30-in-30 Season Preview: San Francisco Giants


Het zal de fans, de spelers en de staff pijn doen dat de 2017 Giants hebben gezorgd dat de club deze 30-in-30 als tweede aan de beurt is. De front office van de Giants sprak daarom direct uit bij aanvang van het offseason niet te gaan rebuilden, maar te reloaden. Hoe? Door all-in te gaan met een strategie waar men menig vraagteken bij kan plaatsen. Veel belangrijker voor de fans: deze strategie biedt in ieder geval een klein beetje hoop.

— SPORTAMERIKA MLB SEASON IN REVIEW 2018: SAN FRANCISCO GIANTS

NOG MAAR EENS ALL-IN

De mannen by the Bay treden met een peperdure en, voor honkbalbegrippen, stokoude selectie aan op Opening Day. Aan een groep — aangevoerd door oudere, duurbetaalde spelers als Brandon Crawford, Hunter Pence en face of the franchise Buster Posey — voegen de Giants ‘meer van hetzelfde’ toe. Door middel van ruilen met Pittsburgh werd voormalig MVP Andrew McCutchen toegevoegd, terwijl Evan Longoria uit Tampa Bay werd weggeplukt. De trades kostten de Giants wel zo ongeveer al het jonge talent uit de Minors, overigens, maar daar maalt niemand in San Francisco om.
Vol goede moed reloadde de club verder. Buitenvelder Austin Jackson kwam over als free agent. Ook de voormalig rechterhand, of in dit geval beter linkerhand, van closer Mark Melancon (Tony Watson) werd met een creatief contract binnengehaald.

Giants aanwinsten Evan Longoria en Andrew McCutchen tijdens Spring Training (Ben Margot / AP)

2018: FILL THOSE SEATS!

Regelmatig scheppen de Giants op over hun sell-out-streak. De club staat bekend als grootmeester op marketinggebied. Tel dat op bij een vrij koppig management en het resultaat is vrij logisch: geen rebuild.
De bekende, oude garde keert allemaal terug voor San Francisco, wat eigenlijk alleen afscheid heeft genomen van Eduardo Nuñez (Boston Red Sox). Niet alleen dat, maar de Giants doen daar nog een schepje oude glorie bovenop: Panda Pablo Sandoval werd vorig jaar voor vrijwel niets binnengehaald en lijkt ook dit jaar de selectie te halen.

LINE-UP

Het buitenveld is interessant: Hunter Pence en Andrew McCutchen lijken vrijwel zeker van de plekken aan de zijkant. In het midden woedt een mooie strijd tijdens Spring Training: Austin Jackson neemt het op tegen begenadigd verdedigend talent Steven Duggar. Misschien heeft zelfs prospect Chris Shaw een kans, die heeft wat de mannen van Bruce Bochy al een tijd missen: power.
Het infield lijkt wel bepaald. Brandon Belt zal het eerste honk bemannen, die hoopt dat 2018 hersenschudding-vrij blijft. Mocht dat zo zijn, is de slugger een kandidaat voor een mooi comebackseizoen. Het double play duo bestaat uit kortestop Brandon Crawford en trouwe kompaan Joe Panik. Op het derde honk mag Evan Longoria rekenen op een plek boven Panda op de ranglijst. Tenslotte staat de catcherpositie natuurlijk buiten kijf: Buster Posey will be in the squaaaaaat” zoals het straks weer vertrouwd zal klinken uit de mond van Kruk & Kuip.

PITCHING STAFF: ROTATION

De eerste drie van de rotatie staan al met pen ingeschreven: ace Madison Bumgarner, Johnny Cueto en Jeff SamardzijaBruce Bochy benoemde Bumgarner al voor Spring Training tot de starter op Opening Day. De fans hopen vurig dat zijn schouder het motorongeluk van 2017 heeft doorstaan. Daarvoor staan de lichten in principe op groen: MadBum keerde laat in het jaar terug en leek al bijna de oude.
Cueto heeft een goede reputatie, maar zal blaren-vrij moeten blijven en zijn oude vorm moeten terugpakken. Niet voor niks opteerde de werper ervoor om niet uit zijn contract te stappen (vier jaar, 84 miljoen resterend), maar om de Giants ’trouw’ te blijven. Samardzija laat af en toe tekenen van een uitstekende pitcher zien, maar moet constanter werpen.
De laatste twee plekken zullen vermoedelijk moeten worden bevochten door drie werpers: Ty Blach, Chris Stratton en Tyler Beede. Beede is de nummer 1 pitching prospect in de organisatie, terwijl de andere twee al min of meer succes in The Show hebben gekend. Dit belooft spannend te worden.

Johnny Cueto en de Giants hopen op een terugkeer in oude vorm (Wally Skalij / TNS)

PITCHING STAFF: BULLPEN

Het wordt weer hopen voor de Giants, ook op dit vlak. Closer Mark Melancon zal dan nu toch wel eindelijk van zijn blessure af moeten zijn? Zo ja, dan krijgt hij hulp van zijn voormalig Pirates-teamgenoot Tony WatsonVerder ziet de bullpen er op papier ook aardig uit, al is het ook daar maar weer hopen.
Sam Dyson kwam na een verschrikkelijke start bij de Rangers voor een prikkie terecht bij San Francisco en liet mooie dingen zien (hij werd zelfs even interim-closer). Daarnaast komt ook lefty Will Smith terug van zijn Tommy John operatie. Rots in de branding Hunter Strickland voert daarna het jongere grut aan. Hij wordt gevolgd door Corey Gearrin, Josh Osich en Derek Law. Deze bullpen kan dominant zijn, maar ook massaal ten onder gaan aan alle twijfels en vraagtekens.

CONCLUSIE

De mannen by the Bay zwemmen weer tegen de stroom in. Waar teams massaal rebuilden, kiezen zij duidelijk voor een échte reload met de toevoeging van een aantal grote namen. Ja, ze zijn oud, maar honkballen kunnen de mannen zeker. De fans hebben, al dan niet terecht, weer hoop en een reden om naar het stadion te komen. Het team dat dit decennium al drie keer de World Series won gaat het met dezelfde kern nog één laatste keer proberen.
Het front office is er in geslaagd om binnen de luxury tax te blijven en de selectie aanmerkelijk te versterken. Nu is het woord aan de mannen op het veld. Een zware NL West wacht de Giants op met de Dodgers, Diamondbacks, Rockies en de met Eric Hosmer versterkte Padres. SportAmerika denkt dat de Giants tekort zullen schieten, maar het blijft een even year.

VERWACHT RESULTAAT: 3e (NL WEST)

Coverfoto: Ron Niebrugge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen