30-in-30 Season Preview 2018: Detroit Tigers


Het moest in 2017 nog één keer gebeuren voor de oude garde van de Detroit Tigers. Het verouderde, extreem dure team mocht het, omwille van de matige staat van de directe concurrentie, nog één keer proberen. GM Al Avila voegde weinig nieuwe namen toe aan zijn selectie en stuurde de collectie dertigplussers de wei in.

LEVEN NA JV, J.D. & J-UP

Onder aanvoering van manager Brad Ausmus liep het eigenlijk vanaf het begin van het seizoen voor geen meter bij Detroit. De Kitties wisten alleen in april .500-ball te spelen en al snel werd duidelijk dat er geen uitzicht op succes was. De stekker ging er dan ook vlug uit.
— SPORTAMERIKA MLB SEASON IN REVIEW 2017: DETROIT TIGERS
Kort na elkaar namen de Tigers afscheid van drie populaire gezichten van de organisatie. Justin VerlanderJ.D. Martinez en Justin Upton werden van de hand gedaan. Met hen gebeurde het tegenovergestelde als met de Tigers: Verlander hielp de Astros aan een World Series-zege, Martinez sloeg eigenhandig de Diamondbacks de play-offs in en Upton wist zijn korte periode bij de Angels om te zetten in een lucratieve contractverlenging in Anaheim. In december bewandelde Ian Kinsler dezelfde weg als ex-teamgenoot Upton; Detroit ruilde hem met de Angels voor Minor Leaguers.
Als uitroepteken achter een waardeloos seizoen volgde het ontslag van Ausmus. Een onthoofde selectie ging, zonder kapitein, het off-season in. De Tigers likten hun wonden en begonnen aan het rebuildproces, strakgehouden door die paar contracten (Miguel Cabrera, Victor Martinez, Jordan Zimmermann) die nog steeds zwaar op de begroting drukken.

Ook Jordan Zimmermann (8-13, 6.08 ERA in 2017) kon het tij niet keren voor Detroit (Bruce Kluckhohn/USA TODAY Sports)

2018: NIEUWE GEZICHTEN

Met het wegtraden van een aantal grote namen en het verlies van Andrew Romine (waivers, Mariners) en Bruce Rondon (free agent), was er genoeg ruimte voor Detroit om nieuw bloed binnen te halen. Verguisde catcher Derek Norris kreeg een minor league contract met Spring Training-uitnodiging. Free Agents Leonys Martin en Mike Fiers werden vastgelegd en de Tigers selecteerden Victor Reyes in de Rule 5 Draft van de Diamondbacks.
Als nieuwe manager werd AL Central-veteraan Ron Gardenhire binnengehaald. De 6o-jarige Gardy stond eerder in zijn carrière 14 seizoenen aan het roer van de Minnesota Twins en neemt nu de managerspositie over van Ausmus. Maar… daar bleef het wel bij.

LINE-UP

Als zodanig is de voorspelde line-up en rotation dan ook slechts op sporadische plekken anders dan vorig jaar. De enige nieuwe full-timers zijn Jeimer Candelario (van de Cubs gekomen in ruil voor Justin Wilson), Leonys Martin en infieldprospect Dixon Machado. Het hart van de slaglijst zal, zolang hun lichamen het goed vinden, bestaan uit Miguel Cabrera en Victor Martinez, gevolgd door de vorig jaar defensief teleurstellende (en naar RF gedegradeerde) Nicholas Castellanos.
Aanvallend zal deze groep niet teveel angst inboezemen bij de tegenstanders. Wat betreft de bank is het nog een beetje koffiedik kijken. Indien Derek Norris in Spring Training een beetje redelijk voor de dag komt, kan hij de rol van backup catcher winnen over Grayson Greiner, terwijl ook John Hicks op de positie uit de voeten kan. Dawel Lugo is waarschijnlijk nog niet helemaal klaar voor de Big Leagues, maar aan de andere kant: de Tigers hebben weinig te verliezen.

PITCHING STAFF: ROTATION

De rotation lijkt voor de Tigers al redelijk vast te staan. Een weer fitte 2016 Rookie of the Year Michael Fulmer zal de staff moeten verankeren, terwijl heel Michigan bidt en smeekt om een terugkeer op redelijk niveau van Jordan Zimmermann. De veteraan behoorde tot de slechtste werpers in de Major League in 2017, maar verdient wel een geschifte $75 miljoen over de komende drie seizoenen (slechts drie miljoen minder dan Verlander).
Daniel Norris moet een stap gaan maken, na een teleurstellend en kort seizoen (101.2 innings, 5.31 ERA). De 24-jarige lefty kan wel de pin in de granaat van de rotation worden: houdt hij stand, gaat alles goed. Valt hij uit elkaar, ontploft de boel. Ook Mike Fiers (5.22 ERA in 152 innings) en Matt Boyd (5.27 ERA in 135 innings) zullen hun beter vorm terug moeten vinden. Veel ruimte voor falen is er niet; de Tigers hebben weinig minor league-talent klaarstaan om de heuvel te bemannen.

Daniel Norris, misschien wel de belangrijkste werper voor de Tiger-toekomst (Brian Blanco/Getty Images)

PITCHING STAFF: BULLPEN

Ondanks het verlies van Bruce Rondon zal de Tigers-bullpen weinig veranderen ten opzichte van het einde van 2017. Een grotendeels ongewijzigd collectief zal aan de start verschijnen van het nieuwe seizoen, met Shane Greene en zijn 2.66 ERA uit 2017 in de rol van closer. Alex Wilson is first in line als dat misloopt, maar de Tigers hebben meerdere bullpenopties in de Minors die de stap, indien nodig, kunnen maken.

CONCLUSIE

Tsja, dit is altijd het moeilijkste jaar van een rebuild: het eerste. Detroit heeft daar nog het probleem bij dat een aantal dikke contracten niet te verkopen is. Miggy (35) staat nog zes jaar onder contract voor $240 miljoen (ca. $30 miljoen per seizoen). V-Mart (39) kost dit seizoen nog $18 miljoen. Zimmermann’s drie jaar en $75 miljoen is nog te verkopen — de werper is pas 32 — maar dan moet hij wel beter voor de dag komen dan in 2017.
De drie genoemde spelers kosten Detroit in 2018 $72 miljoen. Ter vergelijking: de Phillies ($44 miljoen), Athletics ($48 miljoen), White Sox ($55 miljoen), Padres ($60 miljoen), Rays ($61 miljoen) en Marlins ($70 miljoen) spenderen minder aan hun volledige payroll. Met een matig, zij het enigszins verbeterd, Minor League-systeem, is Al Avila niet bepaald de GM met de makkelijkste baan. Het begint echter goed: de club heeft de eerste overall-keuze in de Draft, als slechtste team in de Majors in 2017. Dat zal het enige lichtpuntje voor Tigersfans zijn.

VERWACHT RESULTAAT: 5e (AL CENTRAL)

Coverfoto: TheMajors.net

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen