All-Star Felipe Vázquez gearresteerd na kindermisbruikonderzoek

Pirates-closer Felipe Vázquez is gisteren in Pittsburgh gearresteerd. Op verzoek van de Florida Department of Law Enforcement haalde de Pennsylvania State Police de werper om 11 uur ’s ochtends uit zijn huis. De 28-jarige Venezolaan wordt verdacht van seksueel contact met een minderjarig meisje uit Lee County, Florida, de staat waar de tweevoudig All-Star in het off-season woont.

SLACHTOFFER

Het slachtoffer is een 15-jarig meisje, met wie Vázquez al zo’n twee jaar seksuele contacten onderhield. Het tweetal ontmoette elkaar tijdens een wedstrijd van de Pirates. De politie kwam de zaak op het spoor nadat de moeder van het meisje op 23 juli seksuele foto’s van de werper op de telefoon van haar dochter ontdekte. Ze stuurde vervolgens een bericht aan Vázquez dat haar dochter minderjarig was. Dit weerhield de werper niet van verder contact te zoeken, dus schakelde de familie de politie in.
Verder onderzoek wees uit dat Vázquez al contact had met het meisje sinds ze 13 was. Recentere berichten tussen het tweetal tonen aan dat Vázquez voornemens was na dit seizoen seks met het nu 15-jarige slachtoffer te hebben. De linkshandige werper zit hangende het onderzoek in de gevangenis in Pennsylvania, nadat beide borgverzoeken door de rechter werden afgewezen.

AANKLACHTEN

Vázquez ziet het Amerikaanse rechtssysteem een schokkende hoeveelheid aanklachten tegen hem indienen. Volgens verschillende bronnen wordt de reliever meerdere vormen van kindermisbruik ten laste gelegd, variërend in gradaties.

  1. Soliciting (uitlokken) van seksueel contact met een minderjarige
  2. Het verstrekken van obsceen materiaal aan een minderjarige
  3. Statutory sexual assault (wettelijke seksuele mishandeling) van een persoon onder de 16 jaar, door iemand tenminste 11 jaar ouder
  4. Onwettig contact met een minderjarige
  5. Zedenbederf van een minderjarige door een verdachte van 18 jaar of ouder
  6. Onfatsoenlijk seksueel gedrag tegen een persoon onder de 16 jaar

Van deze zes aanklachten vallen de eerste twee in één van de zwaardere categorieën in de Verenigde Staten. Beide overtredingen zijn eerstegraads misdaden van de zwaarste categorie (first degree felonies). Voor deze vergrijpen kunnen in de staat Pennsylvania gevangenisstraffen van 10 tot 20 jaar worden uitgedeeld. In Florida kan Vázquez tot 30 jaar de gevangenis in gaan.

VOORTGANG VAN HET ONDERZOEK

In Vázquez’ woning zijn meerdere electronische apparaten aangetroffen waarop de forensische recherche verder bewijs kan aantreffen. Aanklacht nummer 2, bijvoorbeeld, betreft een aantal foto’s en een filmpje die Vázquez naar zijn slachtoffer heeft gestuurd, waarin hij een seksuele handeling verricht. Op de beelden is zijn gezicht niet te zien, maar de politie heeft de werper geïdentificeerd aan enkele van de vele tattoeages die hij rijk is. Ook noemt het slachtoffer de speler in meerdere berichten bij zijn naam. De politie sluit niet uit dat de aanklachtenlijst nog wordt uitgebreid.
Aangezien de meeste overtredingen online plaatsvonden, is het op dit moment de vraag in welke staat hij wordt aangeklaagd. Daarbij kan Vázquez ook nog door beide staten op het matje worden geroepen. De eerste twee aanklachten komen uit Lee County, Florida, terwijl aanklacht 3 t/m 6 door Westmoreland County PD in Pennsylvania zijn doorgevoerd. Momenteel lijkt hij echter in afwachting te zijn van zijn overhandiging aan de Floridiaanse politie.

REACTIE PIRATES

De Pittsburgh Pirates-organisatie heeft geschokt gereageerd op het nieuws dat één van hun weinige sterren de verdachte is in deze zaak. Pirates President Frank Coonelly heeft in een statement laten weten dat de werper door Major League Baseball op de Administrative Leave-lijst is geplaatst.

“We take this matter, and these charges in particular, extremely seriously. We need to be respectful to all involved and the ongoing legal proceeding. As a result, the organization, our staff and players cannot comment any further at this time.”

Vázquez’ locker in de kleedkamer is inmiddels leeggehaald en de club heeft elke afbeelding van de werper uit het stadion verwijderd. De club lijkt zich dus volop voor te bereiden op een toekomst zonder hun sterreliever. Dit seizoen noteerde Vázquez nog een 5-1 record met 28 saves en een 1.65 ERA. Vorig seizoen stelde hij het clubrecord voor saves door een lefty nog scherper, met 37.

Coverfoto: Matt Freed/Pittsburgh Gazette

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen