MLS Previews 2018: #20 Houston Dynamo


Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS volgende maand weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 20: Houston Dynamo.


LAATSTE TERUGBLIK


De Houston Dynamo stonden in 2017 voor het begin van een nieuw tijdperk. De Colombiaanse coach Wilmer Cabrera maakte min of meer schoon schip nadat Houston al drie jaar niet meer was uitgekomen in de play-offs. Tijdens zijn eerste wedstrijd resulteerde dit al in een 2-1 overwinning op titelverdediger Seattle en uiteindelijk zouden de Dynamo na een sterk seizoen weer aanwezig zijn in de play-offs.

In zijn eerste seizoen loodste Cabrera zijn nieuwe ploeg direct naar de play-offs. (Geoff Burke-USA TODAY Sports)

Maar daar eindigde het feest niet. Zowel Sporting KC als de Portland Timbers werden in de play-offs uitgeschakeld totdat de Seattle Sounders uiteindelijk te sterk bleken. Desalniettemin hadden Dynamo-fans eindelijk weer een reden om naar het stadion te komen en onder aanvoering van jonge talenten als Alberth Elis en Mauro Manotas hopen ze in 2018 hetzelfde niveau te kunnen halen.


TRANSFERS


De Dynamo blijven grotendeels bouwen op het team dat vorig jaar tot de Western Conference Final geraakte. Meest noemenswaardige is misschien dan ook wel het feit dat Alberth Elis – vorig jaar nog op huurbasis actief in Houston – een vast contract heeft getekend. Zodoende zal de 21-jarige international van Honduras ook komend seizoen in aanvallend opzicht gevaar proberen te stichten bij de tegenstander. Verder werden er met name spelers gehaald voor in de breedte, zoals doelman Chris Seitz (FC Dallas), middenvelder Darwin Ceren (San Jose) en linksbuiten Arturo Alvarez (Chicago).

Dynamo-fans hopen Alberth Elis volgend jaar vaker te zien juichen na een doelpunt. (Troy Taormina-USA TODAY Sports)

Aan de andere kant zal met name het verlies van de 29-jarige middenvelder Alex gevoeld worden. Vorig jaar beleefde hij een verrassend goed jaar, maar komend seizoen zal hij actief zijn in Zuid-Korea namens Suwon FC. Ook de 25-jarige spits Erick Torres, die afgelopen seizoen pas van zich deed spreken, keert terug naar Mexico en mede daardoor kwam het geld vrij om Elis vast te leggen als designated player.


VERWACHTING 2018


De ontwikkeling van de Dynamo zal in 2018 een van de meest interessante verhaallijnen vormen. Afgelopen seizoen waren ze – mede dankzij hun sterke thuisresultaten – de verrassing van het jaar. Toch blijven ze leunen op een hele jonge voorhoede, met daarbij een verdediging waar vraagtekens bij gezet kunnen worden. Linksback DaMarcus Beasley is inmiddels 35 en wordt binnenkort 36 terwijl centrale verdediger A.J. DeLaGarza er voorlopig uit ligt met gescheurde kruisbanden.

Kan DaMarcus Beasley het komend seizoen op 36-jarige leeftijd nog belopen? (Houston Dynamo/Trask Smith)

Daarnaast is het afwachten in hoeverre de 21-jarige nieuwkomer Alejandro Fuenmayor in het hart van defensie een zekerheidje kan vormen. Iets waar de ploeg wel op zal hopen, daar het anders allemaal zal neerkomen op de 33-jarige Adolfo Machado en de 30-jarige Leonardo.
Kortom, ondanks het verrassende seizoen van vorig jaar is het maar de vraag of Houston dit komend seizoen kan herhalen. De potentie is er in aanvallend opzicht zeker, maar wanneer de ouder wordende defensie gaten laat vallen, en de jonge voorhoede niet naar behoren speelt…kan het toch weleens een keiharde reality check worden in 2018.
VOORSPELLING: 11e in Western Conference, geen play-offs

Top Photo: Houston Dynamo
Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen