Power ranking: nieuwe NFL head coaches

De Houston Texans hebben met David Culley een nieuwe coach gevonden. Hierdoor zijn alle vacatures voor head coach vervuld. Wie vulde zijn vacature het beste? Hieronder onze lijst, van beste naar slechtste keuze.

1. New York Jets

Het is vreemd om de Jets in welke Power Ranking dan ook bovenaan te zetten. Dit is echter een homerun. Natuurlijk kan het altijd nog fout gaan, het blijven tenslotte de Jets, maar Robert Saleh is op papier een fantastische aanwinst voor de New Yorkers. De defensive coordinator van de San Francisco 49ers was één van de drie meest begeerde assistenten in de league (op de andere twee komen we nog terug). De Jets zijn vanzelfsprekend zeer tevreden met zijn komst.

Saleh was vorig jaar al een veelgenoemde kandidaat nadat de 49ers vanuit het niets de NFC bestormden en aan de hand van een goede verdediging de Super Bowl wisten te halen. Dit jaar heeft hij het misschien nog wel beter gedaan, want ondanks alle blessures bleven de Niners lang een outsider voor de play-offs. Met Mike LaFleur als nieuwe offensive coordinator staat er een fundament om op te bouwen bij Gang Green.

2. Jacksonville Jaguars

De Jaguars verrasten met hun keuze voor Urban Meyer. Natuurlijk zijn er altijd vraagtekens als coaches overstappen van college football naar de NFL. Er zijn er namelijk genoeg die het niet redden, waaronder Nick Saban.

Toch heeft Meyer zijn voordelen ten opzichte van de andere kandidaten. Hij heeft ervaring om de hoofdcoach te zijn en natuurlijk zijn NFL-spelers anders en volwassener dan studenten. De nieuwe sterquarterback Trevor Lawrence (er is geen twijfel over mogelijk dat ze iemand anders gaan kiezen) komt net uit college, dus Meyer zou goed met hem overweg moeten kunnen.

De Jaguars hebben voor Meyer twee ervaren assistenten aangetrokken, namelijk Joe Cullen van de Ravens als DC en voormalig Seahawk Darrell Bevell als OC. Al met al een prima staf voor misschien wel de meest aantrekkelijke baan voor alle nieuwe head coaches.

3. Los Angeles Chargers

De verwachting was dat de Chargers zouden kiezen voor Brian Daboll als nieuwe eindverantwoordelijke. Het was een logische gedachte, gezien de transformatie die Josh Allen in drie jaar onder Daboll doormaakte. Als hij hetzelfde met Herbert kan doen, die een beter rookieseizoen had dan Allen, is the sky the limit.

De Chargers kozen echter niet voor Daboll, de tweede alom genoemde coordinator, maar voor Brandon Staley, de defensive coordinator van de LA Rams. Eigenlijk is dat geen onlogische keuze. De Chargers verloren dit seizoen veel te veel spannende wedstrijden. Herbert hield zijn ploeg in het duel, om vervolgens wekelijks teleurgesteld te worden door de verdediging en de special teams. Oftewel, aanvallend komt het wel goed met de Chargers en als Staley maar een fractie van de defense van de Rams kan creëren, gaan we de Chargers snel in de play-offs zien.

4. Atlanta Falcons

Arthur Smith van de Tennessee Titans was misschien niet de meest genoemde kandidaat om hoofdcoach te worden, maar hij kan een goede fit zijn voor de Falcons. Zeker in combinatie met defensive coordinator Dean Pees aan boord.

Met Matt Ryan en Julio Jones heeft Smith puzzelstukjes in handen voor een explosieve aanval. Bij de Titans heeft hij al laten zien dat hij die op het veld kan zetten. Pees is een ervaren DC, wiens manier van verdedigen goed bij de huidige spelers van de Falcons past.

De grote vraag is of de onervaren Smith met de druk in Atlanta om kan gaan. Hoewel de Falcons af en toe door de soms kolderieke nederlagen het lachertje van de NFL waren, haalde Dan Quinn wel de Super Bowl. Er zijn daarnaast nog genoeg spelers die ervoor zorgen dat de verwachtingen hoog zijn. Rustig bouwen lijkt er niet bij te zijn.

5. Philadelphia Eagles

De Eagles waren de laatste van de zeven ploegen die hun hoofdcoach ontsloegen en Philadelphia leek daardoor een beetje achter de feiten aan te lopen. De concurrentie was al in een verder gevorderd stadium met hun interviews. Misschien dat de Eagles daarom uitkwamen bij een naam die nergens anders echt serieus werd genoemd: Nick Sirianni.

Sirianni werkte afgelopen jaren in Indianapolis met Frank Reich. Het is duidelijk dat de Eagles Reich missen. Hij was de offensive coordinator die de Eagles naar de Super Bowl leidde. Het was de periode dat Carson Wentz op zijn best speelde. De hoop lijkt te zijn dat een vertrouweling van Reich de beste kans heeft om datzelfde uit Wentz te halen. Want dat de nieuwe coach met Wentz moet werken, dat heeft de clubleiding wel duidelijk gemaakt. Of daarom betere, meer ervaren kandidaten afgehaakt hebben, zullen we misschien wel nooit weten.

6. Detroit Lions

Na Matt Patricia moet het al snel beter zijn, zullen veel Lions-fans hebben gedacht. Ze moeten dan ook wel flink geschrokken zijn van de komst van Dan Campbell. De offensive coordinator van de Saints begon zijn teneur in Detroit opvallend. Tijdens de persconferentie waarin hij werd gepresenteerd vertelde hij dat zijn ploeg “knieschijven van de tegenstanders eraf ging bijten”. Het ging zover dat de NFL al een onderzoek is gestart naar de uitspraken van Campbell. Prima eerste werkdag dus.

De enige reden dat de Lions niet als laatste eindigen, is dat de rest van de staf er wel goed uitziet. Anthony Lynn heeft het als hoofdcoach niet goed gedaan in Los Angeles, maar aanvallend zag het er met Herbert goed uit. Als offensive coordinator lijkt hij dus een prima aanwinst, zeker omdat de Lions hebben aangegeven Matthew Stafford te willen traden en de kans groot is dat Detroit volgend seizoen met een rookie gaat spelen.

7. Houston Texans

De Texans hebben het langst gezocht naar een nieuwe hoofdcoach. Uiteindelijk zijn ze uitgekomen bij David Culley. Culley was de passing game coordinator van de Baltimore Ravens. De ploeg waarvan de spelers dit seizoen meerdere malen openlijk hebben geklaagd over de afwezigheid van een passing game. Eerder was Culley de wide receivers coach in Kansas City in een seizoen dat geen enkele receiver een touchdown wist te vangen.

Dat de Texans de laatste ploeg waren die een nieuwe hoofdcoach aanstelden, betekent niet dat alle goede kandidaten al vergeven waren. Van de drie veelgenoemde coördinatoren heeft alleen Saleh een baan gekregen. Volgens de geruchten in de media heeft Daboll na het mislopen van de baan bij de Chargers zelf gezegd in Buffalo te willen blijven. Dan blijft Eric Bienemy nog over. De offensive coordinator van de Chiefs, die de afgelopen jaren over best een goede aanval beschikten, is bij zes clubs op gesprek geweest, maar heeft nergens een baan gekregen. Ook Leslie Frazier, de DC van de Bills was kandidaat, maar is het dus niet geworden.

Tot frustratie ook van Deshaun Watson. De quarterback van de Texans laat al sinds het einde van het seizoen weten niet tevreden te zijn met het beleid van de club en het feit dat hij er niet in wordt betrokken. Watson wilde dan ook heel graag dat Bienemy naar Houston zou komen. De dag na de bekendmaking van de komst van Culley diende Watson officieel zijn verzoek tot een trade in.

Coverfoto: Nhat V. Meyer/Bay Area News Group

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen