Season Preview 2021: Colorado Rockies

Spring Training is in volle gang, dus het MLB-seizoen staat weer op het punt van beginnen. De hele maand maart lees je elke dag een seizoensvooruitblik voor één van de 30 Major League-teams, in dezelfde volgorde waarin komende zomer gedraft wordt. We blikken terug op 2020, kijken naar het off-season en doen een gooi naar wat het seizoen 2021 de clubs kan brengen. Vandaag de Colorado Rockies Preview.

Tja, de Colorado Rockies, veel verder dan het tweede nietszeggende seizoen achter elkaar kwamen ze in 2020 niet. Alhoewel van de eerste 14 wedstrijden er 11 winnend werden afgesloten en drie verloren gingen, eindigde de club op de vierde plaats in de NL West met een 26-34 record.

Kortom, de Rockies speelden een leuk eerste paar weken. Daarna vielen de wielen van de wagen en kwam er een kleurloos einde aan hun seizoen. Van de laatste 45 partijen gingen er 31 verloren. In een NL West die steeds competitiever wordt, ziet het er niet rooskleurig uit. The Rox spelen komend seizoen negentien keer tegen de Dodgers en twintig keer tegen de Padres en dat alles zonder Nolan Arenado die in een trade naar de St. Louis Cardinals werd gestuurd. De club staat voor een sportieve instorting in 2021 en dat zonder enig perspectief.

2020: THE BEGINNING OF THE END

Waar veel teams ondanks de coronapandemie hun best deden een behoorlijke selectie neer te zetten, namen eigenaar Dick Montfort en GM Jeff Bridich een winter vrij. De enige toevoegingen voor het seizoen 2020 waren pitchers Jose Mujica en Daniel Bard, terwijl ook outfielder Matt Kemp halverwege juni zijn krabbel zette onder een minor league deal.

In het off-season van 2018 tekenden relievers Wade Davis, Jake McGee en Bryan Shaw nog contracten die samen opliepen tot $106 miljoen. Het was de grote investering van GM Jeff Bridich om de Rockies een succesvolle bullpen te geven. Die investering leidde echter tot niets, want aan het begin van het verkorte MLB-seizoen 2020 was alleen closer Wade Davis nog over en waren McGee (Dodgers) en Shaw (Mariners) vertrokken.

De pitching vanuit de bullpen van de Rockies was dan ook abominabel te noemen. Een 6.77 ERA en een 5.56 FIP leidden tot een -0.6 fWAR. De Rockies kregen dan ook 958 runs tegen en dit terwijl zij er maar 835 wisten te scoren. Op 1 september lieten de San Francisco Giants dan ook zien hoe te scoren tegen de Rockies. De wedstrijd eindigde 23-5 in het voordeel van de Giants.

OM TE WINNEN MOET JE OOK SCOREN

De Rockies hebben nog altijd het voordeel dat zij hun thuiswedstrijden op Coors Field spelen. In dit hitter-friendly park vliegt de bal normaliter makkelijker het stadion uit. Waar de pitching echter al jaren een zorgenkindje is, liep het offensief vorig jaar ook beduidend minder. The Rox sloegen een wRC+ van 76. Voor het eerst sinds de aanstelling van Jeff Bridich in 2014 lag dit lager dan 86 en alleen de Pittsburgh Pirates behaalden een lager wRC+.

In het homerunwalhalla in Denver lukte het slaan van roundtrippers ook niet meer. Het seizoenstotaal stagneerde op een magere 63 homeruns, waarmee het team als 22e eindigde in MLB. Het gemiddelde van homeruns per wedstrijd lag op 1.05, een daling van 0.33 ten opzichte van het seizoen 2019. De enige speler die meer dan tien homeruns sloeg, was sterspeler Trevor Story (11).

Er stapten zeventien verschillende spelers voor de Rox in de batter’s box. Deze zeventien spelers combineerden samen voor een fWAR van 2.7 in 2020. Jose Ramirez (Indians), Freddie Freeman (Braves), Mookie Betts (Dodgers) en Fernando Tatis Jr. (Padres) sloegen alleen al een hoger fWAR dan de gehele selectie van de Rockies.

TREVOR STORY

Positieve punten zijn bijna niet te benoemen voor het seizoen 2020 van de Rockies. Toch is er een iemand die er met kop en schouders boven uit steekt, namelijk kortestop Trevor Story. In totaal miste de man uit Irving, Texas maar één wedstrijd in het gehele seizoen.

Hij sloeg .289/.355/.519, leidde de National League in driehonkslagen en gestolen honken en verminderde zijn percentage drieslag naar 26.8%. Dit is een vermindering van 2.8% ten opzichte van het seizoen 2019. Hierin kreeg Story nog in 29.6% van zijn slagbeurten een drieslagbeurt om zijn oren.

Tevens was Story de enige speler van het roster van de Rockies die een OPS+ van boven de 110 sloeg. Hij eindigde het seizoen op 118 OPS+, wat betekende dat hij beter was dan 18% van de spelers in de competitie. De andere speler die boven de 100 OPS+ eindigde was Charlie Blackmon (103).

CALL IT A COMEBACK

Een forse meevaller was het seizoen van de in de winter voor een appel en een ei vastgelegde Daniel Bard. De reliever maakte na zeven jaar (!) afwezigheid weer zijn opwachting op het hoogste niveau. Toen Bard voor het eerst uit de league verdween, door een extreem geval van de yips, had Mike Trout 70 wedstrijden onder zijn riem. Toen de werper in de Majors terugkeerde, stond Trout’s teller op 1200.

Er zaten 2646 dagen tussen zijn eerste pitch in 2020 en zijn laatste pitch daarvoor. De nu 35-jarige reliever, die ooit gezien werd als het grootste relievertalent in MLB, gooide in 2020 een 3.65 ERA (145 ERA+), met 27 strikeouts en 10 walks in 24.2 innings bij elkaar. Hij was de enige Rockie die in 2020 iets won: Bard werd uitgeroepen tot National League Comeback Player of the Year.

2021: IN DE KROCHTEN VAN MLB

Zonder echte versterkingen verslechteren de Rockies komend seizoen verder. PECOTA voorspelt ieder seizoen de mogelijke eindklassering in de divisies. De Coloradoans eindigen in deze voorspelling op een record van 60 overwinning en 102 verlies partijen en een 0% kans om de playoffs te halen.

General Manager Bridich zal komend seizoen zijn zevende jaar in dienst bij de Rockies vervullen. Hij is niet geliefder geworden na de trade van Nolan Arenado naar de St. Louis Cardinals. De geluiden dat eigenaar Dick Montfort het contract van Bridich door de versnipperaar moet halen, worden steeds luider en dat helemaal na het offseason van dit seizoen.

Zo vertrok naast Arenado ook talent David Dahl (Texas Rangers) en stopte good old Daniel Murphy na twaalf seizoenen MLB. De Rockies leverden dus kwaliteit in, maar wat kregen ze er voor terug? Helemaal niets.

Robert Stephenson werd vanuit Cincinnati naar de Rockies getrade voor pitchers Jeff Hoffman en Case Williams. Hoffman, de voormalige pick in de eerste ronde van 2011, gooide vorig seizoen een ERA van 9.90 en kwam tot 10.0 innings. Buiten deze matige bullpen toevoeging tekenden Elehuris Montero en Austin Gomber nieuwe contracten.

DON’T WORRY, BE HAPPY

Het MLB-seizoen van 2021 gaat hem niet worden voor de Rockies, maar de vraag is: wat gaat er na dit seizoen gebeuren? Trevor Story’s contract verloopt aan het einde van het volgende seizoen en de kans is groot dat hij in 2022 niet meer in een Rockies-tenue te zien zal zijn. De duurbetaalde Ian Desmond, die in 2017 nog een vijfjarig contract ter waarde van $70 miljoen in Denver tekende, gebruikte in 2020 al de mogelijkheid van de ‘opt-out’ en heeft dat voor 2021 ook weer gedaan. We zien de voormalig All-Star dus waarschijnlijk nooit meer op een honkbalveld.

Dan is er nog Charlie Blackmon. De Texaan, één van de beste slagmensen in de selectie, had het vorig seizoen ook niet. Met zijn 34 jaar en een prijskaartje van $21.5 miljoen zullen de Rockies ook gaan nadenken over zijn toekomst.

Het vertrek van Arenado geeft wel ruimte aan Ryan McMahon om vaste speeltijd te krijgen. Ook talent Garrett Hampson leunt tegen een basisplaats aan. In het outfield moet Raimel Tapia de plek van Dahl overnemen. De pitching moet opnieuw gedragen worden door German Marquez en Kyle Freeland. Laatstgenoemde had een moeilijk seizoen, maar de flitsen van talent zijn in jaren ervoor al duidelijk te zien geweest bij de lefty.

Een speler die kan uitgroeien tot een ster is Brendan Rodgers. De voormalig first rounder speelt dezelfde positie als Story. Samen met een mogelijke afscheidstour van Trevor Story en het bezoek van Arenado met de Cardinals zijn de enige momenten dat een Rockies-fan de televisie zal aanzetten.

Voorspelling: vijfde in de NL West.

Coverfoto: Colorado Rockies Twitter

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen