2021 NFL Draft TE Prospects: Kyle Pitts

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Week vier staat in het teken van de TE’s, die dit jaar een stuk beter voor de dag komen dan de voorgaande jaren. En we kunnen natuurlijk nergens anders beginnen dan bij toekomstig first round pick Kyle Pitts.


KYLE PITTS – FLORIDA

Leeftijd: 20 | Lengte: 1.98 m | Gewicht: 111 kg | Junior


Het is lang geleden dat we een speler als Kyle Pitts in de draft langs zagen komen. De afgelopen jaren is het qua TE’s uit de draft alles behalve spectaculair geweest, maar dit jaar ligt dat dankzij toekomstig first round pick Pitts wel anders. Wat Pitts de afgelopen twee jaar bij Florida heeft laten zien is voor een TE misschien zelfs wel revolutionair. Pitts is eigenlijk gewoon een TE met de skills van een elite WR. Vergelijkbaar met Travis Kelce, George Kittle, Darren Waller en de college-versie van Evan Engram. Kijk en huiver.

THE GOOD: ROUTE RUNNING | BALL SKILLS | LENGTE EN KRACHT | REDZONE THREAT | RUN BLOCKING

Pitts is een TE route running zoals je ze nog niet zo vaak hebt gezien. Wat dat betreft lijkt Pitts extreem veel op Travis Kelce van de Kansas City Chiefs. Een onwaarschijnlijke kwaliteit voor Pitts, zeker omdat hij 1.98 is en meer dan 110 kilo weegt. Een speler met deze lichaamsbouw en zulk atletisch vermogen en wendbaarheid zie je niet vaak.
Maar niet alleen zijn route package is al op een hoog niveau. Ook zijn line of scrimmage moves zijn al ver ontwikkelt. Of het nou puur met zijn voetenwerk is of puur op kracht en met armtechniek, hij weet vaak langs snellere LB’s en DB’s te komen en vervolgens zijn lengte te gebruiken om de bal op een plek te vangen waar zijn er niet bij kunnen.En tot slot zijn ook zijn ball skills, mede dankzij zijn lengte natuurlijk, fenomenaal. Hij dropt amper ballen, kan ze zowel hoog als laag vangen en heeft het atletisch vermogen om zijn hele lichaam zo aan te passen dat hij elke bal kan vangen.

RUN BLOCKING

Dan nog even iets waar veel mensen het waarschijnlijk niet zoveel over hebben en waar coaches in de NFL heel erg happy van zullen worden: zijn run blocking. Vaak stond Pitts opgesteld bij de LoS naast de offensive line zodat hij vandaaruit een route kon rennen, een fake block en daarna een route kon rennen of kon run blocken. Dat laatste kan hij fenomenaal. Zeker voor een TE die zulke receiving skills heeft is dit een enorm pluspunt. Alleen een George Kittle, die daar ook fantastisch in is, heeft deze combinatie van receiving en blocking op hoog niveau in huis.Tot slot, en dit is nogal logisch wie naar zijn postuur kijkt, kunnen we ook wel stellen dat Kyle Pitts enorm veel aandacht opeist in de redzone. Zijn 12 touchdowns in acht duels zeggen wat dat betreft wel genoeg.

THE BAD: VECHTEN DOOR CONTACT | PASS PROTECTION

Als we puur naar zijn kwaliteiten als receiver kijken, valt bij Pitts op dat hij nog iets te vaak te gemakkelijk wordt uitgeschakeld wanneer hij fysiek wordt aangepakt in coverage. Zeker bij iemand van zijn lengte en kracht kan dit eigenlijk niet gebeuren, omdat er op papier bij de verdediging niemand zou moeten rondlopen die hem kan coveren.


Zijn grootste zwakte is echter pass protection. Bij Florida hoefde hij dit logischerwijze ook niet zo vaak te doen, maar op de momenten dat hij het moest doen zag hij er alles behalve sterk uit. Technisch gezien niet fantastisch, qua timing alles behalve on point. Verwacht voor plays waar de TE daadwerkelijk de QB moeten verdedigen dat Kyle Pitts er dan niet een van zal zijn.


De conclusie is dat Kyle Pitts de beste TE is in deze draft class, zonder enige twijfel. Qua talent is hij een top-5 speler in deze draft, maar vanwege de alternatieve needs van veel teams is het zeker mogelijk dat hij buiten de top-10 pas gedraft wordt. Elk team dat hem in de 10-15 range zal draften krijgt een steal van hier tot Tokyo en terug. Wat Pitts allemaal op het veld kan is namelijk waardevol voor elk NFL-team, zelfs de teams die al een TE hebben.

Photo: Chris King / The Independent Florida Alligator

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen