WBC Day 8: Cuba eerste halve finalist, Venezuela blijft perfect

Dag 8 van deze World Baseball Classic (WBC) stond in het teken van de eerste kwartfinale tussen Cuba en Australië. Tegelijkertijd moet nog bijna alles beslist worden in poule C en D, waar alleen het perfecte Venezuela zeker is van de eerste plek in de Poule des Doods.

CUBA HOUDT VOL

Wie een week geleden voorspeld zou hebben dat Cuba de eerste halve finalist van deze World Baseball Classic zou worden, zou voor gek zijn versleten. Toch waren zij het die in een spannende eerste kwartfinale erin slaagde een minieme voorsprong over de finish te trekken: 4-3. Daarmee komt tevens een einde aan het toernooi van Australië, dat met een overwinning op Zuid-Korea en een sterke prestatie tegen Cuba kan terugkijken op een geweldig toernooi.

In de tweede inning kwam Australië op voorsprong. Rixon Wingrove sloeg met een honkslag Darryl George over de thuisplaat. Het was niet de laatste keer dat Wingrove belangrijk zou blijken te zijn voor de Australiërs, want hij zou uiteindelijk alle drie de punten binnenslaan. Het bleek alleen net niet genoeg.

Eerst had Luis Robert namelijk met een grondbal Roel Santos de gelijkmaker laten aantekenen en twee innings later was het diezelfde Santos die de ploeg op voorsprong bracht. Ditmaal kon hij de plaat aantikken na een opofferingsslag van Alfredo Despaigne. Een single van Yoelkis Guibert niet veel later in die inning bracht nog eens twee man binnen (Yoan Moncada en Robert), waardoor de voorsprong opliep tot drie punten.

De twee punten die Wingrove met een homerun in de zesde inning nog zou binnen brengen, waren dus niet meer genoeg, maar aan kansen had het de Australiërs niet ontbroken. In vijf van de negen innings brachten ze honklopers in scoringspositie, maar het bleef bij de drie punten.

Cuba plaatst zich dus zo als eerste voor de halve finales. Daarin zal het de degens moeten kruisen met de winnaar het kwartfinaleduel tussen Venezuela en de nummer twee uit Poule C.

VENEZUELA BLIJFT WINNEN

Na overwinningen op Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek moest Venezuela nu bewijzen dat het ook van de kleinere landen kon winnen. Ondanks dat de zege niet heel overtuigend was, zullen de Venezolanen daar niet minder om slapen. Na drie wedstrijden is het land al zeker van de eerste plaats in de Poule des Doods, waar de Puertoricanen en de Dominicanen nu zullen moeten gaan strijden om het andere ticket voor de kwartfinale.

Nicaragua kwam nog brutaal op voorsprong. In de tweede inning had de schade zelfs groter kunnen zijn, als Elian Miranda niet met volle honken in een dubbelspel geslagen had. Hoe kostbaar die gemiste kans was, bleek twee innings later, toen Venezuela hun rally wel omzette in runs.

Zoals zo vaak deze WBC kwamen de punten weer uit de bottom of the order. Terwijl de knuppels van Ronald Acuna Jr. Luis Arraez en Jose Altuve nog wat stil blijven, zijn mannen als Andres Gimenez, Eugenio Suarez en Anthony Santander ontzettend waardevol gebleken.

Nadat die eerste twee in de vierde Venezuela van de nul hadden geholpen, zette de outfielder van de Baltimore Orioles zijn geweldige start van de WBC voort. Zijn double was goed voor alweer zijn vijfde RBI van het toernooi. Santander slaat bovendien 5 uit 11 met twee homeruns.

DOMINICANEN OP STOOM?

De Dominicaanse Republiek wist wat er moest gebeuren tegen Israël en het sterrenensemble stelde niet teleur. Bijna evenaarden ze zelfs de perfecte wedstrijd van Puerto Rico een avond eerder tegen de Israëliërs. Slechts een honkslag van Spencer Horwitz voorkwam dat Team Israël twee wedstrijden achter elkaar van de honken werd gehouden.

Waar Israël offensief dus weer niks in de melk te brokkelen had, stapelden de Domicanen run op run. Manny Machado sloeg zijn tweede homerun van deze WBC. Ook Julio Rodriguez (2-5, 2B, 2 RBI’s) en Machado’s vervanger Jean Segura (1-1, 2B en 2 RBI’s) bewezen hun waarde. Nu komt het dus allemaal aan op een rechtstreeks duel tussen Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek wie met Venezuela door mag naar de volgende ronde.

CANADA HOUDT HOOP LEVEND

Canada heeft zich goed hersteld van het pak slaag dat de ploeg op dag 7 leed tegen Team USA. Makkelijk ging het echter zeker niet tegen Colombia, dat net als de Canadezen vocht voor een laatste kans. Pas in de laatste innings namen de Noord-Amerikanen afstand, dankzij een 1-run single van Owen Caissie en een 3-run homerun van Otto Lopez.

De overwinning dankten de Canadezen dus vooral aan hun werpers. Noah Skirrow maakte zijn debuut voor Team Canada en gaf meteen zijn visitekaartje af. In 5.0 innings gooide het talent van de Philadelphia Phillies vijfmaal drieslag één keer vier wijd en hij kreeg daarin twee honkslagen tegen. In een rechtstreeks duel met Mexico zal Canada nu moeten uitmaken wie van die twee ploegen in ieder geval zeker is van de volgende ronde.

Colombia heeft de overwinning in hun openingsduel met Mexico dus geen goed gevolg kunnen geven. Na nederlagen tegen Groot-Brittannië en Canada, moet de ploeg nu winnen van Team USA en zelfs dan is het nog niet helemaal zeker. Dan zullen namelijk drie teams (Amerika, Colombia en de verliezer van Mexico-Canada) gelijk eindigen en gaan de onderlinge duels tellen.

TEAM GB UITGESCHAKELD

Alexis Wilson ging aanvankelijk alleen maar mee met de selectie van Mexico als backup catcher, maar omdat Alejandro Kirk zich terugtrok, mocht Wilson toch mee. Vannacht groeide hij uit tot de held van zijn land door beide runs binnen te slaan. De eerste van die twee RBI’s kwam al in de tweede inning, toen hij op een worp van GB-starter Joseph King een infield hit naar het derde honk produceerde, waarop Isaac Paredes kon scoren.

Taijuan Walker gooide vier geweldige innings namens Mexico, waarin hij maar liefst 8 strikeouts liet aantekenen, een keer vier wijd gooide en een enkele honkslag tegen kreeg. Zijn vervangers bleken echter niet van hetzelfde kaliber en dat opende de deur naar een comeback van de Britten. Die kwam er ook in de vorm van een gelijkmakend punt. BJ Murray Jr. sloeg Chavez Young in de zesde inning over de thuisplaat om de stand in evenwicht te brengen.

De Mexicaanse fans, al het hele toernooi in grote getalen aanwezig in Chase Field, Arizona, ging als één man achter hun ploeg staan en dat betaalde zich in de zevende inning uit. Weer was het dus Wilson die de beslissende klap gaf. Op zijn single richting linksveld kon Alan Trejo het uiteindelijk winnende punt binnenlopen.

UP NEXT

Morgenochtend gaan de kwartfinales van de WBC verder met het duel tussen Italië en Japan. Kunnen de Japanners hun perfecte reeks voortzetten of weten de Azzurri ze te verrassen en het Tokyo Dome het zwijgen op te leggen? Het zou misschien wel de grootste verrassing van deze WBC zijn als ze daarin slagen. Ze beginnen eraan om 12:00 uur Nederlandse tijd.

In de nachtelijke uren zullen veel honkbalminnende ogen gericht zijn op het gevecht tussen Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek om dat tweede ticket in Poule D. Hier wordt de eerste bal gegooid zo rond de klok van één uur ’s nachts Nederlandse tijd.

Verder valt natuurlijk ook de beslissing in die andere poule, waar Team USA zich hoopt te kwalificeren ten koste van Colombia en Mexico en Canada onderling uitmaken wie er van hen doorgaat.

Coverfoto: MLB.com

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen