Toronto FC wint Eastern Conference-titel

Donderdagnacht stond de spannende return tussen Toronto FC en Columbus Crew op het programma. Na een 0-0 stand in de heenwedstrijd kon het vannacht nog alle kanten op.
EERSTE HELFT
Het begin van de wedstrijd was erg rustig. Toronto FC domineerde met veel balbezit. Desondanks wist de ploeg dit overwicht niet om te zetten in kansen. Columbus Crew gokte aan de andere kant op de counter om te profiteren van de snelheid van spits Ola Kamara. Deze strategie betaalde zich in de 20e minuut uit in de vorm van een gevaarlijke mogelijkheid voor Justin Meram. Een slechte aanname en goed ingrijpen van Michael Bradley voorkwam echter een schot.

BREEKPUNT

In de 25e minuut kwam het eerste cruciale moment van de wedstrijd. In een vlaag van verstandsverbijstering maakte Josh Williams een overduidelijke overtreding op Drew Moor tijdens een corner van Toronto FC. De scheidsrechter wees terecht naar de stip. Een uitgelegen mogelijkheid voor de thuisploeg om op voorsprong te komen. Spanjaard Victor Vazquez ging achter de bal staan. Tegenover hem stond de man in vorm bij de Columbus Crew, doelman Zack Steffen. Na een korte aanloop schoot Vazquez de bal hard en laag richting de linkerhoek. Dit was echter niet genoeg om Steffen te verslaan. De Amerikaan wist derhalve zijn vierde penalty van het seizoen te redden.

Deze redding leek de Crew vleugels te geven. In het kwartier dat volgde kwamen ze tot enkele gevaarlijke aanvallen. Keeper Alexander Bono werd daarentegen nog niet echt getest maar een signaal was zeker afgegeven. Vlak voor rust kwam Toronto nog even opzetten. Ze wisten de defensie van Columbus echter niet te verschalken en dus ging er gerust worden met een 0-0 stand.

TWEEDE HELFT

Het spelbeeld van de eerste helft herhaalde zich ook in de tweede. Toronto had het betere van het spel zonder echt tot kansen te komen in het eerste kwartier. In de 60e minuut ontstond bijna uit het niets de eerste grote kans van de tweede helft. Een uittrap van keeper Bono werd mooi gecontroleerd door Sebastian Giovinco. De Italiaanse spits speelde de bal vervolgens met de hak door naar Jozy Altidore. Die ging daarna een schitterend één-tweetje aan met Victor Vazquez, waardoor de Amerikaan oog in oog kwam te staan met Steffen. De oud-Sunderland spits wist wel raad met deze kans en verschalkte Steffen met een subtiel schot in de verre hoek.

Naar aanleiding van deze goal veranderde het spelbeeld. Toronto kon zich laten inzakken om te proberen de wedstrijd uit te spelen. Hoewel Columbus op zoek moest naar de gelijkmaker wist de ploeg uit Ohio het grootste gedeelte van de wedstrijd nauwelijks gevaarlijk te worden. Het leek er dus op dat Toronto de wedstrijd rustig zou uitspelen.
Pas in de laatste tien minuten kwam er een slotoffensief op gang. In de 80e minuut viel de bal in de kluts na een corner voor de voeten van Justin Meram. De vleugelspeler wist de kalmte doch niet te bewaren en schoot de bal paniekerig over. De grootste kans viel nog te noteren in de 87e minuut. Een scherpe voorzet van de rechterkant werd licht van richting veranderd. Hierdoor schoot de bal precies onder Kamara, die op slechts een meter van de goal stond, door. Een beetje meer geluk en Columbus had de grootste stunt van deze play-offs volbracht.

UP NEXT

Dat geluk bleef uit en dus kroonde Toronto FC zich voor het tweede seizoen op rij tot Eastern Conference Champions. Op 9 december nemen de Canadezen het op tegen de winnaar van Houston Dynamo – Seattle Sounders voor de MLS Cup.

(Top Photo: Steve Russell/Toronto Star)