Meet him in St. Louis: Arenado op weg naar Cardinals

Volgens verschillende bronnen hebben de St. Louis Cardinals de volgende ster toegevoegd aan hun line-up. Drie jaar nadat de club eerstehonkman Paul Goldschmidt in de winter overnam van de Arizona Diamondbacks heeft GM Mike Girsch een volgende corner slugger binnengehaald. Derdehonkman Nolan Arenado (29), die vorig jaar openlijk zijn club en front office in Colorado af- en aanviel, verkast van de Mile High State naar de Show-Me state.

De deal is nog niet door beide clubs bevestigd. Het is dan ook onduidelijk welke spelers de Cardinals naar de Rockies sturen in ruil voor vijfvoudig All-Star en achtvoudig Gold Glove-winnaar. Genoemde mogelijkheden zijn linkshandige werper Austin Gomber, eerstehonkman Luke Baker en outfielder Jhon Torres. Ook sturen de Rockies een substantieel geldbedrag mee naar St. Louis, in de buurt van de $50 miljoen. In 2019 tekende Arenado nog een achtjarige contractverlenging ter waarde van $260 miljoen.

Dit artikel wordt geüpdated zodra er meer details van de trade bekend zijn.

UPDATE 2 FEBRUARI 2021: De prijs voor Arenado is inmiddels bekend. De Cardinals inderdaad de hierboven genoemde Gomber naar Colorado, die wordt vergezeld door prospects Elehuris Montero (3B), Mateo Gil (3B), Tony Locey (RHP) en Jake Sommers (RHP). De club uit St. Louis voegt automatisch een jaar aan het contract van Arenado toe, die nu tot 2027 vastligt voor een som van $214 miljoen. De Rockies betalen daarvan $51 miljoen, inclusief de volledige $35 miljoen die de derdehonkman dit seizoen zal verdienen.

Arenado behoudt zijn opt-out-mogelijkheid na aankomend seizoen en als voorwaarde voor het loslaten van zijn no-trade-clausule om naar St. Louis te kunnen, hebben de Cardinals een tweede opt-out aan zijn contract toegevoegd. Ook na het seizoen 2022 kan Arenado dus eventueel zijn contract afbreken en Free Agent worden.

WAAR BRENGT DIT DE CARDINALS?

In een divisie waar niemand ook maar één stap leek te zetten om mee te willen doen om de prijzen, zijn de Cardinals nu in één klap weer NL Central favoriet. De Cubs deden Yu Darvish en Kyle Schwarber van de hand en lijken weinig interesse te hebben in een competitief seizoen (hoewel Joc Pederson gisteren nog wel aan de club werd toegevoegd). De Brewers en Reds hebben geen dollar uitgegeven om hun respectievelijke teams te versterken en de Pirates zijn.. de Pirates.

Met het binnenhalen van Arenado hebben de Cardinals een middle-of-the-order bat erbij waar je ‘u’ tegen zegt. In zijn carrière heeft de ster 39.1 WAR verzameld, 235 homeruns geslagen en een OPS+ van 120 op de kaart gezet. Met een .293 slaggemiddelde en 760 RBI’s is Arenado één van de beste run producers in de National League gebleken, door de jaren heen.

Het enige waar de Cardinals rekening mee moeten houden, zijn de extreme thuis- en uitwedstrijdensplits die Arenado heeft. In Denver, waar de lucht dun is en de bal verder vliegt dan in andere stadions, zijn Arenado’s statistieken (veel) beter dan in uitwedstrijden, zoals de tabel hieronder duidelijk laat zien.

Arenado kost de Cardinals $35 miljoen per jaar tussen nu en 2025. In het laatste jaar van zijn contract, als hij 35 jaar oud is, krijgt Arenado nog $27 miljoen.

WAT NU VOOR DE ROCKIES?

Niets. De situatie was al onhoudbaar in Colorado, waar Arenado en de club geen interesse leken te hebben in het uitzitten van eerder nog verlengde samenwerking. Intussen behoren de Rockies al enige seizoenen tot de absolute bodem van de National League, hetgeen natuurlijk niet beter gaat worden wanneer je je beste speler verkoopt. Ryan McMahon neemt vermoedelijk de plek van Arenado op het derde honk over, terwijl er ook nog een zekere Brendan Rodgers bij de club rondloopt. Rodgers is een kortestop en daar hebben de Rockies er nog eentje van, dus misschien schuift men Rodgers naar het derde honk.

Er gaat een gerucht dat eigenaar Dick Monfort het bespaarde geld van het Arenado-contract wil gebruiken om die andere kortestop, Trevor Story, langer aan de club te binden. De vraag is echter: waarom zou Story zich langer aan een club willen binden waar ze hun sterren niet kunnen behouden?

Cover art: ESPN Twitter

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen