2021 NFL Draft DL Prospects: Christian Barmore

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Na een break van een week is het tijd om te beginnen aan de verdedigende posities. We trappen af met de defensive lineman, misschien wel de minst ingevulde positie van de aankomende NFL Draft. We beginnen met een van de twee D-Lineman die een kans maakt om de eerste ronde te halen: Christian Barmore


CHRISTIAN BARMORE – ALABAMA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.96 m | Gewicht: 140 kg | Sophomore


Christian Barmore is een beetje de Penei Sewell van de DL class. Een ruwe diamant met weinig ervaring als starter maar een complete en veelzijdige defensive lineman met enorm veel puur (technisch) talent. Hij veroverde in de twee jaar die hij bij Alabama speelde nooit een basisplaats, maar maakte als ‘back-up’ wel een enorm goede en consistente indruk. Barmore is ruw, maar op basis van de 22 wedstrijden die hij tot nu toe gespeeld heeft behoort hij absoluut tot de beste DL van deze class met de potentie om uit te groeien tot een all pro defensive lineman. Let bij alle beelden op #58, meestal opgesteld als linker DL in het 4-3 systeem van Alabama.

THE GOOD: LENGTE & WINGSPAN | TECHNISCH | ZOWEL PASS RUSH ALS RUN DEFENDER | GEEN BLESSUREGESCHIEDENIS | CONSISTENTIE

Wat Barmore na 22 al zo goed maakt, naast zijn opvallende consistentie, is zijn veelzijdigheid al speler. Daar waar hij in 2020 de grootste stap zette was als pass rusher. Barmore ging van 2.0 sacks in 2019 naar 8.0 sacks in 2020. Daarnaast gingen zijn tackles for a loss van 6.0 naar 9.5 in 2020. Dit doet hij vooral door zijn explosiviteit en atletisch vermogen te combineren met al vergevorderde armtechniek. De momenten dat hij bij de QB weet te komen, ontstaan dan ook vooral op deze manier.Naast de sacks noteerde Barmore ook enorm veel pressures en zette hij QB’s flink onder druk. Statistieken die niet in de sack-categorie staan maar wel van hele grote waarde zijn voor het ontregelen van een offense. Bij dit soort actie komt zijn lengte en wingspan ook goed van pas. Dit verklaart ook de drie pass deflections die hij afgelopen jaar noteerde.


RUN DEFENSE

Maar Barmore is niet alleen maar een pass rush defensive lineman. Hij liet in zijn 22 wedstrijden als back-up namelijk ook zien als run defender zijn rol prima te kunnen vervullen. Hij kan zeker nog beter worden (vooral qua positionering), maar hij liet al vaak genoeg zien ook bij vroege downs (en niet alleen als 3rd down specialist) opgesteld te kunnen worden.En ook bij dit soort momenten laat hij zien dat hij enorm atletisch is voor iemand van 190 cm en 140 kilo. Iets wat helpt bij het onder druk zetten en achtervolgen van QB’s, maar ook bij het volgen en tackelen van RB’s.

BLESSUREGESCHIEDENIS

Die is gering. Hij had begin van het 2020-seizoen wel een lichte knieblessure die ervoor zorgde dat hij het openingsduel moest missen, maar verder heeft hij alle wedstrijden gespeeld die hij kon spelen. Hij had gedurende het 2020-seizoen ook geen last van deze blessure. Al met al een goede status dus op dit gebied.

THE BAD: PURE KRACHT | WEINIG WEDSTRIJDERVARING | GEEN STARTER

De punten die we hier nu gaan noemen laten zien dat Barmore echter nog een behoorlijk ruw talent is. Een ruw talent dat nu al op een niveau zit dat hem, zonder een starter te zijn geweest, al een status als first round pick heeft opgeleverd. Hij was namelijk geen starter bi de uiteindelijke kampioen van het 2020 college football-seizoen. Daarnaast heeft hij in totaal 22 wedstrijden gespeeld, waarvan geen een als starter. Met meer speeltijd kan Barmore zich alleen maar nog meer gaan ontwikkelen tot een fantastische defensive lineman.

Wat Barmore in ieder geval niet is, is een power defensive lineman. Ondanks dat hij wel kracht heeft, gebruikt hij deze kracht nog niet effectief genoeg om hem ook een power defensive lineman te noemen. De momenten dat hij het verschil maakt, doet hij dit toch vooral dankzij zijn atletisch vermogen en al ver ontwikkelde armtechniek.

Kortom: Barmore is een ruwe diamant op de DL-positie die zich met geringe speeltijd al een plekje bij de eerste ronde van de aankomende draft heeft gespeeld. Barmore kan in een 3-4 systeem fungeren als een DE, daar waar hij in een 4-3 systeem zowel een van de twee DL als DE-posities kan invullen vanwege zijn pass rush-kwaliteiten en zijn atletisch vermogen. Een veelzijdig en compleet wapen voor elk team dat versterking zoekt voor de line of scrimmage.

Photo: Fernando Medina/NBAE via Getty Images

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen