MLS Preview 2018: #19 New York City FC

Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS volgende maand weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 19: New York City FC.


LAATSTE TERUGBLIK


2017 was een seizoen met twee gezichten voor NYCFC. In de reguliere competitie was de club zeer succesvol. Onder leiding van clubtopscorer en aanvoerder David Villa werd de tweede plek behaald achter het ongenaakbare Toronto FC. Behalve de Spaanse sterspeler Villa, was ook de Engelsman Jack Harrison zeer belangrijk in het behalen van de 57 punten. De middenvelder wist namelijk in het reguliere seizoen tien maal te scoren. Hiermee werd hij bovendien op gepaste afstand van Villa, goed voor 22 doelpunten, tweede op de topscorerslijst van de club. Achterin hadden aankopen Alexander Callens en Alexander Ring een groot aandeel in het succesvolle seizoen.

Hoewel de reguliere competitie leidde tot veel succes voor de ploeg van manager Patrick Vieira, kan over de play-offs en de beker niet hetzelfde worden gezegd. De tweede plek in de competitie stond gelijk aan een plaats in de Conference Semi-finals. Deze halve finale ging echter verrassend en overtuigend verloren tegen Columbus Crew. De heenwedstrijd werd namelijk met 4-1 verloren, en een 2-0 overwinning in de return was derhalve niet genoeg voor een plek in de Conference Final. Dit verlies was een smet op het succes in de reguliere competitie. Ook in de MLS Cup wist NYCFC weinig indruk te maken. In de eerste ronde werd namelijk de derby tegen New York Red Bulls met 1-0 verloren.


TRANSFERS

In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft New York City deze transferperiode gekozen voor jong talent. Eerder haalde de club altijd routiniers zoals Andrea Pirlo en Frank Lampard. Aankomend seizoen kiest de club niettemin voor jong Europees talent. Van het Zweedse Malmö FF komen verdediger Anton Tinnerholm en aanvaller Jo Inge Berget. Verder haalde de club nog twee Afrikaanse talenten. De Beniner Cédric Houtondji komt over van Ajaccio en de Libiër Ismael Tajouri komt over van Austria Wien. Uit Zuid-Amerika haalde New York City bovendien Paraguayaanse international Jesús Medina. Van de 20-jarige aanvaller wordt aankomend seizoen veel verwacht. Ten slotte wist de club ook nog verdediger Saad Abdul-Salaam weg te traden bij Sporting Kansas City.


Het grootste gemis voor NYCFC zal aankomend seizoen zonder twijfel Jack Harrison zijn. Het Engelse talent maakt namelijk de overstap naar moederclub Manchester City. In deze transfer zie je duidelijk het nadeel van de nauwe banden tussen NYCFC en Manchester City. Het is zonder twijfel erg zonde dat een talent als Harrison aankomend seizoen niet te zien is in de MLS. Hoewel Andrea Pirlo voetballend snel achteruit ging, zal NYCFC zijn routine aankomend seizoen ook moeten gaan missen. De Italiaan besloot namelijk om een punt te zetten achter zijn imposante carrière. Ten slotte zal het vertrek van de Franse verdediger Frédéric Brillant naar D.C. United zich aankomend seizoen laten voelen.


VERWACHTING 2018


In 2018 zal het de taak van manager Patrick Vieira zijn om de club nog verder vooruit te helpen. Twee seizoenen op rij was de Conference Semi-finals het eindpunt voor de blauwe kant van New York. Dit seizoen zal het dus de verwachting van bovenaf zijn dat de club eindelijk zal kunnen doorstoten tot de finale of eventueel zelfs de titel. De ploeg is weinig cruciale spelers kwijtgeraakt en de basis zal dus redelijk vergelijkbaar zijn met het team dat vorig jaar op een tweede plek bleef steken.
Het succes van NYCFC zal voor een groot deel afhankelijk zijn van de vorm van superster David Villa. De Spanjaard is aanvoerder en de absolute leider van het team. Vorig jaar wisten maar twee spelers meer dan vijf doelpunten te maken. De Engelsman Harrison is inmiddels vertrokken en daardoor heeft het team nog maar één doelpuntenmaker over. Villa is inmiddels al 37 en het is dus niet uitgesloten dat zijn vorm aankomend seizoen gaat dalen of dat hij last zal hebben van blessures. In dat geval gaat NYCFC een heel moeilijk seizoen tegemoet. Als de Spanjaard echter fit én in vorm blijft is alles nog mogelijk voor New York City FC.
VOORSPELLING: 3e in Eastern Conference, wel play-offs

Top Photo: Brad Penner-USA TODAY Sports

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen