Season in Review 2017: Baltimore Orioles

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 11: Baltimore Orioles.

‘PLAY .500 BALL & FALL OF A CLIFF’

De Baltimore Orioles hebben al een tijd geen competitieve rotation, maar de club kan altijd rekenen op veel offense. Voordat het jaar begon leek het pijnpunt — of misschien beter het vraagteken — opnieuw de startende werpers. In SportAmerika’s 30-in-30 voorafgaand aan het seizoen analyseerden we het probleem al, dat zich uiteindelijk ook materialiseerde.
— SPORTAMERIKA 30-IN-30 PREVIEW 2017: BALTIMORE ORIOLES
Op de momenten dat de werpers niet té erg schutterden, kon de slagploeg de Orioles lange tijd rond een .500 record houden. Sterspelers als Manny Machado en Adam Jones bewezen hun talent. Jonathan Schoop beleefde een echte doorbraak en rookie Trey Mancini voelde zich al snel welkom in The Show. De mannen uit Baltimore verloren 19 van de laatste 23 wedstrijden van het jaar en droegen mede daardoor de rode lantaarn in de AL East.


WAT GING GOED IN 2017?


 DE LONG BALL

De Birds staan al een tijd bekend om hun aantal geslagen homeruns. Ook dit jaar  waren er voor de fans maar liefst 232 dingers te bewonderen, goed voor een vijfde plaats in de MLB. Daarmee is 2017 al het zevende jaar op rij waarin de Orioles in de top 5 staan qua aantal homeruns. Wie sloegen al deze homeruns?
Sterspeler en derde honkman Manny Machado kende een vrij dramatische eerste helft van het seizoen. Waar hij twee keer op rij in de top 5 MVP kandidaten eindigde, mistte hij dit jaar de All Star Game door een vrij gênante  .230/.295/.445 slashline neer te zetten. In de tweede helft herpakte hij zich met een waardige .290/.326/.500. Gelukkig voor de O’s verzamelde hij wel 33 homeruns en staat zijn talent uiteindelijk toch buiten kijf.

Baltimore Orioles sterspeler Manny Machado (Greg Fiume / Getty Images)

Wie wel naar de All Star Game ging was Jonathan Schoop. Het lid van Team Kingdom op de afgelopen World Baseball Classic zette verschillende persoonlijke records neer. Zo sloeg hij een elite slaggemiddelde van .296, zeker als daar zijn 32 homeruns en 105 RBI bij worden gedacht. De O’s hebben nog twee jaar control over Schoop en is daarmee een belangrijke schakel voor de toekomst.

ADAM JONES VINDT LEVEN

In de 30-in-30 werd gevraagd aan buitenvelder Adam Jones om zijn dalende lijn te stoppen. Aan dat verzoek gaf de veteraan gehoor door zich in elk onderdeel van zijn slashline aanzienlijk te verbeteren: .285/.322/.446 met 26 homeruns. Verder was daar rookie buitenvelder/eerste honkman Trey Mancini, die een ongelooflijk .293 slaggemiddelde over de streep trok met 24 homeruns. De beste man behoorde niet eens tot de 25 man op het Opening Day roster en moet opboksen tegen andere rookie sensaties als Cody Bellinger en Aaron Judge. Mancini verdient een boel krediet!

Underrated? Baltimore’s Trey Mancini (Evan Habeeb / USA TODAY Sports)


WAT GING FOUT IN 2017?


REGRESSIE

Mark Trumbo sloeg in 2016 de allermeeste homeruns in de MLB: 47. Trumbo was daarna een free agent maar overspeelde zijn hand, waardoor hij terugkeerde in het oude nest van de Birds. Het bleek uiteindelijk een ongelukkig huwelijk in 2017: .234/.289/.397 met een schamele 23 homeruns. Chris Davis deelde mee in de beschamende prestaties: .216 average, 26 homeruns en 195 (!) strikeouts.
De werpers waren ook niet echt aanwezig, dit seizoen. De Orioles-staf presteerde het een ERA van 4.97 te verzamelen, goed voor de op twee na laatste plaats in de MLB. Helaas voor Baltimore zijn de problemen zowel in de bullpen als de rotation aanwezig, maar er is toch echt positief nieuws te melden voor de fans.
Het goede nieuws is dat er een einde komt aan de volgende contracten:

  • Jeremy Hellickson kwam over van de Phillies in een ruil en zette een 6.97 ERA neer voor de O’s. De beste man verdiende dit jaar 17,2 miljoen dollar.
  • Chris Tillman, kostte 10 miljoen dollar, wierp een ERA van bijna 8 bij elkaar.
  • Voor slechts 500,000 dollar kunnen de Orioles zich ontdoen van Wade Miley, die een 5.61 ERA verzamelde.
  • Ubaldo Jimenez verdiende 13,5 miljoen dollar voor zijn wanprestatie: 6.81 ERA.

Alhoewel de Orioles slachtoffer werden van deze vier mannen, krijgen ze nu de kans om van de nood een deugd te maken en zicht te ontdoen van deze spelers.

JONGE WERPERS MET EEN MISSIE

Dylan Bundy liet in zijn tweede seizoen in the Majors van tijd tot tijd zien dat hij capabel is op dit niveau. Het jonge talent won dertien wedstrijden. Een ace zal hij wellicht niet worden, maar een goedkope nummer drie is zeker niet gek gedacht. Kevin Gausman stelde ook teleur en presteerde alleen slechter in zijn rookie jaar 2013. Hij liet met 34 gestarte wedstrijden en bijna 190 innings in ieder geval zien skipper Buck Showalter‘s workhorse te kunnen zijn.

Pitching hoop in bange dagen: Dylan Bundy. (Ed Zurga / Getty Images)

DE MACHTIGE BULLPEN BREEKT

De oppermachtige closer die Showalter tot zijn beschikking had luistert naar de naam Zach Britton. De lefty heeft een mooi record in handen: 60 saves op rij zonder er eentje te verknallen. Dit jaar bleek Britton echter breekbaar en belandde hij meerdere malen op de DL met een probleem aan zijn onderarm. Hierdoor kwam hij tot slechts 37 innings. Bovendien explodeerde zijn 2016 ERA van 0.54 in 2017 naar 2.89. De rest van de bullpen volgde het slechte voorbeeld van Britton, op lichtpuntje Mychal Givens na. De reliever kwam 69 keer in actie met een ERA van 2.75.


WAT BRENGT 2018?


DECISION TIME

De O’s kunnen zich ontdoen van een aantal slechte contracten voor ondermaatse pitchers. De beslissing ligt bij de Front Office. Is dit de tijd om er nog één keer voor te gaan of is het tijd voor een rebuild. Voor het eerste valt wat te zeggen: derde honkman Manny Machado is na het 2018 seizoen een free agent. Hij is een elite talent en wellicht onhoudbaar na 2018. Als ze er nu niet voor gaan, wanneer dan wel?
Een rebuild is ook mogelijk. Met Machado, Schoop en Britton hebben de Orioles aantal troeven in handen om het farm system snel vol te laten stromen met elite talenten die binnen afzienbare tijd hun intrede in the Show kunnen doen. Het belooft een interessant offseason te worden. Voorlopig houden de O’s hun kaarten nog stevig tegen de borst.

(Top photo: Mark Rebilas / USA TODAY Sports)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen