gedaan in de zaak wegens gebrek aan bewijs. De werper heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

MLB heeft echter een eigen onderzoek ingesteld en kan bij bepaalde bevinden schorsingen uitdelen, ongeacht of er een strafrechtelijke zaak loopt. Het onderzoek van het hoogste honkbalorgaan heeft voldoende opgeleverd om Bauer dus alsnog voor twee jaar uit te sluiten.

ANDERE SLACHTOFFERS

Nadat de rechtbank in januari afzag van verder onderzoek, sprak MLB’s onderzoeksteam met tenminste twee andere vrouwen die al in het verleden aangaven met Bauer’s seksuele geweld in aanraking te zijn gekomen. Eén vermeend slachtoffer is een vrouw uit Columbus, Ohio. Zij begon een seksuele relatie met Bauer tijdens diens periode bij de Columbus Clippers (Triple-A van de toenmalige Cleveland Indians). De relatie duurde gedurende Bauer’s hele periode bij de Clippers, Indians (nu Guardians) en Cincinnati Reds, de drie honkbalclubs uit Ohio waar de werper voor uitkwam.

De vrouw vroeg in juni 2020 een contactverbod tegen Bauer aan wegens grensoverschrijdend gedrag van de werper. Ze trok de beschuldigingen echter in nadat Bauer’s juridische team met slepende rechtszaken dreigde. Het slachtoffer vertelde MLB uiteindelijk in maart van dit jaar echter wel de aanleiding van het contactverbod. Ze gaf aan dat ze gedurende die jarenlange relatie meer dan tien keer tijdens seks bewusteloos is gewurgd door Bauer; dezelfde aanklacht die de vrouw uit San Diego vorig jaar tegen de pitcher uitte en vergelijkbaar met de verhalen van een voorlopig onbekend derde slachtoffer met wie MLB gedurende het onderzoek ook sprak.

IN BEROEP

Net als vorig jaar ontkent Bauer de nieuwe beschuldigingen in alle toonaarden. Op zijn twitter-account gaat de werper in detail tegen de verhalen van de vrouw in. Ook heeft hij screenshots van sms-berichten geplaatst die volgens hem het verhaal van het slachtoffer ondermijnen (redactionele note: lezen op eigen risico — het is een wild verhaal).

Bauer is de zestiende speler sinds 2015 die door MLB geschorst is voor huiselijk of seksueel geweld. Hij is de eerste die zijn schorsing aanvecht. Sinds 2015, het jaar dat het beleid ingesteld werd, accepteerde elke speler een schikkingsvoorstel of schorsing. Eerdere schorsingen varieerden van 15 tot 162 wedstrijden en maakten onderdeel uit van schikkingen. De zaak van Felipe Vazquez, de werper die in 2021 tot twee tot vier jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor misbruik van een minderjarige, laten we buiten beschouwing.

RECORD EN NOG MEER RECHTSZAKEN

Bauer’s schorsing is met afstand de langste ooit uitgedeeld door de honkbalbond. Alex Rodriguez had sinds 2014 het record in handen. Hij kreeg toen 211 wedstrijden (later verminderd tot 162) voor dopinggebruik. Als Bauer het beroep verliest, zal zijn uiteindelijke totale schorsing sinds de zaak aan het rollen kwam 405 wedstrijden bedragen.

Naast de schorsing heeft Bauer’s advocatenteam ook nog meerdere rechtszaken lopen tegen verschillende media, waaronder The Athletic en Deadspin, wegens smaad. Afgelopen maandag klaagde Bauer nog zijn eerdere beschuldiger aan.

Coverfoto: Katelyn Mulcahy

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen