Witte rook in Queens: Mets strikken Lindor voor 10 jaar

Vanaf het moment dat de New York Mets Francisco Lindor naar de Big Apple haalden, ging het maar over één ding: kan nieuwe eigenaar (en multimiljardair) Steven A. Cohen de 27-jarige kortestop overhalen om in ruil voor een gigantisch bedrag in Queens te blijven? Na een wilde week, waarin Cohen zich op Twitter regelmatig mengde in de geruchten, is er nu vlak voor de opening van het seizoen witte rook: Lindor is het komende decennium een Met.

Aan de tienjarige overeenkomst, die na dit seizoen ingaat, hangt naar verluidt wel een stevig prijskaartje. De Mets zullen van 2022 tot 2032 een slordige $341 miljoen overmaken naar de bankrekening van de Puerto Ricaanse ster. Dat bedrag maakt van Francisco Lindor meteen de op twee na bestbetaalde speler in Major League Baseball op basis van totale contractwaarde. Hij moet alleen Mike Trout ($426,5 miljoen) en Mookie Betts ($365 miljoen) voor zich dulden. De recente contractverlenging van Fernando Tatis Jr. ($340 miljoen) staat op plek vier.

BOUWSTEEN VOOR DE TOEKOMST

Daar is ook meteen de reden dat de onderhandelingen tussen Lindor en de Mets relatief lang duurden: Lindor vindt dat hij meer waard en meer bewezen is dan Tatis. ‘Kamp Lindor’ hield dus de poot stijf toen de Mets met een eerder uitgelekt bod van rond de $320 miljoen over de brug kwam: ‘Frankie’ moest en zou boven Tatis uitkomen. Door één miljoen dollar meer te bieden dan het contract van Tatis waard is, hebben de Mets nu bewerktstelligd waarvoor Lindor naar New York werd gehaald.

Er is een nieuwe bouwsteen voor de toekomst, een opvolger van voormalig face of the franchise David Wright. Cohen wil maar één ding en dat is de Mets langdurig competitief mee laten doen in de league. Zo’n traject begint met een speler als Lindor, die ook door MLB al enige tijd veelvuldig naar voren wordt geschoven als gezicht van de sport.

NIET OP EEN HOUTJE BIJTEN

Er was enige urgentie voor de Mets om een deal voor elkaar te krijgen voor het seizoen zou beginnen, want Lindor had aangegeven tijdens het seizoen niet te willen onderhandelen. Aangezien zijn vorige contract na dit jaar af zou lopen, zou dat hebben betekent dat de Mets hun vers aangetrokken ster weer kwijt zouden kunnen raken.

Lindor kon die eis vrij eenvoudig stellen, want ook dit jaar hoefde hij niet op een houtje te bijten. Afgelopen winter tekende hij een eenjarige verlenging bij de Mets ter waarde van $22,3 miljoen. Dat bedrag was het op drie na grootste in de geschiedenis van de sport voor een arbitration eligible speler. Alleen Mookie Betts ($27 miljoen in 2019), Nolan Arenado ($26 miljoen in 2019) en Josh Donaldson ($23 miljoen in 2018) deden het ooit pre-Free Agency beter.

STER IN CLEVELAND, NU OOK IN NEW YORK?

Spannend is het wel voor Mets-fans om te kijken of Frankie Lindor in hun stad net zo groot kan worden als hij in Cleveland was. Bij de Indians, in een kleine markt zonder al te grote druk, sloeg Lindor in zes seizoenen carrièregemiddeldes van .285 met 29 homeruns, 86 RBIs en 21 steals bij elkaar. Hij won ook twee Gold Gloves en speelde in vier All-Star Games. De media in New York zijn echter wel van een ander kaliber dan de lokale journalistiek in Ohio.

En voor de mensen die het zich afvroegen: ja, de Mets betalen nog steeds één miljoen per jaar aan Bobby Bonilla nadat het contract van Lindor in 2032 afloopt.

Coverfoto: ESPN video still

Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen